N-am mancat pana azi niciun preparat cu asa textura! Aerat, pufos, foietat, crocant, toate in aceeasi bucata, combinate asa cum numa’ turcii o puteau face :)) Nici scump nu e, deloc, si-l puteti manca la mic dejun, la cina sau ca gustare calda. Foarte bun! Mi-a placut sa ma joc cu aluatul, mi-a placut sa fac placinta asta numita Kombe – placinta turceasca si m-a cucerit MAXIM rezultatul. Pentru reteta-i multumesc lui
de pe culinar.ro, pentru rabdarea si umorul cu care explica totul. Cu siguranta o voi repeta cu fel de fel de umputuri.Ingrediente aluat yufka
- 350 ml lapte
- 100 ml apa
- 25 g drojdie proaspata
- 600 g faina alba (plus 100-200 g pentru framantat)
- 100 g unt sau margarina
- 5 linguri ulei
- o lingurita plina sare
Umplutura placinta Kombe
- 300 g telemea sarata
- cateva frunze de spanac
Mod de preparare Kombe – placinta turceasca
Amesteca intr-un bol telemeaua pe care o fermi bine, cu frunze de spanac spalate si tocate. 5 frunze am pus eu, erau foarte mari.
Pune intr-un vas drojdia faramitata impreuna cu laptele caldut amestecat cu apa calduta.
Lasa la loc cald pentru 15 minute, Nu, nu creste nimic :)), nici nu trebuie.
Topeste untul impreuna cu uleiul si lasa-le la racit. – lasa deoparte, nu-l vei folosi la aluat.
Cand a trecut timpul pune 600 g faina peste amestecul de lapte cu drojdie si incepe sa amesteci cu o lingura de lemn pana la omogenizare. Pune si sarea si amesteca.
Infaineaza bine blatul de lucru si rastoarna aluatul. Folosindu-te de faina (mai pui in timpul framantatului) framanti timp de 10 minute. Trebuie sa obtii o bila de aluat elastic, nelipicios, de asta nu iti pot zice exact cata faina mai pui la framantat, pentru ca depinde de puterea de absorbtie a fainii folosite.
Imparti aluatul in 3 bile egale. Eu le-am cantarit, avea 388 g bucata :))
Kombe – placinta turceasca
Infainezi blatul de lucru si intinzi prima bila de aluat, cat de subtire poti tu si cat de mare! Atat cat vei reusi sa o intinzi pe asta trebuie sa le intinzi si pe celelalte doua.
Fara grija, aluatul e fain, elastic, nu se rupe, asa ca n-o sa ai batai de cap.
Dupa ce ai intins toate foile, presari putina faina si pui prima foaie. Iei cu lingura din untul topit si imprastii peste foaie. Asezi deasupra a doua foaie, apoi presari branza cu spanac. Pe-a doua foaie nu pui unt.
Asezi a treia foaie si pui iar unt topit, apoi impaturesti placinta si treci usor cu sucitorul deasupra, sa o uniformizezi.
Pregatesti o tava de 22/32 cm (merge si putin mai mare) si pui hartie de copt. Transferi placinta in tava, (eu am invartit-o sa fie „lipitura” dedesubt) si o portionezi cu un cutit bine ascutit.
O dai la loc cald pentru o ora, apoi o ungi cu un galbenus batut amestecat cu o lingura de lapte si una de unt topit.
Presari mac.
Coci placinta in cuptorul bine incins dinainte, la 185 grade, pe treapta 2, pentru aproximativ 30 minute – sa fie bine rumenita si foaia de deasupra crocanta.
O lasi sa se raceasca si o rupi usor cu mana. O pufosenie grozava!


- 350 ml lapte
- 100 ml apa
- 25 g drojdie proaspata
- 600 g faina alba (plus 100-200 g pentru framantat)
- 100 g unt sau margarina
- 5 linguri ulei
- o lingurita plina sare
- Umplutura placinta Kombe
- 300 g telemea sarata
- cateva frunze de spanac
Ma gasesti si pe facebook – Retete papa bun
Arata prea tentant ca sa nu o faci,asa ca………..
Multumesc!
Cu drag!
Si eu multumesc pentru apreciere!
O voi in cerca arata f
Buna seara, cu ce s ar putea inlocui spanacul ? Mulțumesc anticipat.
Buna seara!
Nu trebuie neaparat sa-l inlocuiti cu ceva, doar nu il puneti si atat.
Faceti placinta doar cu branza.
O seara buna!