Pentru aceasta reteta de castraveti murati a trebuit sa schimb autorul, pentru ca aici nu-i domeniul meu, de muraturi si afinata, visinata, se ocupa sotul.
Ii ies atat de bune toate de-ar fi pacat sa intervin sa stric treaba :))
N-are o reteta fixa, cu gramaje si masuratori, dar va veti da foarte simplu seama de cantitati din imagine si descriere. Va voi da doar necesarul de ingrediente.
In general aceste muraturi le prepara in borcane mari, nu le tine deloc la cald si nici nu le pitroceste.
- castraveti verzi, cat mai proaspeti
- frunze telina verzi
- marar uscat
- rondele patrunjel sau pastarnac
- hrean fasii
- usturoi 2-3 catei la un borcan
- 1 ardei iute
- sare pentru muraturi
- apa
- o felie sfecla rosie
- otet - o lingura-doua la litru
la noi in beci sunt borcane si cu si fara
castravetii trebuie neaparat proaspeti, nu-i lasati de pe-o zi pe alta
adaosul de otet ajuta la pastrarea mai buna, la evitarea inmuierii castravetilor
Mod de preparare castraveti murati
Fiecare reteta de muratura este adaptata si preparata dupa preferinta si experientele anterioare ale bucatarului.
Aceasta reteta nu este fixa, sfanta, gen – „doar asa se face!”. O preparati doar daca va place ideea si rezultatul nostru.
In primul rand pregatiti borcane mari, pe care le spalati bine, le clatiti, apoi le sterilizati in cuptor.
Pregatiti ingredientele la indemana – felii de patrunjel sau pastarnac spalate bine, frunze de telina , marar uscat, apa, sare mare, pentru muraturi, 2-3 catei de usturoi la fiecare borcan, ardeiul iute taiat felioare, felia de sfecla, hreanul taiat fasii si otetul.
Asezati in borcane pentru inceput cateva frunze de telina si marar uscat, apoi castraveti printre care intercalati restul ingredientelor. Incheiati tot cu telina si marar.
Intr-un vas mare pregatiti saramura. Diluati o lingura si jumatate de sare pentru fiecare litru de apa pregatit. Amestecati pana cand e topita si turnati peste castraveti. Nu turnati cu tot ce se depune la fundul vasului. Adaugati cate 2-3 linguri de otet/per litru de apa, in fiecare borcan. Cred ca doua sunt suficient.
Fara fierberea apei in prealabil, fara sterilizare sau bain-marine dupa! Noi folosim apa de izvor.
Capsati borcanele si le depozitiati in beci sau intr-un loc racoros pana cand castravetii vor fi murati, crocanti si buni, asa cum ii face Cezar 😛
Bun sfat..