As vrea cateva cuvinte in introducere, dar nu mi le gasesc :))) Inghetata cu mascarpone si fructe de padure e atat de buna! OH! Atat de buna! Fara aparat, fara ace, atat de versatila – e inghetata pe care o poti face cu toate fructele! Ai reteta de baza si te joci apoi cu aromele – capsuni, caise, mure, zmeura, afine – un infinit de posibiltati. Eu am facut azi inghetata cu mascarpone cu-n amestec in care baza erau afinele, iar pe langa – mure, zmeura, coacaze, visine.


- Inghetata reteta de baza
- 250 g mascarpone
- o cutie de lapte condensat indulcit - 400 g
- 600 ml smantana pentru frisca - eu am pus Pilos de la Lidl - la cutiute de 200 ml
- un varf de cutit sare
- 2-3 linguri zeama de lamaie
- un plic zahar vanilat
- Gemul de fructe
- 400 g fructe - ce vreti voi - amestec, mure, zmeura, capsuni, caise etc
- 3-4 linguri zahar
- un varf cutit sare
Preparare Inghetata cu mascarpone si fructe de padure
Incepe cu reteta de baza pentru inghetata
Intr-un bol pune mascarpone si laptele condensat si mixeaza-le la viteza mica pana la omogenizare – sa fie bine „desfacut” mascarpone.
In alt bol mixeaza frisca rece (smantana pentru frisca) cu zaharul vanilat, sarea, pentru aproximativ 5 minute, pana cand amestecul incepe sa formeze varfuri, apoi incepe sa adaugi, treptat amestecul cu lapte condensat mixand continuu. Pune si zeama de lamaie si mai mixeaza inca 3-4 minute.
Pregateste caserole in care distribui amestecul de inghetata reteta de baza, preparat anterior.
Acopera-le cu capace si da-le la congelator pentru minim 2 ore.
Pregateste gemul de fructe
Pune fructele intr-o craticioara, impreuna cu zaharul si sarea si fierbe-le la foc mic spre mediu. In momentul in care fructele si-au lasat zeama, zaharul s-a topit si amestecul a inceput a fierbe, lasa la foc pentru aproximativ 5 minute. Amestecul trebuie sa devina ca un gem moale, legat – la racire el se mai intareste. Gusta si vezi daca mai trebuie zahar – ai nevoie de un gem dulce-acrisor.
- Durata de fierbere depinde de fructele folosite. Unele au mai multa pectina si leaga mai repede compozitia, altele au mai putina. Poate fi necesar sa lasi 10 minute. Trebuie sa obtii un sos de fructe.
Dupa cele 2 ore, testeaza inghetata si verifica daca s-a intarit – trebuie sa fie suficient de tare incat la adaugarea sosului sa nu se omogenizeze.
Distribui sosul de fructe in caserole, peste inghetata, apoi, cu o lingurita, amesteci, fara insa a combina complet cele doua compozitii, vrei doar un amestec marmorat de inghetata cu mascarpone si fructe.
Bineinteles ca poti si omogeniza, dar eu o prefer asa, sa nu devina nu roz sau mov 🙂
Dai din nou caserolele la rece si mai lasi pentru alte 4-5 ore.
Apoi…..apoi nu e cazul sa-ti mai zic nimic :)))
nota: congelatoarele si lazile noastre de acasa nu au termperatura setata potrivita pentru inghetate, asa ca va recomand ca atunci cand o scoateti din lada sa o lasati 20-30 minute la temperatura camerei, abia apoi sa scoateti si serviti
Pe facebook ne vedem aici – Retete papa bun
Am facut-o! A iesit foarte buna! Multumesc!
Minunata! In cateva ore copiii mi-au terminat-o (:
Am făcut inghetata după această rețeta și a ieșit foarte bună! A fost apreciată de toată lumea! Mulțumesc!
Cu drag!