Un desert inspirat – Mini Baked Alaska cu Inghetata de cafea. Mi-a facut reala placere sa savurez asa ceva, sa simt in aceeasi muscatura fraged, cremos, rece, cald, aromat. Cosulete fragede, inghetata aromata pregatita cu espresso concentrat preparat la espresorul , bezea caramelizata – ce-ar fi putut iesi rau? 🙂 Desi nitel mai sofisticat (dar nu greu!), merita din plin!
Ingrediente cosulete fragede
- 125 g faina
- 65 g unt
- putina sare
- 1 galbenus
- optional – apa rece
Ingrediente inghetata de cafea
- 200 ml smantana pentru frisca
- 1-2 linguri zahar pudra
- 50 ml cafea espresso
- 2 linguri lapte condensat caramelizat
Ingrediente bezea
- 2 albusuri
- 2 linguri zahar
Mod de preparare Mini Baked Alaska cu Inghetata de cafea
Prepara un espresso mic la aparatul Breville Prima Latte.
Lasa-l la racit.
Pregateste inghetata punand intr-un bol frisca si mixand-o impreuna cu zaharul si laptele condensat.
Cand a devenit ferma, pufoasa, scoate mixerul, toarna cafeaua rece si omogenizeaza amestecul usor, cu o paleta, amestecand de jos in sus.
Pune capac peste caserola si da-o la frigider pentru 4-5 ore.
Pregateste cosuletele fragede – nu e deloc rau sa le pregatesti cu o zi inainte.
Cu cat stau mai mult, cu atat devin mai fragede.
Pune intr-un bol faina, sarea si ultul rece taiat cubulete.
Amesteca cu varful degetelor pana cand compozitia capata textura nisipului umed.
Fa o gropita in mijloc, pune galbenusul usor batut, amesteca pana cand se omogenizeaza aluatul.
Adauga putina apa rece, doar daca aluatul nu se poate modela.
Aduna-l intr-o bila, acopera-l cu folie alimentara si da-l la rece pentru 30 de minute.
Pregateste forme de mini tarte. Daca-s mai uzate unge-le cu putin unt. Ale mele erau noi si nu le-am uns deloc.
Scoate aluatul din frigider si imparte-l in bilute egale – aprox 12-14 bilute.
Pune fiecare biluta de aluat in forma si cu degetele da aluatului forma mini-tartei.
Inteapa usor in fundul fiecareia cu o furculita, pune deasupra o bucatica de hartie pentru copt si niste boabe grele – naut, fasole etc
Aseaza-le intr-o tava pe care o dai la rece pentru 15-20 minute sau 10 minute la congelator.
Intre timp preincalzeste cuptorul la 180 grade.
Scoate tava de la rece si bag-o direct in cuptor. Coace cosuletele de mini tarte pana cand sunt aurii pe margine – a durat cam 18 minute, dar depinde de cuptorul fiecaruia.
Scoti minitartele din forma dupa ce s-au racorit usor.
Scoate inghetata de la rece si las-o pentru 10 minute la temperatura camerei.
Pune cate o cupa cu unghetata in fiecare cosulet de mini tarta, apoi da-le la congelator pana cand pregatesti bezeaua.
Mixeaza albusurile spuma cu putina sare. Adauga apoi, treptat zaharul si mixeaza pana cand bezeaua e ferma si nu se mai simt cristale de zahar.
Scoate mini-tartele de la rece si distribuie bezeaua pe fiecare apoi, cu ajutorul unui pistol caramelizator finiseaza si rumeneste usor fiecare mini desert.
Nu e nicio problema daca nu le serviti pe loc si le recongelati. Bezeaua nu va mai fi, bineinteles, calda, dar desertul va fi la fel de bun 😉


- 125 g faina
- 65 g unt
- putina sare
- 1 galbenus
- optional - apa rece
- Ingrediente inghetata de cafea
- 200 ml smantana pentru frisca
- 1-2 linguri zahar pudra
- 50 ml cafea espresso Breville Prima Latte
- 2 linguri lapte condensat caramelizat
- Ingrediente bezea
- 2 albusuri
- 2 linguri zahar
Ma gasiti si pe facebook – Retete Papa Bun