Asta numesc eu tort rapid, frumos si bun :)) Nu-mi place sa ma complic cand fac torturi, nu-mi place sa combin fel de fel de straturi, desi uneori e ok si asa, imi place sa fac cremos si bun si sa nu ma tina mult in bucatarie. Cum e crema? O finete! Asa de buna! Poti folosi crema de la acest Tort spirala cu crema de mascarpone caramel si cafea si la alte prajituri. Iar blatul pentru rulada se face si se manevreaza foarte usor 🙂
Ingrediente Tort spirala cu crema de mascarpone, caramel si cafea
Blat rulada tort spirala
- 5 oua
- 100 g zahar
- 90 g faina alba
- 5 g praf de copt
- 40 g cacao
- 50 ml ulei
- 40 ml espresso
- un vf cutit sare
Crema
- 450 ml frisca naturala
- 2-3 linguri zahar pudra
- 200 g lapte condensat caramelizat
- 250 g mascarpone
- 5 linguri espresso concentrat
- un vf cutit sare
Preparare Tort spirala cu crema de mascarpone, caramel si cafea
Pregateste tava mare a aragazului si tapeteaz-o cu hartie pentru copt.
Separa albusurile de galbenusuri.
Mixeaza galbenusurile impreuna cu zaharul, pana cand amestecul isi dubleaza volumul si se deschide la culoare.
Pune in fir subtire uleiul, mixand la viteza mica, apoi esspreso rece.
Amesteca faina cu cacaua si praful de copt si cerne-le deasupra amestecului de galbenusuri. Omogenizeaza.
Mixeaza spuma albusurile cu un varf de cutit de sare si incorporeaza-le in compozitia cu cacao, prin miscari usoare, de jos in sus.
Toarna compozitia in tava si niveleaza.
Introdu tava in cuptor si coace blatul la 180 grade, pe treapta din mijloc, pentru 10-11 minute.
Scoate tava, lasa sa se racoreasca 2 minute, apoi ruleaza blatul pe lungime, cu tot cu hartia de copt si lasa la racit.
Pregateste crema.
Mixeaza frisca impreuna cu 2-3 linguri zahar pudra, pana cand prinde consistenta ferma, dar nu foarte, foarte tare. Eu am folosit frisca LaDORNA.
Separat pune mascarpone impreuna cu laptele condensat caramelizat si sarea si mixeaza intai usor, pana cand se amesteca ingredientele, apoi mareste viteza si mixeaza pana cand devine o crema ferma. Adauga espresso, doar cate o lingura o data, mixand dupa fiecare. Daca l-ai adauga pe tot o data, risti sa se inmoaie crema.
Pune apoi frisca peste crema caramel si omogenizeaza prin miscari largi, usoare, adugand crema de jos in sus, rotind usor si bolul in timp ce amesteci.
Asamblare Tort spirala cu crema de mascarpone, caramel si cafea
Desfa foaia de rulada in timp ce scoti usor si hartia pentru copt. Doar daca e cazul niveleaza marginile.
Intinde jumatate din cantitatea de crema intr-un strat uniform, apoi taie foaia in 4 fasii egale, pe lungime.
Ruleaza una dintre fasii usor si pune-o in picioare, pe mijlocul platoului. Continua apoi cu urmatoarele fasii pe care le rulezi usor cu grija in continuare – vezi imagini.
Da platoul la rece pentru 30 minute, apoi scoate si imbraca tortul cu crema ramasa.
Da-l la rece pentru 3-4 ore.
Cel din imagine a fost taiat dupa o ora :))
in loc de expresso aveti alta recomandare pt a manca si copiii?
mersi
Este suficient caramelul pentru aroma, cafeaua e optionala, deci o puteti omite 😉