Multumesc, Laura!
„Empanada in portugheza inseamna paine umpluta, provine de la verbul empanar – „a imbraca” in paine . Se pot umple cu carne, legume, fructe. Mai pe romaneste, sunt niste portofele umplute dupa propriul gust”.- ne spune tot Laura in introducerea retetei.
Ingrediente
Aluat
300 gr branza de vaci
o lingurita sare
aprox 300 gr faina
apa rece
Umplutura (poate varia, puteti umple cu ce va place voua, puteti elimina dintre ingrediente si adauga ce va place voua)
un piept de pui
100 gr ciuperci
50 gr cascaval
o ceapa
un ou
sare
piper
nucsoara
ciuperci (optional)
2 catei usturoi
50 ml apa
Sos de usturoi
3 linguri smantana
sare
o lingura ulei de masline
2 catei usturoi
putin marar verde
ou pentru uns si boia de ardei
Aluat.
Intr-un bol amesteca cu mana branza de vaci, sarea si faina. Daca aluatul e prea moale mai adauga faina (asta depinde de cat de umeda e branza ), iar daca e tare adauga apa rece pana obtii un aluat usor modelabil, nelipicios, pe care sa-l poti intinde cu sucitorul.
Lasa-l 30 minute timp in care prepari umplutura.
Toaca pieptul de pui.
Curata ceapa si toac-o marunt.
Intr-o tigaie incinge uleiul de masline si adauga ceapa.Caleste doua minute si adauga ciupercile tocate marunt. Dupa alte doua minute adauga carnea tocata, caleste inca 5 minute si adauga 50 ml apa. Lasa la foc mic pana apa se evapora complet, adauga usturoiul pisat, sare, piper si putina nucsoara.
Lasa sa se racoreasca nitel si adauga oul usor batut si cascavalul cubulete mici.Omogenizeaza.
Pe blatul de lucru infainat intinde aluatul cu sucitorul, intr-o foaie subtirica, si cu ajutorul unui bol de ciorba taie cercuri in mijlocul carora pui cu lingura dim umplutura.
(mie mi-a ramas putina umplutura; am facut din ea un sos cu smantana pentru paste penne)
Uneste capetele opuse si preseaza-le usor cu o furculita, sa se lipeasca bine.
Aseaza empanadas in tava tapetata cu hartie pentru copt, ungele cu pensula cu ou batut bine si presara putina boia.
Introdu tava in cuptorul preincalzit, la foc mediu si coace pana se rumenesc frumos.
Eu le las pe treapta din mijloc pana prind o culoare frumoasa pe „talpa”,apoi mut pe treapta de sus pana se rumenesc.
Sos.
Am pus intr-un bol smantana, sarea, usturoiul, mararul si uleiul, am bagat blenderul si-am omogenizat.
Se servesc calde cu sos de usturoi, sau reci cu o cana de lapte dulce sau iaurt.
Sunt prima la masa?? Inseamna ca le iau pe toate, nu? 😀 te pup!
Paula, mai lasa si pentru altii din bunatatile astea. Imi plac tare mult ca au si ciuperci, iar eu mananc ciuperci cu carul :))
O mare bunatate ne-ai adus.Nu esti singura care modifica retetele, cama asa fac si eu:D..O zi frumoasa >:D<
Indiferent de umplutura sunt un deliciu. Pup!
Indiferent de umplutura sunt un deliciu. Pup!
deja mi-e foame…
Gabitzu, sunt tare bune.
Au iesit super faine si cu siguranta „imprumut” si eu reteta. Stai, o fur de-a dreptul ca eu sunt cu furatul :))))
faina tare ideea cu branza in aluat! iar umplutura…parca se intinde deja prin gura…
hai ca iar m-a luat pofta :)))
Arata fantastic! Delicioase!
Te pup!
Si eu am in gand bunatatile astea.. 🙂
I like what you guys are up too. Such smart work and reporting! Carry on the excellent works guys Ive incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my website daaageadkaea
Very nice site!