O prajitura cu crema caramel, foarte simpla, care nu te tine mult in bucatarie si pentru care n-ai nevoie de foarte multe ingrediente. Initial am intrat in bucatarie cu gandul sa fac altceva, dar amintindu-mi ca nu am ciocolata cu lapte in casa (100 g, cat mi-ar fi trebuit pentru ce voiam sa fac) m-am razgandit si-am adaptat desertul de week-end la ingredientele pe care le aveam disponibile. Referitor la laptele condensat din reteta, mentionez ca in ultima vreme nu prea-mi lipseste din casa, nici in varianta lapte condensat indulcit nici in varianta caramelizat. Imi comand mai multe cutii si le folosesc in timp, la retete fel de fel. Nu mi se pare scump, sincer. Are pret asa cum are si untul sau mascarpone, asa ca nu e ceva care sa nu-si permita marea majoritate. Pentru a simplifica si mai mult reteta, mi-a trecut prin minte o varianta pe care v-o las la finalul postarii.
Ingrediente Prajitura cu crema caramel
Foi
- 4 oua
- 4 linguri zahar
- 4 linguri faina
- un varf lingurita praf de copt
- 2 linguri cacao
- 2 linguri ulei
- putina sare
Crema caramel
- 125 unt
- 125 g mascarpone
- 200 g lapte condensat caramelizat
- un varf cutit sare
Glazura
- 100 g ciocolata alba
- 30 g unt
- 1-2 linguri apa rece
- 2 patratele ciocolata cu lapte + 10 g unt si o lingurita apa
Mod de preparare Prajitura cu crema caramel
Foile sunt de fapt o singura foaie portionata in 3 felii egale.
Se prepara asa:
Separa albusurile de galbenusuri. Mixeaza spuma albusurile si adauga treptat zaharul. Mixeaza pana cand nu se mai simt cristale de zahar.
Adauga galbenusurile amestecate cu ulei, mixeaza usor pana la omogenizare, apoi adauga si faina cernuta impreuna cu cacaua si praful de copt.
Omogenizeaza amestecand de jos in sus cu o paleta.
Tapeteaza tava aragazului cu hartie pentru copt si intinde uniform compozitia. Niveleaza.
Introdu tava in cuptorul preincalzit, la 150 grade, cu ventilatie, pentru 20-25 minute. Verifica foaia facand testul cu scobitoarea.
Scoate din aragaz, lasa la racit, apoi desprinde hartia de copt, niveleaza marginile taindu-le si apoi portioneaza foaia in 3 felii egale.
Pregateste crema caramel
Pune intr-un bol untul partial topit, sarea, mascarpone si laptele condensat.
Introdu paletele mixerului si mixeaza intial la treapta mica, apoi mareste viteza si mixeaza pana cand crema e omogena. E un deliciu crema asta!
Aseaza o felie de blat pe platou, intinde jumatate din crema, aseaza a doua felie, intinde crema ramasa, apoi pune ultima foaie. Preseaza foarte usor si da platoul la rece. Eu l-am lasat peste noapte.
Pregateste glazura de ciocolata alba punand intr-un bol pe baie de abur toate ingredientele.
Amesteca pana la omogenizare, iar cand s-a racorit usor intinde glazura peste prajitura.
Procedeaza la fel cu glazura maro, deseneaza firisoare paralele, pe care apoi le incoprporezi in glazura alba trecand cu usor peste prajitura cu un bat pentru frigarui.
Bineinteles – poti pregati glazura simpla, fie alba fie de ciocolata cu lapte.
Lasa prajitura la rece pentru o ora, taie frumos marginile, apoi portioneaz-o.
Ziceam mai sus ca se poate simplifica prajitura.
Se poate mari cantitatea de crema si pune atat in interiorul prajiturii cat si deasupra (renuntand la glazura), apoi se rade ciocolata cu lapte.
Cantitatile suficiente pentru crema in acest caz ar fi.
- 200 g unt
- 200 g mascarpone
- 250 g lapte condensat caramelizat.
Daca doriti sa faceti prajitura pentru sarbatori sau pentru un eveniment cu multi invitati, pregatiti-o in tava mare pregatind trei foi tripland ingredientele date si tripland si cantitatile cremei.
Sa va fie de folos!
- Foi
- 4 oua
- 4 linguri zahar
- 4 linguri faina
- un varf lingurita praf de copt
- 2 linguri cacao
- 2 linguri ulei
- putina sare
- Crema caramel
- 125 unt
- 125 g mascarpone
- 200 g lapte condensat caramelizat
- un varf cutit sare
- Glazura
- 100 g ciocolata alba
- 30 g unt
- 1-2 linguri apa rece
- 2 patratele ciocolata cu lapte + 10 g unt si o lingurita apa
Ma gasiti si pe facebook – Retete Papa Bun
asa arata laptele condensat; il gasiti in magazinele mari sau pe siteul delatte.ro
Buna. Eu am lapte condensat îndulcit si ma gândeam sa il folosesc in locul celui caramelizat. Este prima oara cand cumpar si folosesc lapte condensat întrebarea mea este la aceasta reteta trebuie sa il fierb sau il folosesc ca atare? M-ar ajuta un raps cat mai repede ca vreau sa ma apuc de prăjiturit 🤗
Buna, Paula!
Nu este ok de inlocuit ca atare, pentru ca asta e moale tare, cel caramel e gros.
Daca-l fierbi, sa-l faci caramel, asa da, e bun.
Te astept cu impresii, sa-mi zici cum ai facut si ce a iesit.