Prajitura cu crema de lamaie

15.7KVizualizări
Print Friendly, PDF & Email

 

Nu m-am declarat niciodata fan al prajiturilor cu crema de lamaie, dar aceasta… m-a incantat de la prima inghititura :D.
Am mancat preparata de matusica de care v-am povestit la prajitura cu ness si pentru ca mi-a placut foarte mult m-am gandit s-o fac si eu. E o prajitura cu crema usoara, neavand oua in crema, si mananci…una dupa alta. Se topeste in gura :).
A ei nu avea stratul de frisca deasupra , deci e optional, e buna si fara. E cea mai buna prajitura cu crema pe care am facut-o pana acum.

prajitura-cu-crema-de-lamaie-217529

Ingrediente “Prajitura cu crema de lamaie

  • Blat
  • 7 oua
  • 7 linguri zahar
  • 7 linguri faina
  • 3 linguri ulei
  • 3 linguri apa
  • un vf. cutit sare
  • Crema
  • 500 ml lapte
  • 3 linguri si 1/2 faina sau amidon alimentar
  • 4-5 linguri zahar (mie-mi place mai dulce si am pus 5 linguri)
  • un pachet de unt (alegeti un unt de calitate)
  • coaja si zeama de la o lamaie
  • In plus
  • 100 ml frisca lichida indulcita
  • 100 ml smantana cu continut ridicat de grasime
  • o lingurita zeama lamaie
  • 2 linguri rase zahar

 

prajitura-cu-crema-de-lamaie-333285

Mod de prepare reteta Prajitura cu crema de lamaie”

Blat.
Separa albusurile de galbenusuri.
Mixeaza spuma albusurile impreuna cu sarea si adauga treptat zaharul mixand pana se dilueaza complet.
Galbenusurile freaca-le cu uleiul ca la maioneza apoi adauga apa si omogenizeaza.
Adauga-le peste albusuri odata cu faina cernuta (nu sari peste etapa cu cernutul!) apoi omogenizeaza amestecand usor, de jos in sus (nu circular) cu o lingura de lemn.
Usor,usor am zis! Da?
Toarna amestecul intr-o tava tapetata cu hartie pentru copt (tava de 20/27cm), niveleaza cu grija, apoi baga tava in cuptorul preincalzit si coace la foc mic pana capata o culoare frumoasa si trece testul cu scobitoarea.

Lasa  la racit si prepara crema.
Mixeaza untul spuma.
Intr-un vas cu fund dublu pune faina si zaharul apoi adauga pic cu pic (fredonati in gand..sunt un pic, pic..indragostit.. :)) :p) laptele rece, amestecand cu un tel sa nu faca cocoloase.

loading...

Pune la foc mic si fierbe amestecand mereu cu o lingura de lemn sa nu se prinda, pana se ingroasa si capata consistenta unei budinci. Pune vasul in altul cu apa rece si amesteca cand si cand sa se raceasca crema. Adauga si zeama de lamaie si coaja.
Cand e rece,dar nu complet! ci doar asa..la temperatura camerei, adauga peste unt…asa..in 2,3 transe si omogenizeaza. E delicioasa crema!

Desprinde hartia de copt de blatul rece si taie-l in 3, pe orizontala – recomand chiar sa faci blatul cu o zi inainte. Se feliaza perfect cu-n fir d-ala de taiat blaturi.
Aseaza prima foaie, intinde uniform jumatate din crema, aseaza a doua foaie, pune si restul de crema niveland , apoi aseaza ultima foaie din blat.
ps.rade bine cu lingura de pe cratita crema ramasa :))ca-i mult prea buna.

Intr-un bol pune frisca,smantana, zaharul si zeama de lamaie si mixeaza, initial la viteza cea mai mica apoi la o treapta superioara, pana obtii consistenta dorita.
Intinde frisca peste prajitura si “deseneaza-i”niste valuri cu furculita.
Pastreaz-o la rece.

Eu….am taiat-o direct, bineinteles :)).

 

prajitura-cu-crema-de-lamaie-217530

Te-ar putea interesa
loading...
Gaby_D
Scris deGaby_D
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.

Comentarii prin Facebook

 

45 de comentarii

  • Hi I’m Ana from Fooduel.com. It is a site in which users vote recipes.
    from 1 to 10.

    There is a ranking of the best recipes and a profile with your voted recipes. Each recipe has a link to the blog which belongs the recipe. This way you will get traffic to your blog.

    It’s easy, fast and fun.

    I invite you to enter, add your blog and upload a recipe with a nice photo for user of the world look your recipes.

    You are able to see your stats:

    -Number of visits to your blog from Fooduel.com.
    -Number of votes received every day.
    -Number of votes received by each category.
    -Number of votes for each grade (1-10).
    -Number of votes for each recipe.

    Look this example of one profile stats: http://fooduel.com/stats1.png.

    About Fooduel.com
    http://fooduel.com/about.php

    We would love that you participate with some recipe.

    Regards

    http://www.Fooduel.com/

  • Nici eu nu ma omor dupa prajiturile cu lamaie, dar daca tu spui ca aceasta este delicioasa, te cred pe cuvant…mai ales ca are un aspect atat de delicat! 🙂
    Pup

    • In primul rand, la reteta prajiturii cu lamaie, blatul nu creste suficient pentru a fi taiat in 3 straturi iar apoi untul nu se fierbe, ci se adauga ulterior.In rest, e destul de buna.

      • Ioana, e blat din 7 oua, in tava de 20/27 cm. Am facut-o de muuuulte ori si crede-ma ca nu scriam daca nu iesea asa 🙂
        Nu am scris nicaieri ca untul se fierbe :). Am scris ca se bate spuma si se amesteca cu crema racita la temperatura camerei.

