Crema de zahar ars. - Rețete Papa Bun

,

Crema de zahar ars.

1.43KVizualizări
Print Friendly, PDF & Email

 

Crema de zahar ars


Avem nevoie de

  • 10 oua
  • 20 linguri zahar
  • 1 l de lapte
  • 3 plicuri zahar vanilat.
  • o lingura amidon

Puneti laptele la fiert la foc mic.
Intr-o cratita destul de marisoara caramelizati 10 linguri de zahar pana ce devine maroniu-auriu (nu-l ardeti prea tare pt ca riscati sa devina crema amaruie).
Il luati de pe foc si tapetati peretii vasului miscand usor cratita (nu bagati degetelul,ca arde) sau puneti cate putin in vase mici si tapetati usor peretii lor(repede, ca se intareste )

Ouale  le mixati impreuna cu celelalte 10 linguri de zahar , amidonul si zaharul vanilat.
Amestecati apoi cu laptele fiert, dupa ce acesta a fost lasat sa se racoreasca 5 minute.

Turnati amestecul  peste zaharul ars din cratita sau in forme si bagati la cuptor, la foc mediu spre mic.
Lasati pentru o ora,(pana ce capata o consistenta legata si incepe sa se zareasca sucul caramel).
Bagati la frigider si rasturnati cand e rece.
Pofta buna!
N-ar strica un mot de frisca 🙂

Picture+039a Picture+050a

Picture+050a

 

Te-ar putea interesa
Gaby_D
Scris deGaby_D
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.

Comentarii prin Facebook

 

14 comentarii

  • ce frumos scrii retele. esti haioasa. n-am mai mancat o crema de zahar ars de nu stiu cand, dar uite, am sa fac dupa reteta ta. si asa pana acum am mancat de la altii, eu n-am incercat niciodata. oare-mi iese? :)))

  • multumesc Shanti>:dimi amintesc ca a facut odata o verisoara de-a mea si a uitat sa caramelizeze zaharul:))))))
    vedea ca lipseste ceva:))))si am intrebat-o de ce e asa palida crema ei?:)))
    atunci si-a dat seama:d

  • gabita draga, azi am facut crema dupa reteta ta. deocamdata e la “racorit” dupa care o voi pune-o in frigider. am sa-ti spun daca a iesit buna. ca aspect pare super, dar nu stiu la gust. am facut totusi 1/2 din portia ta ca noi suntem doar 2 persoane! :))) pup fata dulce

  • gabito, mi-a iesit excelenta! trebuia sa fac portia intreaga! :((( am mancat-o pe nerasuflate! mersi mult, iubita. esti o dulce la fel ca si crema asta.

  • Un “secret”: dacă în zahărul pus pe foc să se caramelizeze adăugăm cam o liguriţă de zeamă de lămâie, acesta se topeşte mai lent, păstrând o culoare mai aurie (nu se mai arde atât de repede), şi mai apoi se întăreşte ceva mai lent, dându-ne voie să-l întindem mai uniform pe pereţii vasului / vaselor în care vom coace crema.

    Există şi o variantă de cremă de zahăr ars pe care am încercat-o şi este excelentă: cea la care, după răcirea “tapetului” de zahăr ars, se adaugă pe fundul vasului şi pe pereţii acestuia…felii (grosuţe) de banane. E bună mai ales iarna, când simţim nevoia de o prăjitură deosebită cu fructe. 🙂

    Eu coc această cremă pur şi simplu, adică fără a adauga baia de apă sau aburi, şi iese la fel de bună!
    Iar în loc de amidon folosesc o lingură de făină. Tot fără a constata vreo diferenţă semnificativă. 🙂
    Şi, desigur, folosesc muuult mai puţin zahăr :))
    (la jumătate din cantităţile de aici!)

  • N-am facut aceasta reteta de pe timpul cand puteam folosi zahar , da’ tre’ sa incerc si fructoza la caramelizare (oare se ?) , oricum mi-ai facut o pofta nebuna si nici nu prea am aplecare azi ptr altceva dulce … nu-s prea multe oua ? zic si io …

  • Dia, salut.
    Habar n-am de faza cu fructoza, nu te pot ajuta:(
    Nu, nu-s multe oua.
    1)oricum e putina :))))
    2)daca ai pune mai putine la cantitatea data de lapte nu s-ar lega.
    Te pupic. spor si pofta!

Lasă un răspuns