„Arany Galushka -galuste de aur – este un desert tradițional maghiar format din bile din aluat cu drojdie. Bile sunt rulate în unt topit, apoi rulate într-un amestec de zahăr și nuci zdrobite, asamblate în straturi, înainte de a fi coapte până la auriu. Arany înseamnă aur sau aur; galuska se referă la natura găluște a bilelor de aluat.”Wikipedia Nu stiti ce sunt, nu ati facut, nici n-ati mancat? Nu stiti ce pierdeti! Nici eu n-am stiut pana ieri, desi am vazut reteta de muuulti ani! Jumatatea mea a zis ca-s mai bune decat orice prajitura! Textura aluatului e ca cea de cozonac, crusta de nuci e crocanta si bunaaaa! Si nu se fac greu deloc!
Ingrediente pentru o tava de 22×32 cm
- 500 g faina alba (mie imi place mult faina ungureasca pentru pizza si paine)
- 25 g drojdie proaspata
- 2 oua
- 100 ml lapte
- 5 linguri zahar
- o lingurita coaja rasa lamaie
- 1/2 lingurita sare
- 100 ml smantana grasa pentru gatit (25% sau 32%)
- 50 g unt
- unt topit sau ulei pentru tavalit galustele
- nuca macinata (nu foarte fin) amestecata cu zahar (eu am pus zahar brun) – aprox 300 g
Mod de preparare galuste de aur
Adu la temperatura camerei toate ingredientele.
Cerne faina de mai multe ori – eu am cernut-o de 3 ori.
O imparti in doua.
Una o pui intr-un bol si faci in mijloc o gropita.
Diluezi drojdia impreuna cu o lingura de zahar in laptele caldut.
Iei faina din cea ramasa (50-100 g) si pui peste drojdie pana cand obtii un amestec de consistenta smantanii. Torni amestecul in gropita formata in faina. Acoperi bine bolul si lasi la cald timp de o ora.
Dupa ce a trecut o ora, pui faina ramasa deoparte, smantana, ouale, zaharul, sarea si coaja de lamaie.
Omogenizezi totul cu mana adaugand treptat untul topit si racit (cele 50 g). framantand pana rezulta un aluat elastic si putin mai moale, dar care se desprinde de vas si de mana.
Presari faina pe vas si pe aluat doar cat sa il poti aduna (e mai moale decat aluatul pentru placinte!; nu foarte moale dar nici ferm)
Acoperi vasul si dai la loc cald, ferit de curent, pana-si dubleaza volumul.
Pregatesti nuca macinata amestecata cu zahar dupa gust si un bol cu ulei sau unt topit.
In tava pui hartie pentru copt.
Galuste de aur
Cu mainile inmuiate in ulei iei bile din aluat cam de marimea unui ou de rata. Iti vor iesi exact 12 bucati. Aluatul e molicel dar foarte fain de lucrat.
Fiecare bila o treci prin ulei/unt, o modelezi ca oe-o galusca :)) apoi o tavalesti prin nuca si o asezi in tava.
Procedezi la fel cu tot aluatul.
Lasi putin loc intre bile.
Presari si deasupra nuca cu zahar, din belsug :))
Dai tava la loc cald pentru alte 30 minute si preincalzesti cuptorul la 175 grade, program normal.
Coci galustele de aur pe treapta din mijloc pentru 30 minute.
Le servesti calde (eu cred ca fierbinti, pentru ca nu ai cum sa rezisti :))) ) rupand cu mana una cate una.
Sunt bune si reci, dar ideale si perfecte sunt calde 😉
Merita incecate si repetate, pe cuvant!
Vedeti in imagine textura grozava dupa coacere!
- 500 g faina alba (mie imi place mult faina ungureasca pentru pizza si paine)
- 25 g drojdie proaspata
- 2 oua
- 100 ml lapte
- 5 linguri zahar
- o lingurita coaja rasa lamaie
- ½ lingurita sare
- 100 ml smantana grasa pentru gatit (25% sau 32%)
- 50 g unt
- unt topit sau ulei pentru tavalit galustele
- nuca macinata (nu foarte fin) amestecata cu zahar (eu am pus zahar brun) - aprox 300 g
Pe facebook ma gasesti aici – Retete Papa Bun
Aici incercate de Balas Mihaela Angela
❤️
❤️