Din punctul meu de vedere, imaginea vinde 🙂
Cand mi-e pofta de ceva si caut in google, setez cautarea dupa imagini si pe ce-mi pare mai de incredere, apetisant si frumos pregatit, dau clik 🙂
Asa am ajuns pe Gustolandia si-am gasit aluatul asta pe care o sa-l pastrez la loc de cinste in posturi. Atat de usor de facut, atat de bun! Perfect pentru umplut cu mere, branza, gem cu nuca, ciocolata sau orice altceva va e pofta 🙂
Fiind post, am ales merele 🙂
Mi-a parut rau ca nu am fotografiat toate etapele pregatirii aluatului dar nu ma gandeam ca ma va incanta asa mult si voi posta reteta, dar cand am vazut cat de frumos se lucreaza si cat de frumos se comporta la copt, m-am gandit sa-mpartasesc cu voi reteta.
Daca respectati intocmai cantitatile si indicatiile, va va iesi perfect! 🙂
Ingrediente aluat strudel de casa (pentru 32 bucati)
Daca doriti 16 bucati, logic, injumatatiti cantitatile.
- 1 kg faina +5-6 linguri
- drojdie cat o nuca (35-40 g)
- o lingura otet
- o lingura zahar
- o lingurita sare
- 400 ml ulei
- o cana si jumatate apa calduta (cana de 300 ml)
Pentru umplutura
- 1,3 kg mere
- 150 g zahar
- 1/2 sticluta esenta rom
- un plic zahar vanilat
Mod de preparare aluat strudel de casa .
Intr-un vas amestecati energic drojdia cu o lingura de zahar pana ce se lichefiaza.
Lasati 15 minute apoi adaugati faina, 200 ml ulei, sarea, lingura de otet si apa calda.
Amestecati bine cu mainile apoi framantati aluatul 10-15 minute. O sa vedeti ce consistenta placuta are si nu se prinde deloc de maini.
Puteti adauga pentru inceput o cana si 1/4 de apa, apoi, in functie de puterea de absorbtie a fainii vedeti daca mai trebuie sau nu si restul. Eu am adaugat-o pe toata.
Trebuie sa aveti un aluat elastic, moale, nelipicios.
Impartiti aluatul in 4 bile egale.
Amestecati intr-un bol cele 200 ml ulei ramase cu 5-6 linguri faina pana obtineti o pasta moale, lichida, fara cocoloase.
Luati o bila de aluat, o alungiti usor apoi o intindeti cu sucitorul intr-o foaie in forma de dreptunghi.
Luati din pasta de ulei 2 linguri (ies cam 8 linguri de pasta, ajunge perfect) si intindeti peste intreaga foaie (ajutandu-va de lingura).
Rulati foaia formand un sul si asezati-o pe un platou.
Procedati la fel cu bilele de aluat ramase.
Dati platoul la frigider pentru o ora – o ora si jumatate, timp in care va ocupati de mere.
Le spalati bine, le curatati si le dati pe razatoare. Le puneti intr-o strecuratoare. Puneti deasupra zaharul si esenta si omogenizati.
Apasati usor peste amestec cu mana astfel incat merele sa-si lase cat mai mult din suc pentru a nu avea o umplutura exagerat de umeda.
Dupa ce timpul la rece s-a scurs, scoateti unul dintre suluri si asezati-l pe blatul de lucru.
Aplatizati-l usor obtinand astfel un dreptunghi lung si ingust pe care-l impartiti in 8 parti egale. La baza fiecarui dreptunghi puneti umplutura de mee (stoarceti usor in mana) si rulati.
Rulourile astfel formate le asezati in tava in care ati pus hartie pentru copt, lasand loc intre ele.
Introduceti tava in cuptorul preincalzit, la 180 grade si lasati pana cand rulourile sunt frumos rumenite.
Caldute le pudrati cu zahar pudra vanilat.
Eu am copt doua dintre suluri, iar doua le-am lasat la frigider sa le pregatesc inainte de a le manca.
Sun minunate caldute!
Le acoperiti cu un servet curat.
Vedeti poate va place si varianta aceasta – Ștrudel cu mere și gutui. Desert de toamnă rapid.
Arata de senzatie! Il trec si eu pe lista.
Buna! E posibil sa folosesc drojdie uscata? Aici in San Diego, USA nu exista drojdie proaspăta. Merci!
Buna dimineata!
Sigur!
Adaptati cantitatea dupa cum scrie pe plic. La noi un pliculet de 7g e ok pentru 500 g faina. In cazul dumneavoastra, la un kg si raportat la cate cere reteta, as pune 10-12 g, e ok.