Desi nu-mi plac salatele de icre din comert, recunosc ca uneori mai mananc, de pofta, pentru ca nu am la dispozitie icre sa-mi pregatesc eu. Dar atunci cand am, pregatesc salata de icre cu gris si ceapa asa cum mancam acasa si astea chiar pot spune ca-mi plac. Stiu ca unii pun gris, altii paine inmuiata in lapte sau apa, iar altii nu pun nimic. Fiecare face dupa gustul lui 😉
Salata de icre cu gris si ceapa
- 170-200 g icre sarate
- 250 ml ulei
- 3 linguri gris
- 150 ml apa
- zeama de lamaie (o lamaie potrivita ca marime)
- o jumatate de ceapa rosie (sau una intreaga, daca e micuta)
- apa minerala
Preparare
Pune intr-o craticioara apa la fiert. Cand a dat in clocot pune grisul, in ploaie, amestecand energic cu o furculita. Fierbe grisul pentru 1-2 minute, pana cand compozitia e ingrosata, amestecand mereu, apoi opreste focul si acopera cu folie alimentara si lasa la racit.
Daca icrele sunt exagerat de sarate, pune intr-o strecuratoare tifon dublu si pune icrele. Trece-le pe sub apa rece (nu sub jet, sa curga usor apa) apoi stoarce-le foarte bine. Daca nu-s exagerat de sarate, omite acest pas, dar fa-l, daca e cazul, decat sa risti sa fie sarate excesiv.
Le mai poti desara si punandu-le in tifon dublu, apoi legandu-le ca intr-o boceluta. Pui boceluta intr-un bol, apoi torni apa si lasi pentru cateva ore, apoi storci bine.
Pui intr-un bol incapator grisul racit si icrele foarte bine scurse. Mixezi usor cat sa se „desfaca” grisul si sa se omogenizeze compozitia.
De acum incepi sa adaugi ulei, putin cate putin, mixand ca la maioneza. Eu am adaugat cate 2 linguri de ulei, pe rand, mixand de fiecare data dupa, pana cand s-a incorporat si omogenizat perfect. Treptat, mai adaugi si cate o lingura de zeama de lamaie si cate una de apa minerala, apa pentru ca in timpul mixatului compozitia se va lega tare si noi ne dorim icre cremoase si pufoase.
- Nu pune toata zeama de lamaie fara sa gusti. Pui treptat si daca vezi ca e suficiente 3-4 linguri, nu-i musai s-o pui pe toata.
Incorporezi tot uleiul pana cand salata de icre cu gris si ceapa e gata.
Spre final pui si ceapa tocata foarte marunt si mixezi doar cateva secunde sau amesteci cu o spatula.
Servesti pe paine proaspata, simpla sau alaturi de ceapa rosie, felii de lamaie, capere sau masline.
Pe facebook ne vedem AICI