mnb

Prajitura Diplomat cu blat

973Vizualizări
4.9
(9)
Print Friendly, PDF & Email

Fie petrecere in familie, rasfat de week-end sau sarbatori, Prajitura Diplomat cu blat merge de minune, oricare ar fi motivul pentru care o preparati. E multa, buna, cremoasa, racoritoare si nu foarte greu de facut. Trebuie doar lucrat cu drag si rabdare si va iesi asa cum vedeti in imagini. Mi-am adus nota personala prin adaugarea sucului de lamaie, am redus cantitatea de gelatina (nu mi se pareau necesare 30 grame) si a iesit tare buna, zic eu 😉 As repeta-o oricand. Are mare trecere!

M-a inspirat – Iuliana.

 

Ingrediente

Blat tava 24×37,5 cm

  • 4 oua
  • 80 g zahar
  • 70 g faina alba
  • 30 g amidon alimentar de porumb
  • un varf cutit sare
  • putina vanilie

Crema

  • 20 g gelatina  – eu folosesc foi
  • 5 oua
  • 250 g zahar
  • 700 ml smantana pentru frisca sau frisca lichida, cu 32-36%grasime
  • zahar vanilinat
  • zeama de la o lamaie sau de la o lamaie si jumatate (gustati)

Crema de frisca

  • 400 smantana pentru frisca sau frisca lichida, cu 32-36%grasime
  • zahar pudra dupa gust (o lingura-doua)
  • 2 linguri zeama de lamaie

In plus – un compot de 800 g mix de fructe , din care veti folosi 600 g

prajjitura diplomat cu blat 2

Blat Prajitura Diplomat cu blat

Separa albusurile de galbenusuri. Mixeaza spuma albusurile cu putina sare si adauga apoi, treptat, zaharul. Mixeaza pana cand compozitia e ferma si formeaza tepi la atingere.

Adauga vanilia, galbenusurile si faina cernuta impreuna cu  amidonul si incorporeaza-le amestecand usor, de jos in sus, cu o spatula.

Pregateste o tava dreptunghiulara, cu pereti detasabili (tot in ea vei asambla prajitura) si pune pe fund hartie pentru copt.

Toarna compozitia si niveleaza cu rabdare.

Introdu tava pe treapta 2, numarat de jos in sus, si coace in cuptorul preincalzit, la 170 grade, pana cand blatul trece testul cu scobitoarea si e frumos aurit la suprafata.

Lasa la racit, desprinde hartia de copt, pune alta, curata, si aseaza blatul inapoi in tava.

Crema pentru Prajitura Diplomat cu blat

Continutul conservei de fructe pune-l intr-o strecuratoare la scurs. Pastreaza siropul scurs.

Pregateste o cratita cu apa si pune pe aragaz la fiert.

Desfa foile de gelatina una de alta si pune-le intr-un bol larg. Toarna peste ele 200 ml apa rece si lasa-le la hidratat (aprox 5 minute)

Intre timp , intr-un bol metalic, pune ouale si zaharul si mixeaza-le pana cand cresc in volum. Scoate paletele mixerului si transfera bolul deasupra cratitei in care fierbe apa.

Amesteca continuu in bol pana cand zaharul s-a topit, iar amestecul ajunge undeva la 60-65 grade.

Da bolul deoparte. Ia gelatina si stoarce-o bine in mana si pune-o peste crema de oua. Amesteca usor, pana la diluare. Las-o la racit amestecand cand si cand cu o spatula.

Intre timp mixeaza frisca.

Bolul in care o vei mixa este recomandat sa stea la rece cel putin 30 minute, impreuna cu paletele mixerului.

Toarna frisca rece si zaharul vanilinat incepe sa mixezi intai la viteza mica, pana cand se spumeaza usor, apoi mareste viteza si mixeaza pana capata consistenta. Nu mixa excesiv, sa n-o transformi in unt.

Cand crema de galbenusuri s-a racit si a ajuns la temperatura camerei, pune peste ea 2-3 linguri de frisca si amesteca. Pune apoi si restul si incorporeaza totul amestecand de jos in sus, cu rabdare 🙂 Tot acum incorporeaza si zeama de lamaie. Eu am pus zeama de la o lamaie si jumatate, dar iti recomand sa pui treptat si s-o faci exact pe gustul tau. Depinde mult de cat de acre sunt lamaile.

Pune acum si fructele foarte bine scurse (eventual tocate mai marunt). Nu lungi prea mult etapa asta, gelatina incepe sa-si intre in drepturi :))

Asamblare Prajitura Diplomat cu blat

Insiropeaza blatul cu 200-250 ml sirop.

Toarna crema si niveleaza bine. Da tava la rece pentru 10 minute si intre timp pregateste frisca pentru decor.

Toarna frisca rece  (cele 400 ml) si incepe sa mixezi intai la viteza mica, pana cand se spumeaza usor, apoi adauga zaharul si zeama de lamaie si  mareste viteza si mixeaza pana capata consistenta. Nu mixa excesiv, sa n-o transformi in unt.

Intinde un strat uniform peste crema, pastrand din frisca si pentru avelinele de decor.

Portioneaza prajitura trasand linii cu cutitul, pe suprafata prajiturii si decoreaz-o cu frisca ramasa si fructe.

Pasteaza Prajitura Diplomat cu blat la rece peste noapte, apoi portioneaz-o cu un cutit cu lama subtire, pe care l stergi destul de des cu o laveta umeda.

Prajitura Diplomat cu blat

Prajitura Diplomat cu blat

Prajitura Diplomat cu blat

Varianta fara blat, cu piscoturi, o aveti AICI 

 

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 4.9 / 5. Vote count: 9

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Gaby_D
Scris deGaby_D
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.

2 Comments

Leave a Reply

two × 5 =