Placinta dobrogeana - Rețete Papa Bun

mnb

Placinta dobrogeana

placinta-dobrogeana8
5.27KVizualizări
0
(0)
Print Friendly, PDF & Email

Cand prepar bunataturi renumite caut mereu sa nu ma abat prea mult de la retetele originale , asa ca atunci cand mi s-a facut pofta de placinta dobrogeana am bagat o cautare pe google dar am dat peste atat de multe variante incat zau nu stiu care e originala.

Banuiesc totusi ca nu cea cu foi cumparate, ca batranii nostrii nu s-ar fi pretat la asa ceva. si nici macar nu existau aceste foi, dar am ales totusi sa prepar varianta asta din comoditate cat si pentru ca-mi plac forte mult aceste foi.

Apropo de asta, am gasit la market foi de placinta care nu trebuie congelate ci doar se pastreaza la rece, mi se par tare comode de folosit.

Ce m-a mirat in multe din retetele gasite pe net , a fost lipsa aromelor din branza. Putin rom, coaja de lamaie sau vanilie mie mi se par mai mult decat necesare, dau un gust divin oricarui preparat cu branza dulce de vaca.

Placintă-Dobrogeană
Placintă-Dobrogeană
  • un pachet foi de placinta (eu am folosit 9 foi)
  • 600 gr branza dulce de vaci
  • 350 ml smantana cu continut ridicat de grasime
  • 4 oua
  • unt pentru uns tava si foile
  • zahar ( 2,3 liguri) optional; daca doresti poti prepara placinta sarata
  • sare
  • coaja rasa de lamaie
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • o lingurita esenta de rom
  • 50-60gr unt

 

Mod de preparare placinta dobrogeana.

Amesteca branza de vaci cu 50 ml smantana , zaharul, coaja rasa de lamaie si esenta de rom. Omogenizeaza. Imparte amestecul (ochiometric)  in 3 parti egale.

Unge un vas termorezistent cu unt.Restul de unt topeste-l si lasa-l sa se raceasca.

Ia cate o foaie , unge-o cu o pensula cu unt topit si aseaza deasupra alta foaie. Foloseste pentru fiecare sul cate 3 foi de placinta si unge doar primele doua foi, pe ultima intinde o parte din amestecul cu branza.

Ruleaza formand un sul si strange-l usor pentru a incapea in vas.(eu am folosit un vas de 15/20 cm)

Aseaza sulul in vas si treci la urmatorul sul. Formeaza 3 suluri pe care le asezi uniform in vas,le ungi cu unt topit, le intepi cu furculita, si toarna deasupra un amestec facut din ouale usor batute,restul de smantana, peste care pui putina sare si  zaharul vanilat.

Dai tava la cuptor, la foc mediu, si coci pana se rumeneste frumos.

Nu ai idee ce miros era in bucatarie!!!

Pofta buna!

Placintă-dobrogeana1
Placintă-dobrogeana1

 

Placintă-dobrogeana2
Placintă-dobrogeana2
Placintă-dobrogeana3
Placintă-dobrogeana3

 

Placintă-dobrogeana5
Placintă-dobrogeana5

 

Placintă-dobrogeana6
Placintă-dobrogeana6
Placintă-dobrogeana7
Placintă-dobrogeana7

 

Placintă-dobrogeana8
Placintă-dobrogeana8

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Gaby_D
Scris deGaby_D
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.

Comentarii prin Facebook

 

17 comentarii

  • imi plac retetele tale dar trebuie sa stii ca placinta dobrogeana se face cu branza sarata poate o sa iti trimit reteta

    • Multumesc Lumi. Chiar am scris in introducere ca nu e cea originala, am gasit multe variante pe net si nu stiu care e cea corecta. Daca detii reteta originala chiar te rog sa mi-o trimiti, prepar foarte des placinta cu branza in diverse moduri si cu siguranta voi incerca si varianta ta. <3

  • Am ramas cu gandul la aceasta minunata placinta;trebuie s-o mai repet si eu ca-i prea buna!asa este Gaby,placinta dobrogeana se face cu branza sarata,fara zahar,fara alte arome;pup si o saptamana usoara!

  • Si mie-mi place ca branza sa fie parfumata cu tot felul de arome.. altfel parca n-are nici un gust… Trebuie sa incerc si eu reteta asta!
    Pupici

  • Mama era dobrogeanca. Facea placinta originara. Intr-adevar nu se face cu branza dulce si arome. Si eu fac acum cu foi de cumparat uneori, dar cand ma apuca dorul fac si foile. Nu se compara. Foile originale se fac doar cu apa calduta si faina + un strop de bicarbonat. Branza cea mai buna este telemea mai tare, combinata cu branza de vaci si multe oua. Foile se stropesc cu unt topit. Sunt 3 moduri de a o impacheta: cea rulata (cum o faci tu, cea in traturi (cum sunt cele din restaurant, si cea creata care mie imi place cel mai mult. Pe ultimele doua feluri se pune si smantama batuta cu ou. Pe cea rulata se unge numai ou))

    • Nimic nu ma bucura mai mult decat coentariile de genul acestuia! 🙂 Sa va fie de bine!
      Te-am vizitat si…nu ma pot opri din citit :)).
      Zi frumoasa acolo la tine!

  • Exceptional arata …..iar gustul fara coaja de lamaie, nici nu stiu cum ar fi. Sa sti Gaby ca si eu am gasit multe tetete cu branza fara alte arome, stafis=de sau mai stiu eu ce alte bunatati.
    Niciodata nu am inteles de ce daca vrei sa faci o prajitura cu branza dulce , unele fete pun telemea+zahar la care adauga branza de vaci proaspata. De ce oare ???
    Oricum fur un colt din dobrogeana asta ca prea fain arata !!!
    Te tzuc cu drag !

Lasă un răspuns