Pe noi cine ne stie ne-ar vedea langa Pavlova, Amandine sau Bounty. Desi nu dam inapoi nici de la placinte sau cornuri. Insa uneori parca se cere si o prajitura cu mere si bezea, economica si usor de facut, o prajitura turnata, o
Pentru ca nu-i viata chiar numa’ o crema si-un mot de frisca :)) azi va aduc in atentie prajiturica asta care mie mi-a placut tare mult si mi-a amintit de copilarie si de-o prajitura ce ne-o facea mama des. Zi si noapte ii zicea si voi aduce curand reteta :-*
Ingrediente prajitura pentru tava de 20×30 cm
Blat
- 5 galbenusuri
- 8 linguri zahar
- 10 linguri ulei
- 10 linguri lapte
- 12 linguri faina
- o lingurita praf de copt
- o lingurita coaja rasa lamaie
- putina sare
Umplutura
- 1 kg mere rase (initial erau 1,3 – 1,4 kg mere)
- 5-6 linguri zahar
- o lingura mare unt
- 3 linguri zeama de lamaie
- un plic zahar vanilat – sau esenta de rom, scortisoara – in functie de propriile gusturi
Bezea
- 5 albusuri
- 8 linguri zahar
- putina sare
Preparare Prajitura cu mere si bezea
Incepe cu umplutura
Merele spalate si curatate trece-le pe razatoarea cu ochiuri mari.
Intr-o cratita cu fund dublu pune untul, lasa-l sa se topeasca si pune merele, apoi zaharul.
Amesteca. Merele vor lasa foarte multa zeama. Lasa la foc mediu, amestecand constant, pana cand observi ca amestecul nu mai lasa zeama – totusi nu-l usca!.
Opreste focul si adauga zeama de lamaie si aroma preferata – vanilie, rom sau scortisoara.
Blat
Pune galbenusurile impreuna cu putina sare si zaharul intr-un bol.
Incepe sa mixezi intai la viteza mica, apoi marind viteza, pana cand compozitia creste mult in volum iar zaharul se topeste.
Adauga in fir subtire uleiul, apoi laptele.
In final adauga faina cernuta impreuna cu praful de copt, zaharul vanilat si coaja de lamaie.
Omogenizeaza amestecand cu o spatula, usor, de jos in sus.
Preincalzeste cuptorul la 155-160 grade, program cu ventilatie.
Intr-o tava de 20×30 cm pune hartie de copt si apoi toarna compozitia. Niveleaza uniform.
Introdu tava la cuptor, pe treapta 2, pentru 15 minute.
Inainte de a expira timpul, cu 5 minute, mixeaza spuma albusurile pentru bezea, impreuna cu putina sare.
Adauga treptat zaharul si mixeaza pana cand e diluat si compozitia e ferma, formand tepi la atingere.
Dupa cele 15 minute de coacere scoate tava de la cuptor, intinde uniform umplutura de mere, apoi bezeaua.
Introdu din nou tava cu prajitura cu mere si bezea mai lasa pentru alte 10-15 minute sau pana cand bezeaua e frumos rumena.
Portioneaza prajitura cand s-a racit complet.
Super prăjitură!!!!