Stii probabil momentul ala in care ai manca un desert bun, bun, dar nu ai niciunul in casa si nici chef de copturi.
Pentru asta s-a inventat desertul fara coacere 😀
Iar asta, cu atat mai mult, s-a inventat ca sa poti manca din el fara sa te opresti :)) O combinatie MAXIMA de texturi si gusturi, care fac din acest desert unul dintre preferatele mele 🙂
Multumesc Timea pentru reteta! <3
- aprox 300 g piscoturi
- 200 ml lapte + 1-2 linguri zahar + zahar vanilat sau baton de vanilie
- 300 ml smantana indulcita, pentru frisca
- 4-5 banane
- Pentru crema de vanilie
- 3 galbenusuri
- 3 linguri rase amidon alimentar (daca nu aveti, puteti pune faina alba dar crema iese mai fina cu amidon)
- 4 linguri zahar
- 125 g unt
- 320 ml lapte
- Pentru crema de ciocolata
- 200 g ciocolata cu lapte
- 200 ml smantana lichida pentru frisca
[/ingredients]
Pentru inceput am mixat cele 300 ml smantana si-am obtinut o frisca ferma si aromata. Am adaugat in ea vanilie.
Apoi am pregatit crema de ciocolata.
Am pus intr-un ibric smantana pentru frisca, am pus-o la foc si-am adus-o la termperatura de fierbere (n-o lasati sa dea in clocot).
Am adaugat ciocolata rupta bucati si-am amestecat pana ce am obtinut un amestec omogen. Am lasat la racit.
Crema de vanilie
Intr-un vas cu fund dublu am pus galbenusurile, zaharul si amidonul. Am inceput s-adaug, putin cate putin, laptele rece, amestecand cu un tel sa nu faca amestecul cocoloase.
Am pus vasul pe foc amestecand continuu cu o lingura de lemn si-am lasat pana ce amestecul s-a ingrosat bine.
Am adaugat miez de pastaie de vanilie apoi am pus vasul in altul cu apa rece. Am amestecat pana ce temperatura amestecului a ajuns la temperatura camerei si-am adaugat untul tocat cubulete amestecand energic.
Laptele ramas impreuna cu zaharul si zaharul vanilat se pun pe foc si se incalzesc usor, apoi se incepe asamblarea prajiturii.
Se pregateste un vas inalt, patrat cu latura de aproximativ 25 cm. Eu n-am avut, am folosit unul oval 🙂
Se unge cu unt.
Se trec piscoturile cateva secunde prin laptele vanilat si se formeaza in vas primul strat.
Se intinde apoi jumatate din crema de vanilie.
Se aseaza deasupra felii de banana, apoi se intinde jumatate din cantitatea de frisca batuta.
Se trec din nou piscoturi prin laptele vanilat, formandu-se un nou strat.
Se intinde cealalta jumatate de crema de vanilie, se aseaza felii de banane, apoi se intinde frisca ramasa.
La final se pune crema de ciocolata care intre timp s-a racit.
Se acopera vasul si se da la rece.
Se portioneaza dupa cateva ore.