Papanasi cu smantana si dulceata/gem - Rețete Papa Bun

Papanasi cu smantana si dulceata/gem

478Vizualizări
Print Friendly, PDF & Email

Desi ma declar fana pe viata a papanasilor moldovenesti (in care gustul de branza e atat de pregnant!) nici o portie de papanasi cu smantana si dulceata/gem (dobrogeni) nu refuz niciodata, nici eu nici ai mei.

Sunt foarte pufosi, c-o textura grozava, aromati si apetisanti rau! Cu greu am rezistat sa stam sa facem poze :))

Papanasi cu smantana si dulceata

Ingrediente pentru 3 portii – cate 2 de om :))

  • 350 g branza de vaci proaspata
  • 100 g zahar
  • 180 g faina
  • o lingura cu varf gris de grau
  • 1/3 lingurita bicarbonat de sodiu – poti inlocui cu 1/2 lingurita praf de copt
  • 4 linguri zeama de lamaie
  • o lingurita coaja rasa lamaie
  • 2 plicuri zahar vanilinat
  • 2 oua
  • un varf cutit sare
  • gem/dulceata dupa preferinte – eu am folosit gem de caise
  • sos/topping caramel
  • smantana
  • ulei

Papanasi cu smantana si dulceata

 

Mod de preparare Papanasi cu smantana si dulceata/gem

Extrem de simplu si rapid, papanasii se pregatesc astfel:

Se pun intr-un bol branza, ouale, zaharul, zeama de lamaie, coaja rasa, grisul,  zaharul vanilat si bicarbonatul.

Se omogenizeaza.

Se adauga apoi faina si se framanta totul cu mana. Se adauga surplus de faina doar daca aluatul o cere, dar nu va recomand, e perfect atat cat mentioneaza reteta.

Pe blatul de lucru infainat se imparte aluatul in 6 parti egale, de aproximativ 120-125 g fiecare.

Se ia din fiecare bucata aluat cat o nuca si se modeleaza rotund.

Bucatile ramase se rotunjesc in bile mari, care se aplatizeaza. Infainati-va mainile si veti lucra foarte usor!

In mijlocul fiecarui papanas infinge degetul, apoi roteste-l sa largesti usor gaura obtinuta.

Pui ulei mult la incins intr-o cratita/tigaie larga.

Cand uleiul s-a infierbantat maxim, dai focul la mediu si pui papanasii si bilutele.

Le prajesti pentru aproximativ 5 minute pe-o parte, apoi invarti si mai prajesti 3-4 minute.

Scoti intr-o strecuratoare mare si lasi 2 minute, apoi ii montezi pentru servire.

In farfurie pui putin topping caramel (e optional) asezi papanasii, pui cate-o lingura-doua de smantana, una de gem/dulceata, apoi biluta de papanas ramasa si mai pui cate putin gem si smantana.

Servesti fierbinte!

NOTA

  • cand s-a racit, am impartit un papanas cu fiu-miu si am tras amandoi concluzia ca-s foarte buni si reci, desi sincer nu ne asteptam 🙂

 

M-a inspirat – Desert de casa

Papanasi cu smantana si dulceata

 

 

Te-ar putea interesa
Gaby_D
Scris deGaby_D
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.

Comentarii prin Facebook

 

Lasă un răspuns