Un desert inspirat – Mini Baked Alaska cu Inghetata de cafea. Mi-a facut reala placere sa savurez asa ceva, sa simt in aceeasi muscatura fraged, cremos, rece, cald, aromat. Cosulete fragede, inghetata aromata pregatita cu espresso concentrat preparat la espresorul Breville Prima Latte, bezea caramelizata – ce-ar fi putut iesi rau? 🙂 Desi nitel mai sofisticat (dar nu greu!), merita din plin!
Ingrediente cosulete fragede
- 125 g faina
- 65 g unt
- putina sare
- 1 galbenus
- optional – apa rece
Ingrediente inghetata de cafea
- 200 ml smantana pentru frisca
- 1-2 linguri zahar pudra
- 50 ml cafea espresso Breville Prima Latte
- 2 linguri lapte condensat caramelizat
Ingrediente bezea
- 2 albusuri
- 2 linguri zahar
Mod de preparare Mini Baked Alaska cu Inghetata de cafea
Prepara un espresso mic la aparatul Breville Prima Latte.
Lasa-l la racit.
Pregateste inghetata punand intr-un bol frisca si mixand-o impreuna cu zaharul si laptele condensat.
Cand a devenit ferma, pufoasa, scoate mixerul, toarna cafeaua rece si omogenizeaza amestecul usor, cu o paleta, amestecand de jos in sus.
Pune capac peste caserola si da-o la frigider pentru 4-5 ore.
Pregateste cosuletele fragede – nu e deloc rau sa le pregatesti cu o zi inainte.
Cu cat stau mai mult, cu atat devin mai fragede.
Pune intr-un bol faina, sarea si ultul rece taiat cubulete.
Amesteca cu varful degetelor pana cand compozitia capata textura nisipului umed.
Fa o gropita in mijloc, pune galbenusul usor batut, amesteca pana cand se omogenizeaza aluatul.
Adauga putina apa rece, doar daca aluatul nu se poate modela.
Aduna-l intr-o bila, acopera-l cu folie alimentara si da-l la rece pentru 30 de minute.
Pregateste forme de mini tarte. Daca-s mai uzate unge-le cu putin unt. Ale mele erau noi si nu le-am uns deloc.
Scoate aluatul din frigider si imparte-l in bilute egale – aprox 12-14 bilute.
Pune fiecare biluta de aluat in forma si cu degetele da aluatului forma mini-tartei.
Inteapa usor in fundul fiecareia cu o furculita, pune deasupra o bucatica de hartie pentru copt si niste boabe grele – naut, fasole etc
Aseaza-le intr-o tava pe care o dai la rece pentru 15-20 minute sau 10 minute la congelator.
Intre timp preincalzeste cuptorul la 180 grade.
Scoate tava de la rece si bag-o direct in cuptor. Coace cosuletele de mini tarte pana cand sunt aurii pe margine – a durat cam 18 minute, dar depinde de cuptorul fiecaruia.
Scoti minitartele din forma dupa ce s-au racorit usor.
Scoate inghetata de la rece si las-o pentru 10 minute la temperatura camerei.
Pune cate o cupa cu unghetata in fiecare cosulet de mini tarta, apoi da-le la congelator pana cand pregatesti bezeaua.
Mixeaza albusurile spuma cu putina sare. Adauga apoi, treptat zaharul si mixeaza pana cand bezeaua e ferma si nu se mai simt cristale de zahar.
Scoate mini-tartele de la rece si distribuie bezeaua pe fiecare apoi, cu ajutorul unui pistol caramelizator finiseaza si rumeneste usor fiecare mini desert.
Nu e nicio problema daca nu le serviti pe loc si le recongelati. Bezeaua nu va mai fi, bineinteles, calda, dar desertul va fi la fel de bun 😉

- 125 g faina
- 65 g unt
- putina sare
- 1 galbenus
- optional - apa rece
- Ingrediente inghetata de cafea
- 200 ml smantana pentru frisca
- 1-2 linguri zahar pudra
- 50 ml cafea espresso Breville Prima Latte
- 2 linguri lapte condensat caramelizat
- Ingrediente bezea
- 2 albusuri
- 2 linguri zahar
Ma gasiti si pe facebook – Retete Papa Bun
There is no ads to display, Please add some