    • Mirela, aprecierea ta ma maguleste.Tu ai cele mai bune si frumoase prajituri din toata blogosfera culinara >:d< Multumesc! Sa va fie de bine!

  • Buna, prajitura pare super dar am o sg intrebare: praf de copt sau bicarbonat sau ceva nu treuie? De la ce creste si se face blatul asa aerat si pufos?
    Multumesc!

    • Nu, nu este necesar.
      Daca albusurile sunt foarte bine batute, creste blatul. DOAR daca albusurile nu ti se bat bine, sa fie “tzapene” :)) adaugi in faina o lingurita cu praf de copt.

  • Eu doar va-am citit unele retete nu am scris nimic pana acum.Am cateva retete de suflet reusite si apreciate de cei apropiati.Prajitura cu lamaie o fac intr-o varianta de 5 oua deci 2 blaturi nu 3.Am imbunatatit-o putin; pastrezi 2 linguri de crema si ungi un strat foarte subtire ultimul blat deasupra.Am luat compot de ananas maruntit si am presarat 3-4 linguri de fruct scurs , nu presat deasupra.Frisca am pus-o cu un sprit mai gros model hasutat in doua straturi,din colturile opuse.Sper ca a-ti inteles pt ca nu am poze.Fiul meu a pus-o pe mercador in urma cu 2 sau 3 ani .Ma bucur sa vad ca inca mai sunt femei dispuse sa stea in bucatarie si nu sa cumpere tot.Placerea de a vedea cum dispar de pe platouri preparatele facute de tine(nu la cosul de gunoi) o consider egala cu medaliile sportivilor.

    • Buna, Monica.
      Ma bucur ca ma citesti si c-ai impartasit cu mine una dintre experientele tale culinare.
      Suna tare bine varianta cu ananas si frisca. Trebuie sa fie o nebunie!
      In curand voi prepara si eu o prajitura cu ananas.
      Te mai astept, cu drag!
      O saptamana frumoasa!

    • Valeria, la mine a durat cam 25-30 minute dar depinde tare mult de cuptor.
      Trebuie sa vezi ca a inceput sa prinda o culoare usor rumena la suprafata si sa treaca testul cu scobitoarea.Testezi si daca nu e ok mai lasi cateva minute.

  • Super prajitura , am facut-o astazi…..bestiala .sotul meu a mincat-o jumatate .Felicitari..!
    Multumim ptr. reteta!

      • Buna ce diferenta ar fi daca se face prajitura aceasta cu foi si aceasi crema? Intreb pentruca nu ma prea pricep la prajituri si as vrea sa stiu diferenta intre foi si pandispan. Ma refer e mult mai frageda asa sau cu foi , cunosc retete cu aceasta prajitura care se face cu foi. Mai ajuta mult daca miai spune daca chiar este o diferenta si daca asa cu blat e mai buna decat cu foi 🙈🙈 a si inca ceva: am facut de multe ori blaturi si nu mereu miau crescut poate din cauza ca cuptorul trebuie dat pe ventilatie la prajituri? Sau e legat de baterea albusurilor?

        • Buna, Dana!
          Atat varianta cu foi cat si cu blat sunt la fel de bune, nu as zice ca una e mai rea decat alta. Pentru mine diferenta o face simplitatea retetei. Cu blat e mult mai simplu sa-l coci apoi sa-l feliezi, decat sa coci foi.
          Apoi crema nu ar ajunge, ar trebui marita cantitatea, foile absorb mult din crema.
          Blatul, mpai…ar putea fi mai multe cauze. Unu, coacerea la foc prea mare. Blatul creste prea rapid, apuca sa se rumeneasca, crezi ca-i gata , opresti focul si se prabuseste. Eu nu coc blaturile la program cu ventilatie (desi multe blogerite o fac si le iese ok, dar eu zic acum de mine, da? :)) , coc la temperatura mai mica, 165 grade, pe treapta 2.
          Apoi albusurile, asta probabil trebuia s-o trec prima. Le mixezi cu putina sare la viteza mica, pana-s spumate bine, apoi incepi sa adaugi zahar in mai multe etape si mixezi la viteza mare pana cand e ferma compozitia si zaharul e diluat. Restul ingredientelor le adaugi amestecand usor, de jos in sus.
          Inca ceva, nu unge tava pe laterale decat cu ulei, nu presara faina. Doar pe fund presari.

    • Buna mersi de ajutor, eu oricum folosec hartie de copt mi se pare mai simplu decat sa ung tava cu ulei. Si crezi ça ar putea fi de vina cumva si cuptorul? O cunostinta de à mea a facut aceasi reteta de eclere la ea acasa iau iesit super pufoase iar la mine aceasi reteta si cand lea scos din cuptorul meu sau lasat toate, deci aceasi reteta pas cu pas. Si de atunci tind sa cred ça nu cred ça am un cuptor atat de bun.

      • E posibil si asta. Mie la vechea locuinta, unde aveam cuptor pe gaz, nu-mi ieseau niciodata pizza si painea, nu se rumeneau.
        Cuptorul electric e o minunatie!
        Daca nu aveti, recomand din suflet sa incercati sa va luati.
        Daca aveti, trebuie doar sa-i gasiti secretele. Eu mi-am deschis un document pe desktop si scriu acolo la ce temperatura mi-au iesit bine blaturi, placintele, painea etc sa stiu pe viitor sa coc la fel. Nu s toate cuptoarele la fel, trebuie sa-l tot testati pana-i gasiti setarile corecte.

Lasă un răspuns