Nu am facut nicio reteta de pasca de sarbatori, erau deja 4 feluri de prajituri de casa si m-am gandit ca nu s-ar manca.
Asa c-am incercat acum o reteta, fara aluat (ca nu ne omoram dupa el :)) ) care poate fi foarte frumos coapta si-n tava dreptunghiulara devenind o grozav de buna prajitura cu branza.
Nici macar o zi nu a rezistat, sotul a exclamat incantat – e buna minunea asta!
Chiar, minune cu branza trebuia s-o numesc :))))
Multumesc Ruxandrei pentru reteta.
- 1 kg branza dulce de vaci
- 5 oua
- 150 ml frisca lichida
- 250 gr zahar
- 5 linguri amidon
- o lingurita praf de copt
- 2 plicuri zahar vanilat
- stafide (inmuiate in rom sau in apa fierbinte)
- coaja si zeama de la o lamaie
- Pregateste 3 boluri. Unul mai mare in care vei face amestecul si 2 mai mici.
- In bolul mare pune branza impreuna cu jumatate din cantitatea de zahar si mixeaza bine.
- In celelalte doua separa albusurile de galbenusuri.
- Peste galbenusuri adauga frisca lichida si mixeaza doua minute.Adauga amestecul peste branza, lingura cu lingura, coaja si zeama de lamaie, si omogenizeaza amestecand usor.Adauga si amidonul amestecat cu praful de copt si zaharul vanilat.
- Albusurile mixeaza-le spuma cu zaharul ramas, adaugat treptat,pana ce compozitia formeaza tepi la atingere apoi incorporeaza-le in restul compozitiei impreuna cu stafidele stoarse bine.Vei obtine o compozitie extrem de pufoasa si aerata.
- Pregateste o forma rotunda de 26 cm diametru, cu peretii inalti, unge-o cu unt, presara faina si toarna compozitia.
- Introdu forma in cuptorul preincalzit si coace 30 minute la 180 grade apoi redu focul la 160-165 grade si mai lasa 40-45 minute. Pasca trebuie sa fie rumenita ca in imagine desi la atingerea usoara cu degetul pare c-ar mai necesita coacere. Nu va pripiti :))), opriti focul si lasati sa se raceasca treptat, tot in cuptor si cu cat se raceste se leaga perfect.
- Biiiineinteles ca nu am avut rabdare s-o lasam sa se raceasca, am taiat si mancat calda si era bunaaaa si cremoasa.
Nu va faceti probleme daca dupa racire mijlocul va avea un nitel putin mai jos decat marginile. E normal si nu schimba cu nimic cremozitatea preparatului <3
Ce fain arata!! Si noua ne plac prajiturile cu branza.. De obicei de Paste nu ne lipseste, dar nu mai fac alte dulciuri decat o pasca si un cozonac!
E foarte buna. Imi puteti spune unde greșesc? Arată f bine în cuptor, dar după ce o scot mijlocul se dezumfla.
Buna, Anca!
Pai…cam asa e reteta, daca te uiti bine la imaginile mele, mijlocul e mai jos decat marginile. Deci nu e nicio problema. Doar sa nu fie diferenta foarte mare fata de poza mea.
O poti coace la foc si mai mic, adica s-o lasi din start la 160-165.