Cand zic Mona, zic Prajitura cu iaurt si banane , Tiramisu si Cheesecake. De care? De oricare! :))) Copt sa fie si sa aiba sos de fructe. Restul e poveste, poate manca toata portia singura, fara sa ceara ajutor :)) Nici Danut nu zice nu, dar Mona e fan NO1 cheesecake. Cheesecake cu sos de visine si frisca a fost cu siguranta pe placul ei! Crusta de biscuit, miez cremos si aromat de branza, plus cel mai delicios sos dulce acrisor. Musai de incercat!
Crusta de biscuiti Cheesecake cu sos de visine si frisca – tava 20 cm
- 200 g biscuiti simpli (nu populari, biscuiti gen Pettite Beure)
- 100 g unt
- 2 linguri gem de caise sau prune – gemul e optional, de multe ori nu pun, pun 120 g unt in loc de 100g, cacaua si atat
- o lingurita cacao
Ingrediente umplutura de branza
- 300 g branză de vaci
- 200 g mascarpone
- 150 ml frisca lichida
- 120 g zahar
- 3 oua medii
- 25 g amidon alimentar (o lingura)
- 2 plicuri zahar vanilinat
- zeama de la jumatate de lamaie
- un varf cutit sare
Sos de visine
- 250 de grame visine fara sambure (eu am pus congelate)
- zahar dupa gust
- o lingura amidon alimentar
- o lingurita zeama de lamaie
Frisca
- 150 ml frisca rece
- zahar dupa gust
- 2 linguri zeama de lamaie
Preparare Cheesecake cu sos de visine si frisca
Macina biscuitii fin si-i pune intr-un bol in care pui si untul la temperatura camerei impreuna cu gemul.
Omogenizează bine compozitia, apoi distribuie pe fundul unei tavi unse cu unt, cu diametrul de 20 cm.
Taseaza bine cu ajutorul unei linguri (cu dosul lingurii) sau cu degetele, ridicand usor compozitia si pe lateralele formei. Nu trebuie apasat exagerat, doar cat sa se lege ingredientele. Da vasul la rece.
In alt bol pune branza, mascarpone si smantana, zaharul si mixeaza (eu am folosit blenderul) pana obtii o pasta omogena. (daca vrei mai dulce, gusta si mai pune zahar)
Adauga, rand pe rand, ouale mixand dupa fiecare. Incorporeaza zeama de lamaie, zaharul vanilat, sarea, amidonul alimentar si mixeaza doua minute.
Scoate forma pentru cheesecake cu sos de visine si frisca de la rece si o introdu in cuptorul preincalzit pentru 10 minute la foc mic.(160 grade)
Coboara apoi temperatura la 120 grade.
Scoate forma din cuptor si toarna usor umplutura de branza.
Introdu tava in cuptor si coace la 120 grade timp de 90-100 minute.
Cuptoarele difera foarte mult, nu sunt calibrate toate la fel, asa ca iti recomand sa lasi 90-100 minute si sa testezi daca e copt, apasand foarte usor cu degetul pe mijlocul prajiturii.
Aceasta trebuie sa fie gelatinoasa dar nu tare, se intareste mult la racire si la frigider. Daca este asa cum am zis, opresti cuptorul; in caz contrar mai lasi 20 minute.
Opresti caldura si-l lasi sa se raceasca in cuptor, cu usa deschisa, apoi il dai la frigider. De preferat peste noapte.
Sos de visine
Prepari cat vrei tu, mai mult sau mai putin, in functie de preferinte. Eu fac mai mult, pun peste cheesecake si mai pun si la servire pe fiecare portie. Ca idee 250-300 g de visine sunt suficiente. În acesta din imagine am pus 250 grame.
Pui visinele intr-o craticioara la fiert (poate fi si proaspate si congelate) adaugand 60 ml apa si zahar dupa gust.
Dupa ce a dat cateva clocote si zaharul s-a topit, diluezi o lingura de amidon alimentar in putina apa rece, pui in craticioara, amesteci si mai lasi pe foc pana se ingroasa. Asta se va intampla foarte repede.
Daca-l vrei si mai gros, pui mai mult amidon, dar tine cont ca sosul, pe masura ce se raceste, se ingroasa o idee mai mult.
Peste cheesecake-ul rece, toarna sosul caldut si intinde usor.
Mixeaza apoi frisca rece, impreuna cu zaharul si zeama de lamaie, pana cand capata consistenta ferma.
Spriteaza aveline peste cheesecake-ul cu sos de visine si apoi serveste.
Pe facebook ne vedem la Retete papa bun