Aromata, insiropata, extrem! de insiropata, Prajitura Ora 12 e o prajitura pe gustul meu si-al familiei. Am mancat, nu demult, la cofetarie la Vatra Dornei si pot sa spun cu mana pe inima ca mi-a mers fix la suflet! Rar sa-mi placa atat de mult o prajitura de la cofetarie. Avea exact gustul pe care mi-l aminteam din copilarie si frisca chiar avea gust bun, nu fals 🙂 Dar cel mai mult m-a incantat faptul ca avea acea pelicula de fondant, nu glazura de ciocolata cum vad prin majoritatea retetelor si exact asa am incercat eu s-o reproduc acasa.
Blat Prajitura Ora 12
- 8 oua
- 150 g faina alba
- o lingurita cu varf praf de copt
- 200 g zahar
- 3 linguri cacao neagra
- 40 ml ulei
- 40 ml apa
Fondant
- 250 g zahar
- 2 linguri miere
- 75 ml apa
- 2 lingurite cacao
- o lingurita esenta rom
Sirop
- 300 g zahar
- 600-650 ml apa
- 2 linguri miere
- o sticluta esenta de rom
- – este posibil, ca, daca nu sunteti fani prajituri foarte dulci (noi suntem, odata ce iubim Amandina si Pavlova) sa vi se para prea dulce prajitura; in acest caz, renuntati la mierea din sirop. Va compensa suficient dulceata fondantului
Frisca
- 400 ml frisca Pilos (o gasiti la Lidl)
- zahar pudra – 3-4 linguri sau dupa gust
- zeama de la jumatate de lime
Blat tava de 20×30 cm
Separa albusurile de galbenusuri. Mixeaza spuma albusurile, cu putina sare. Adauga in ploaie, treptat, zaharul si mixeaza pana cand compozitia e ferma si zaharul complet topit.
In alt bol amesteca energic galbenusurile, adauga treptat uleiul, apoi apa.
Toarna amestecul peste albusuri si amesteca usor, de jos in sus, doar partial (se va amesteca mai bine cand pui si faina)
Cerne faina impreuna cu cacaua si praful de copt, adauga in bol si amesteca cu un tel para sau cu o spatula, usor, usor, de jos in sus, pana cand compozitia e omogena.
In tava tapetata cu hartie de copt toarna compozitia si niveleaza bine.
Tranteste tava de 2-3 ori de blatul de lucru, (usor, nu sa sara :))) ) apoi o introduci in cuptorul preincalzit in prealabil, cu 10 minute inainte) pe treapta 2, la 165 grade si coci timp de 30-40 minute sau pana cand trece testul cu scobitoarea. La mine dureaza cam 35 minute.
Il lasi la racit pe un gratar pentru cateva ore.
Sirop Prajitura Ora 12
Caramelizeaza zaharul pana cand atinge culoarea chihlimbarului. Stinge cu apa si fierbe la foc mic pentru 3-4 minute. Opreste focul si adauga mierea si romul. Lasa la racit.
Fondant
Intr-un vas cu fund dublu pune zaharul impreuna cu apa. Omogenizeaza si pune vasul pe foc. Lasa sa dea in clocot si sa se topeasca zaharul.
Cand ai un sirop limpede adauga mierea/energizantul si lasa la fiert in continuare.
Fa proba picaturii (iei sirop din vas, il lasi sa se scurga inapoi inafara de ultima picatura care se prelinge de pe lingura pe care-o lasi sa cada intr-o canita cu apa rece; daca picatura se imprastie mai lasi la fiert, daca ramane ca o perluta in apa opresti focul)
Iei vasul si-l transferi intr-un vas cu apa rece (sau in chiuveta), adaugi esenta de rom si acoperi vasul cu un servet umed, pentru doua minute. Temperatura va fi undeva la 35-37 grade.
Iei servetul si incepi sa mixezi. Amesteci pana ce siropul incepe sa se ingroase si sa se albeasca, adaugi cacaua si continui sa mixezi. Siropul se ingroasa si incepe sa se deschida la culoare, avand nuanta ciocolatei cu lapte. Mixeaza undeva la 5-7 minute.
Asamblare prajitura Ora 12
Tai marginile blatului nivelandu-le perfect, apoi tai blatul in patrate cu latura de 6,5-7 cm.
Treci fiecare cub de blat prin sirop si-l asezi intr-o tava. Insiropeaza-le bine, insiropeaza-le excesiv :))) Pentru mine o Prajitura ora 12 sau o Amandina, trebuie neaparat sa fie foarte bine insiropata!
Dai tava la rece.
Incalzesti fondandul pe baie de abur pana-l faci din nou fluid, apoi glazurezi cuburile de blat, cu grija si rabdare sa nu tragi cu lingurita partea superioara a blatului.
- Sfat – eu am avut emotii ca nu-mi ajunge fondantul, dar a ajuns perfect pentru toate, insa data viitoare as face portie dubla, sa las mai mult sa curga pe laterale.
Lucreaza partea asta mentinand fondantul pe baie de abur si amestecand destul de des, sa nu faca pojghita deasupra si sa fie fluid si fin.
Frisca
Tine un bol larg si paletele mixerului pentru cel putin 30 minute la frigider sau la congelator.
Scoate, pune frisca rece si zaharul pudra. Mixeaza intai la viteza mica, pana cand frisca creste in volum si devine pufoasa, apoi mareste viteza si mixeaza, adaugand treptat si zeama de lime, pana cand frisca devine ferma.
Pune frisca in posh si spriteaza frisca peste fiecare prajitura.
Pe facebook ne vedem aici – Retete papa bun