Prajitura cu caramel nuci si mascarpone - prajituri casa | Rețete Papa Bun

mnb

Prajitura cu caramel nuci si mascarpone

26Vizualizări
Print Friendly, PDF & Email

Prajitura cu caramel nuci si mascarpone – Genul de prajitura care-mi place mie – simpla, destul de rapida, fara prea mari batai de cap si fara a fi incarcata excesiv.

Are exact ce si cat ii trebuie, cat sa arate perfect si gustul sa nu dezamageasca deloc!

Se preteaza foarte bine si pentru a constitui, impreuna cu alte prajituri de casa, un platou cu prajituri asortate 😉

Copiii au apreciat-o mult.

Prajitura cu caramel nuci si crema de mascarpone

Ingrediente tava 20×30 cm

Blat

  • 5 oua
  • 90 g unt cu 82% grasime
  • 90 g zahar
  • 170 g faina alba
  • un plic zahar vanilat
  • putina sare

Crema

  • 250 g mascarpone
  • 5-6 linguri zahar pudra
  • 200 ml frisca sau smantana pentru gatit cu 25% sau 32% grasime

Pentru sirop

  • 150 ml lapte
  • 3 linguri zahar

Pentru finisat prajitura

  • 100 g zahar
  • 100 g nuca

Prajitura cu caramel nuci si mascarpone-3

Mod de preparare Prajitura cu caramel nuci si mascarpone

Blat

Topeste untul si lasa-l la racit.

Separa albusurile de galbenusuri. Mixeaza spuma albusurile si adauga, treptat, zaharul.

Mixeaza pentru 5 minute totul, pana cand compozitia e ferma si formeata tepi la atingere.

Adauga galbenusurile si mixeaza pentru 30 de secunde.

Adauga apoi 1/2 din cantitatea de unt topit si racit si 1/2 din cantitatea de faina. Incorporeaza cu miscari usoare, de jos in sus, apoi procedeaza la fel cu faina si untul ramas.

Tapeteaza o tava de 20×30 cm cu hartie pentru copt.

Pune lingura cu lingura compozitia si niveleaza.

Introdu tava in cuptorul preincalzit si coace pe treapta 2, la 180 grade, pentru 25 minute.

Blatul trebuie sa fie frumos aurit si sa treaca testul cu scobitoarea.

Lasi la racit pe un gratar.

Crema se prepara simplu.

Mixezi frisca/smantana cu zaharul si zaharul vanilat pentru 2-3 minute, adaugi apoi mascarpone si mixezi la viteza mare, pana cand crema e ferma.

Sirop

Caramelizezi cele 3 linguri de zahar. Dai deoparte si torni laptele, avand grija la abur.

Pui inapoi pe foc, la foc mic si amesteci usor pana cand s-a topit caramelul. Lasi la racit.

Nuci caramelizate Prajitura cu caramel nuci si mascarpone

Caramelizeaza intr-un vas cele 100 g zahar. Cand ametecul are culoarea chihlimbarului pune nucile, opreste focul si amesteca rapid, pana cand nucile sunt invelite in caramel.

Toarna amestecul fierbinte pe hartie de copt in strat subtire.

Lasa la racit! Nu pune mana, arde rau!

Asamblare

Aseaza blatul pe un platou si cu ajutorul uni bat de frigaruie inteapa blatul peste tot.

Pune, putin cate putin siropul caramel si insiropeaza uniform tot blatul. Nu mai opri sirop, pune-l pe tot.

Intinde uniform crema de mascarpone.

Ia bucati din nucile carmelizate si pe un tocator toaca grosier nuca.

Bineinteles, poti da si prin robot dar va iesi marunt, asa ca ai rabdare si fa si pasul asta.

Distribuie uniform peste toata prajitura, apoi pastreaz-o la rece.

Se portioneaza tare usor si frumos si se serveste cu drag.

Prajitura cu caramel nuci si mascarpone-2

Ma gasesti si pe facebook – Retete papa bun

 

 

 

 

 

Te-ar putea interesa
Gaby_D
Scris deGaby_D
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.

Comentarii prin Facebook

 

Lasă un răspuns