Va voi reda intocmai vorbele fiicei mele, in timp ce manca din acest cheesecake cu zmeura – Dintre toate prajiturile pe care le-ai facut anul asta, asta e cea mai buna! E pefecta prajitura asta! Are tot ce-i trebuie! Te felicit pentru ea! Zic si eu ca proful de mate – Ai lucrat foarte bine!” :))) Ce introducere mai frumoasa as fi putut face la acest desert super-cremos si bun, care ne-a cucerit pe toti din casa?
Provocarea din campania „Deserturi rapide pentru copii la m-a dus imediat cu gandul la cheesecake, stiind ca este un desert care nu are nevoie de rumenire ,stiind ca s-ar preta pregatirii in vasul aparatului Multicooker-ului Crock Pot express cu gatire sub presiune. Si nu m-am inselat! Chiar este perfect pentru copii, atat prin continut cat si prin modul de gatire. Dar nici noi, adultii, nu ne-am dat DELOC inapoi :))))
Ingrediente
Pentru crusta
- 200 g biscuiti cu cacao
- 100 g unt
Pentru umplutura de branza
- 500 g crema de branza
- 100 ml frisca LaDorna
- 120 g zahar
- 3 oua
- 2 linguri cu varf amidon alimentar (e ok si faina dar v-as recomanda amidonul, e mult mai fin)
- 2 plicuri zahar vanilinat
- 150 g zmeura congelata/proaspata
Pentru sos
- 200 g zmeura congelata
- 4 linguri zahar
- 3 liguri apa
- o lingura amidon alimentar
Mod de preparare Cheesecake cu zmeura la Multicooker-ul Crock Pot express cu gatire sub presiune
Pregateste o forma inelara cu diametrul de 18 cm.
Mixeaza biscuitii si amesteca-i bine cu untul topit si racit.
Toarna amestecul in forma rotunda si, cu ajutorul unei linguri sau cu mana, preseaza-i bine tapetand fundul formei.
Imbraca fundul formei pe exterior cu folie de aluminiu ridicand usor si pe laterale, apoi introdu forma la rece.
Pregateste umplutura.
Intr-un vas pune toate ingredientele, cu exceptia fructelor si amesteca totul cu un blender doar pana la omogenizare. Poti face asta si cu un tel para. Adauga fructele si amesteca usor, doar cat sa le imprastii, fara a face o omogenizare totala.
Scoate forma de la rece si toarna umplutura.
In vasul aparatului toarna 200 ml apa si introdu gratarul de inox.
Introducem tava in vas, o asezam pe gratar si o acoperim c-o bucata de hartie de copt, sa nu curga in umplutura aburul format.
Blocam capacul, supapa si pornim aparatul.
Setam programul Manual, timpul 35 minute si presiunea High.
Initial pe afisaj va aparea HEAT, apoi timpul setat.
Cand programul va fi gata, aparatul va emite un semnal sonor. Lasati forma in vas inca 10 minute, apasati STOP si eliberati supapa. Lasati sa se raceasca apoi bagat la frigider pentru cateva ore – eu recomand peste noapte.
- In functie de crema de branza folosita si de umiditatea ei, recomand sa testati interiorul prajiturii, apasand usor cu degetul pe mijloc. Trebuie sa fie legat, gelatinos. In cazul in care mai trebuie lasat, fara probleme il mai puteti pune 5-10-15 minute sau cat considerati ca mai este necesar.
- Puteti pregati desertul si la cuptor
- 1. in baie de apa, la 160-170 grade (imbracati bine forma pe exterior in folie de aluminiu, sa nu intre apa in prajitura) . Timpul nu stiu exact sa vi-l spun, dar urmariti pana cand arata asa ca in imaginile mele.
- 2. direct pe gratar, pentru 35-40 minute, pe treapta 2, 170 grade.
Scoateti tava, treceti cu lama unui cutit pe langa cheesecake sa-l dezlipiti bine de forma, apoi desfaceti inelul.
Pregatiti sosul.
Eu am folosit zmeura congelata si implicit a fost zemoasa; daca folositi proaspata puneti o idee mai multa apa.
Amestecati pe foc zmeura cu apa si zaharul pana cand cristalele de zahar s-au diluat.
Amidonul il diluati in putina apa si-l adaugati peste zmeura.
Amestecati pana cand da in clocot si sosul s-a ingrosat.
Puteti trece sosul prin sita, sa scoateti samburii, la noi nu a fost cazul, ne place asa.
Turnati sosul rece peste cheesecake si intondeti usor.
Il feliati cu un cutit subtire, bine ascutit, clatind lama dupa fiecare taiere.
A fost delicios!!!
Nota
Daca doriti sa faceti aceasta reteta la cuptorul traditional, fie o coaceti la 170 in baie de apa (bagati tava intr-o alta in care puneti apa, pana la jumatatea formei (nu uitati sa imbracati forma in folie de aluminiu!) pentru aproximativ 50-60 minute (trebuie ca la apasarea usoara cu degetul amestecul sa fie legat dar nu tare! el se mai leaga in timp ce se raceste, plus la frigider, si ramane cremos) , fie coacere normala, la 155-160 grade, dar nu stiu sa va zic exact timpul…Intre cele doua moduri de coacere (in baie de apa/clasic) va diferi usor textura dar cu siguranta tot bun va fi.
- Pentru crusta
- 200 g biscuiti cu cacao
- 100 g unt
- Pentru umplutura de branza
- 500 g crema de branza
- 100 ml frisca LaDorna
- 120 g zahar
- 3 oua
- 2 linguri cu varf amidon alimentar (e ok si faina dar v-ar recomanda amidonul, e mult mai fin)
- 2 plicuri zahar vanilinat
- 150 g zmeura congelata/proaspata
- Pentru sos
- 200 g zmeura congelata
- 4 linguri zahar
- 3 liguri apa
- o lingura amidon alimentar
Ma gasiti si pe: Retete Papa Bun