Cornulete cu untura – o reteta veche de cornulete fragede, care se topesc in gura, cu care ne serveau doamnele cand mergeam la colindat. Fara unt, cornuletele cu untura sunt mai economice si mai accesibile tuturor. Mititele, dragalase, fiecare cornulet il invita in gura pe urmatorul si-apoi inca unul, si-nca unul! :)) Daca-s asa mititele si fragede, cum sa te saturi cu unu’? Mie mi-au iesit 2 tavi, impreuna insumand 70 de cornulete.
Ingrediente aluat cu untura
- 500 g faina
- putina sare
- 200 g untura
- 200 g smantana fermentata
- 2 galbenusuri
- un plic zahar vanilat
Pentru umplutura – alegeti ce varianta va place voua
- magiun de prune amestecat cu nuca macinata – gasiti aici umplutura, in caz ca preferati asa
- rahat
- bucatele de nuca tocata grosier, amestecate cu zahar brun – gasiti varianta de umplutura aici
Zahar pudra vanilinat, pentru pudrat cornuletele
Reteta de aluat preluata de la draga mea colega, Iuliana
Preparare Cornulete cu untura
Intr-un bol mare pune faina, sarea, untura rece taiata cubulete.
Cu varfurile degetelor amesteca pana cand obtii o consistenta asemanatoare cu nisipul.
Eu ma folosesc in acest pas de un tel para, metalic, cu care amestec bine.
Adauga apoi smantana si galbenusurile si omogenizeaza aluatul fara insa a insista prea mult. Trebuie doar sa-l aduni si sa aiba un aspect omogen, nelipicios, placut la pipait.
- Reteta cerea 150 ml smantana, insa in cazul tipului de faina folosit de mine au fost necesare 200 ml, faina absorbind mai mult lichid.
Imparte aluatul in 5 bile egale, acopera cu foile alimentara si da la rece pentru o ora.
Pregateste umplutura. Aici alegi ce iti place – bucatele de rahat, gem amestecat cu nuca macinata (faci un amestec foarte bine legat, care sa nu curga) sau nuci amestecate cu zahar.
Dupa ce a trecut o ora, infaineaza bine blatul de lucru si scoate o bila de aluat.
Modelare cornulete cu untura
Intinde-o intr-o foaie subtire, de 22-25 diametru (un cerc) apoi portioneaz-o in raze, cat de mari/mici vrei tu.
Pune la baza fiecarei bucati putina umplutura, apoi ruleaza. Transfera cornuletele intr-o tava in care ai pus hartie pentru copt. Procedeaza la fel cu tot aluatul. Mie mi-au iesit 2 tavi, impreuna insumand 70 de cornulete.
Introdu prima tava la cuptor (in cuptorul preincalzit din timp) si coace cornuletele cu untura la 160 grade, program cu ventilatie, pe treapta din mijloc, pentru 15-18 minute sau pana cand incep sa prinda culoare la capete si baza e rumena.
Scoti tava si pudrezi din abundenta cu zahar pudra, invartindu-le pentru a pudra si baza.
Le asezi pe un platou si le lasi sa se raceasca complet, apoi poti servi.
De sarbatori cornuletele cu untura pot fi preparate cu o saptamana inainte si pastrate in cutie de carton sau tabla.
- Ingrediente aluat cu untura
- 500 g faina
- putina sare
- 200 g untura
- 200 g smantana fermentata
- 2 galbenusuri
- un plic zahar vanilat
- Pentru umplutura - alegeti ce varianta va place voua
- magiun de prune amestecat cu nuca macinata - gasiti aici umplutura, in caz ca preferati asa
- rahat
- bucatele de nuca tocata grosier, amestecate cu zahar brun - gasiti varianta de umplutura aici
- Zahar pudra vanilinat, pentru pudrat cornuletele
acum fac revin cu resultatul,arata super!!❤
Cu ce se poate inlocui untura!
Atunci cand gasiti o reteta de cornulete cu untura si nu folositi sau nu aveti untura, cautati alta reteta, nu inlocuiti. Fiecare ingredient are puterea lui de absorbtie, proprietatile lui si nu garanteaza nimeni ca daca inlocuiti cu ceva ies la fel. Gasiti aici pe site, la o cautare „cornulete” si alte variante, care nu au untura.