Asa cum am mai spus, exista retete pe care e suficient sa le vad o data, ca sa aiba un impact obsedant asupra mea :))). Daca altele stau cuminti si-si asteapta randul, aceasta da din coate sa fie prima: executata si savurata pana la ultima firimitura. Asa s-a intamplat cu aceasta Noir, care mi-a facut noptile si mai negre intrebandu-ma soptit dar sinistru: cand ma faci? cand ma faci? cand ma faci? :))))
Te-am facut, mai! Ia sa vad, ce mai zici cand n-o sa mai fii nici macar o firimitura-n coltul gurii? :))
Licutza face niste pozeeeee, de raman la propriu cu gura cascata. Ara talent fotografic cu carul. Cred ca in primul rand din „vina” asta a avut asa coliziune asupra retinei mele , inainte de pasiunea mea pentru..ciocolata!
Ce mai stiu a lungi vorba fara rost :))).
Pentru aceasta prajitura, Licuta a folosit ciocolata amaruie , dar pentru ca puilor mei nu le place, eu am pus ciocolata cu lapte dar am mai adaugat cacao in amestec.
Ingediente:
- 150 gr unt
- 160 gr biscuiti
- 4 linguri cacao neagra
- 200 gr ciocolata cu lapte
- 250 ml frisca nebatuta
- 15 gr gelatina
- 2 linguri coniac (eu am pus whisky, nu am avut coniac)
- o lingura cu varf zahar pudra
Pentru ornat
- 50 gr ciocolata
- 50 gr frisca lichida
Mod de preparare
Pentru inceput zdrobim biscuitii la robot. Eu nu am avut cu cacao, asa cum prevedea reteta si am folosit biscuiti fara cacao dar am adaugat cacao neagra, doua linguri. Am topit 75 gr unt si am pus peste biscuiti , framantand cu mana.
Am tapetat o forma de chec cu folie alimentara si am pus amestecul presand usor cu o lingura.
Am bagat la frigider.
Am topit pe baie de abur ciocolata impreuna cu doua linguri frisca.
Am racit si am adaugat zaharul pudra, frisca, cacaua, whisky-ul si restul de unt.
Eu am bagat blenderul, nu cred ca > conteaza atat de mult consistenta amestecului, gelatina va fi cea care o va lega.
Am pus intr-un castronel metalic gelatina impreuna cu 150 ml apa. Am lasat aprox. 5 minute (chiar nu are importanta cat timp o lasati) apoi am pus pe baie de abur si am lasat pana s-a diluat complet.
Am adaugat peste amestecul de ciocolata.
Am turnat compozitia rezultata peste biscuiti si am dat la frigider.
Am lasat peste noapte.
Am rasturnat si am taiat-o-n doua. (nu am platou asa de lung)
Am preparat sosul prin topirea la foc mic a ingredientelor si am turnat usor peste prajitura.
Am ornat cu cirese.
Puteti pune ciocolata rasa, frisca, inghetata….
ps. la mine s-au format 3 straturi in loc de doua; nu am idee de ce :D.
Sursa
Tips
-daca ar fi s-o repet as proceda altfel la stratul cu gelatina:
As topi ciocolata cu putina frisca. Restul de frisca as mixa-o bine. Gelatina as dilua-o pe baie de abur si as adauga-o doar in ciocolata. Cand s-ar raci as amesteca cu frisca, untul frecat spuma, coniacul si zaharul. As omogeniza usor si as adauga peste biscuiti.
Wawwwwww, Gabi, primaaaaaaaa sunt!!!!! Doar vizualizez, ca nu ti-a mai ramas de loc, am aflat citind postarea. Arata innebunitor de apetisant, sa sti ca e molipsitor, saptamana viitoare si eu voi face prajitura. De fapt sunt obsedata de imaginea ei de cand am vazut-o la Licuta. Acum am vazut ,,Noire-ul,, tau si nu rezist sa nu incerc. Felicitari, ti-a iesit minunat.
super arata! foarte delicioasa!
Maria, ‘na seara!
Multumesc. Al Licutei e perfect, al meu e dragalas:)))
Pupici si spor.
Duminica frumoasa!
Adela, multumesc.
Duminica frumoasa!
Super elegant ( Optikä de Träznet)
si extrem gustos…
Millau Gault Niveau.
Compliment
Buna dimineata!
Multumesc frumos.
Duminica frumoasa!
Mama ,da ce bine arata , si-a facut singura straturile ca prajitura inteligenta ?
Mandala, inainte de a raspunde, te-am vizitat.
Moaaa, ce de bunatati am gasit :))) si ce frumos le ornezi tu!. Bravo!.
Nu si-a facut ca la aia desteapta dar s-a stratificat ea cumva:))
Eu as proceda altfel daca as repeta-o. Prin metoda scrisa la tipsuri ar iesi mai „pufoasa” (zic eu:))) ) si as reduce si cantitatea de apa. Cred ca 100 ml ar fi suficient.
Gabyta… arata intr-un mare fel prajitura ta… Auzi.. tu mi-ai zis balcon.. dar nu mi-ai zis si imaginatie, creativitate, maiestrie in ale gatitului..;)) Te pup Gabyta… arata impecabil.. !!!
Neatza,Anto.
De creativitate inca n-am discutat pentru ca nu-i un aspect consecvent:))))))))). E asa…o data..la doua luni .
Exact atunci cand nu-mi pasa cum va fi, ma minunez :))iar cand VREAU sa fie super..e un mare fas:)))
Asa ca e discutabil :))
Multumesc.
Am vazut minunatia ta in foi de placinta. Fain arata! Bafta multa, multa!
Pai ce sa mai discuti Gabyta… ca ti-e prietena de cruce… Asa ca multa bafta !! vezi cu cico ala.. 😉 sa nu ma uiti ;)) Te pup !
A .. eram eu.. dar nu stiu ce-am facut ;)) A da… ramasesem gura casca pe prajiturica ta ! 😉
baiiiiiii…deja gata!..ma oftic!
tre sa incerc si eu dulcegarelile astea cu cioco…ma omori si tu …si miha…
arata strasnic, bre….
intreb timid: a fost buna? =))
Foarte frumoasa! Categoric e urmatoarea pe lista. :))
Superb Gabi. Tot ce faci este extraordinar! Mersi de vizita ta pe blogul meu si scuze de raspunsul tarziu!
O prajitura cu un aspect excelent. Tare ma bata gindul s-o incerc si eu. Felicitari.
Dan-Irinel si Ionela, este o prajitura care se face foarte usor insa o recomand doar acelora care iubesc ciocolata.
Danut, piticul meu, nu a fost incantat, el nu prea vrea ciocolata, dar am savurat-o io cu fii-mea.
:))
O seara minunata!
Cu toate ca nu ma numar printre ciocolatosi,as zice ca pozele si prajitura m-au dat pe spate.
Lia, pai daca ti-e a zice, zii :))))))
Te puup!!!!
zi-i
Spreba prezentare! 10+!!!
Maya, asa apreciere venita din partea ta, ma face sa rosesc 🙂
Multumesc frumos.
Gabitza scumpa ai votul meu la concurs: Cea mai buna fotografie de produs culinar finit.
Bafta !
Te tzuc !
o prajitura foarte buna !