Fara impachetari repetate, fara ore intregi la frigider. Cum am facut acest aluat rapid de foietaj pentru Cornuri cu ciocolata? Iti scriu imediat 🙂
Fiu-miu m-a atentionat ca folosesc cam des pe blog exprimarea – Dublati cantitatile!
Asa ca, gandindu-ma cum sa reformulez, mi s-a aprins beculetul – Triplati cantitatile!
:))))))))
Cum sa ne ajunge noua, 4 mancaciosi, 12 cornuri? Poate la o masa, da :))
Rapid, nu stiu daca e foarte, foarte corect numit rapid. Daca e sa-l comparam cu alte retete de foietaj, da, impaturirile alea repetate, cu orele de asteptat la frigider, da, e rapid.
Dar daca e sa gandim ca intindem 18 foi pe care le ungem cu unt si le suprapunem, nu e chiar asa rapid, daca lucrezi cu drag si rabdare, dureaza, nu e ca si cand am face prajitura cu mere turnata :))
Dar da! Merita! Mie-mi place foarte mult sa ma joc cu aluaturile si recomand reteta din suflet!
Pentru croissante, cremsnit, pateuri dulci sau sarate, mini tarte sau orice reteta la care aveti nevoie de aluat foietat.
Ingrediente Cornuri cu ciocolata
- 600 g faina alba
- 390 ml lapte
- 10 g drojdie uscata
- 6 linguri zahar
- o lingurita sare
- 230 g unt cu 82% grasime
- un ou
- ciocolata
Mod de preparare Cornuri cu ciocolata
Pregateste ingredientele pentru aluat.
Scoate untul la loc cald si imparte-l in 17 parti egale – nu trebuie sa fie topit ci moale, foarte moale.
Incalzeste laptele impreuna cu zaharul, amestecand usor, pana la diluare.
Ia din faina 3 linguri si pune-le intr-un bol, impreuna cu drojdia. Adauga, putin cate putin, lapte caldut, pana obtii un amestec ca o smantana. Lasa la loc cald pentru 10 minute.
Pune in bol faina ramasa, drojdia crescuta si sarea, apoi adauga, treptat, laptele cald. Omogenizeaza bine si framanta pentru 10 minute.
La inceput aluatul e lipicios si greu de lucrat dar cu cat framanti cu atat devine mai elastic si nelipicios. Aduna-l la final intr-o bila, acopera bolul cu folie alimentara si lasa la dospit pentru o ora.
Dupa ce timpul a trecut, rastoarna-l pe masa de lucru. Imparte-l in 18 bucati egale, pe care le modelezi in bilute.
Ia fiecare biluta si-o aplatizeaza cu sucitorul intr-o foaie cat de subtire poti si unge-o cu unt cald, lasat din timp la temperatura camerei. Procedeaza la fel cu toate foile, intinzandu-le la dimensiuni egale cu prima foaie intinsa si unge-le pe toate cu unt.
Cornuri cu ciocolata din aluat foietaj
Pe masura ce intinzi suprapune foile una peste alta. Doar ultima foaie va ramane neunsa. Pune-le pe un platou, acopera-l cu folie si da-l pentru o ora la frigider.
Dupa ce a trecut timpul mentionat, pune aluatul pe blatul de lucru infainat.
Intinde-l uniform intr-o foaie de 5-6mm, Portioneaza-o in 12 bucati si pune la baza fiecarui triunghi format, o bucata de ciocolata, Ruleaza cornurile tragand usor de varf.
Aseaza cornurile intr-o tava mare, tapetata cu hartie pentru copt, lasand loc intre ele. Da tava la frigider pentru 30 de minute.
Intre timp preincalzeste cuptorul la 180 grade, program cu ventilatie (200 program normal)
Unge cornurile cu ou batut cu 2 linguri de lapte, apoi introdu tava pe treapta din mijloc si coace cornurile pentru 10 minute, apoi redu temperatura la 160 grade, program cu ventilatie (180 program normal) si mai coace pentru 20 minute sau pana cand sunt rumene si frumoase.
Lasa-le sa se racoreasca inainte de a le servi.
Reteta am vazut-o la Carmen si la Miha.