mnb

Empanadas

3.36KVizualizări
0
(0)
Totul a pornit de la reteta de empanadas a Laurei, la care mi-a ramas gandul si catre care ma directionau papilele gustative :)), insa asa cum ma stiti (de parca cine as fi io sa ma stiti voi :)) ) rar respect reteta intru totul :P, asa ca am inlocuit atat aluatul cat si umplutura pentru empanadas, dar fara a devia total de la reteta de baza.
Multumesc, Laura!
„Empanada in portugheza inseamna paine umpluta, provine de la verbul empanar – „a imbraca” in paine . Se pot umple cu carne, legume, fructe. Mai pe romaneste, sunt niste portofele umplute dupa propriul gust”.- ne spune tot Laura in introducerea retetei.

Ingrediente
Aluat
300 gr branza de vaci
o lingurita sare
aprox 300 gr faina
apa rece

Umplutura (poate varia, puteti umple cu ce va place voua, puteti elimina dintre ingrediente si adauga ce va place voua)
un piept de pui
100 gr ciuperci
50 gr cascaval
o ceapa
un ou
sare
piper
nucsoara
ciuperci (optional)
2 catei usturoi
50 ml apa

Sos de usturoi
3 linguri smantana
sare
o lingura ulei de masline
2 catei usturoi
putin marar verde

ou pentru uns si boia de ardei

Aluat.
Intr-un bol amesteca cu mana branza de vaci, sarea  si faina. Daca aluatul e prea moale mai adauga faina (asta depinde de cat de umeda e branza ), iar daca e tare adauga apa rece pana obtii un aluat usor modelabil, nelipicios, pe care sa-l poti intinde cu sucitorul.
Lasa-l 30 minute timp in care prepari umplutura.
Toaca pieptul de pui.
Curata ceapa si toac-o marunt.
Intr-o tigaie incinge uleiul de masline si adauga ceapa.Caleste doua minute si adauga ciupercile tocate marunt. Dupa alte doua minute adauga carnea tocata, caleste inca 5 minute si adauga 50 ml apa. Lasa la foc mic pana apa se evapora complet, adauga usturoiul pisat, sare, piper si putina nucsoara.
Lasa sa se racoreasca nitel si adauga oul  usor batut si cascavalul cubulete mici.Omogenizeaza.

Pe blatul de lucru infainat intinde aluatul cu sucitorul, intr-o foaie subtirica, si cu ajutorul unui bol de ciorba taie cercuri in mijlocul carora pui cu lingura dim umplutura.
(mie mi-a ramas putina umplutura; am facut din ea un sos cu smantana pentru paste penne)

Uneste capetele opuse si preseaza-le usor cu o furculita, sa se lipeasca bine.
Aseaza empanadas in tava tapetata cu hartie pentru copt, ungele cu pensula cu ou batut bine si presara putina boia.

Introdu tava in cuptorul preincalzit, la foc mediu si coace pana se rumenesc frumos.
Eu le las pe treapta din mijloc pana prind o culoare frumoasa pe „talpa”,apoi mut pe treapta de sus pana se rumenesc.
Sos.
Am pus intr-un bol smantana, sarea, usturoiul, mararul si uleiul, am bagat blenderul si-am omogenizat.
Se servesc calde cu sos de usturoi, sau reci cu o cana de lapte dulce sau iaurt.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Gaby_D
Scris deGaby_D
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.

11 comentarii

Lasă un răspuns

thirteen − 2 =