La multi ani, Mona mea draga (Elena)! La multi ani, Cornel (Constantin)! La multi ani, Silviu (Constantin0!
blat
- 3 oua
- 60 ml apa calduta
- 100 gr zahar
- pf copt – o lingurita
- 2 linguri cacao
- 7 linguri faina
- un vf cutit sare
- 2 linguri alune macinate
Crema 1
- 100 gr capsuni
- 100 gr iaurt
- 3 linguri zahar
- o lingurita gelatina
Crema 2
- 150 gr ciocolata alba
- 150 gr ciocolata cu lapte
- 700 gr frisca
- 3 linguri sirop menta
- 2 plicuri gelatina
Decor
- frisca(aprox 600-700gr)-pt decorul meu. voi puteti orna altfel si folosi mai putina
- suc de sfecla rosie
Mod de preparare
Blat.
Galbenusurile le mixam impreuna cu apa, timp de 2 minute. Adaugam zaharul si mai mixam 5 minute. Vom obtine un amestec cu consistenta unei spume, aerata si tare pufoasa.
Adaugam faina amestecata cu praf de copt, cacaua, sarea, alunele macinate si amestecam usor, usor. Albusurile le mixam spuma. Adaugam 2/3 in compozitie si omogenizam, apoi restul si amestecam foarte usor incercand sa scoatem cat mai putin aerul din compozitie.
Turnam intr-o tava tapetata cu folie de aluminiu, unsa cu ulei si presarata cu faina pe fund.
Coacem la foc miiic, pentru 25-30 minute (depinde de cuptor).
Cand e rece il taiem in doua pe orizontala.
Crema 1.
Iaurtul, zaharul si capsunile le mixam timp de 2 minute. Gelatina o hidratam in putina apa rece apoi mai punem 50 ml apa si o diluam pe baie de abur. O adaugam peste amestec, omogenizam si turnam intr-o forma inalta, cu diametrul de 24 cm, tapetata cu folie alimentara.
Dam la frigider.
Cand incepe sa sa intareasca punem primul blat peste ea.
Crema 2.
In doua vase punem ,separat, ciocolata impreuna cu cate 150 ml frisca.
Punem la foc mic si lasam pana ce se topeste ciocolata.
Lasam la racit.
Restul de frisca o mixam bine.
Gelatina o punem intr-un vas impreuna cu 2-3 linguri apa. Lasam sa se umfle apoi adaugam doua cescute de apa (a cate 150 ml) si diluam pe baie de abur.
Cand este doar usor calduta o adaugam peste ciocolata (cate o cescuta in fiecare).
In cea alba adaugam si siropul de menta.
In doua boluri, punem cate 1/2 din cantitatea de frisca si adaugam amestecurile de ciocolata.(reci!)
Amestecam usor,usor pana omogenizam. Nu va grabati, stricati consistenta pufoasa a cremei.
Scoatem vasul de la frigider si adaugam cremele punand cate doua linguri din fiecare, alternativ, incepand cu mijlocul tortului. Vom obtine un efect vizual placut la taiere.
Dam la rece si cand se intareste usor adaugam al doilea blat.
Dam la rece pentru cateva ore bune (4-5)
Cu o miscare ferma rasturnam pe platou si desprindem folia.
Frisca o mixam bine si o coloram in roz cu ajutorul a 3 linguri de suc sfecla rosie (sfecla rasa apoi stoarsa si strecurat sucul).
Minunat… felicitari. Cine ar putea rezista de a servi macar o felie? Eu nu. Duminica frumoasa!
Minunat… felicitari. Cine ar putea rezista de a servi macar o felie? Eu nu. Duminica frumoasa!
Minunat… felicitari. Cine ar putea rezista de a servi macar o felie? Eu nu. Duminica frumoasa!
Minunat… felicitari. Cine ar putea rezista de a servi macar o felie? Eu nu. Duminica frumoasa!
Minunat… felicitari. Cine ar putea rezista de a servi macar o felie? Eu nu. Duminica frumoasa!
Minunat… felicitari. Cine ar putea rezista de a servi macar o felie? Eu nu. Duminica frumoasa!
Multumesc tare mult.
Nici eu :)))
Pupici. Duminica frumoasa si voua!
Arata de poveste!
vaaaai ce copii frumosi! ce tort frumos! ce poze frumoase!:*:*:*
e super si eu vreau de asta !
stiu…sa-mi fac :P…dar imi place ca e moale , mie astea-mi plac, prajiturile moi care nu fac firimituri :D.
M-ai lasat fara cuvinte.. Unde ziceai ca stai??? ca eu nu rezist …mai ales ca are si menta !! Arata taaare bine.. Te pup si o duminica placuta
Am vazut poza tortuletului tau pe foodgawker si cand m-am uitat mai bine, am observat ca e in romana. Arata extraordinar !! Felicitari !
Multumesc ,Ana Maria. Ma onoreaza apreceierea ta.
O saptamana minunata sa ai!
Anto, te faci ca nu mai stii un’ sa vii?:)))
pupici, multi, desi :))))
Alina, si mie si puilor ne-a placut mult. Acu’..ca intotdeauna, depinde de gusturi.
Vorba ta..ce bine ca nu fa firimituri:)))))
Craita, multumesc.Pup.
Corina, da, grozava fata asta =)))))))
Frumos tort ai facut fata draga! E atat de gingas si delicat. Intocmai ca fata ta minunata si frumoasa de pica. :)) :* :* :*
:))))
nu, reformulez eu ca nu te pricepi=))
„intocmai ca fata ta frumoasa doar la bratul lui Robert al meu”
:)))))
Iiiii…taci fata…ca acus apare cuscra din Elvetia si ne ia la fugareala… :))))
tare imi surade crema 1,e buna la dieta:))) foarte reusit,dar rezist!
Cio-cioc! Bonsoar! Pot să mă bag în vorbă şi eu? 🙂
Mă tot gândesc de ceva vreme cum să adaptez pentru vară tortul ăsta zebră pe care-l eu fac din brânză, după reţeta lui Pitt4 de pe Culinar.
( http://img9.imageshack.us/img9/4161/tortpitt4.jpg )
Iaca, am descoperit la tine cum!
Mulţam, mulţam, mulţam! 😀
Buna seara, Arcadia.
Pe blogul meu e lo pentru oricine, indiferent cu ce gand vine.
Retete de tort zebra si chec zebra sunt..pe tot netul:)))
Nu imi apartine ideea, am tot vazut si la noi si pe siteuri straine.
Cu ingredientele..te joci asa cum iti place tie.
Daca iti place combinatia mea, mabucur si mai tare.
Mi-ai lasat doar poza dar te rog mult daca revii, lasa-mi si linkul, cred ca mi-ar placea si mie cu branzica.
Seara minunata sa ai.
http://www.culinar.ro/retete/dulciuri/prajituri/prajitura-zebra-cu-branza/42/2/8617/ iata linkul cu reteta doamna mea:D:*
Miti, salut.
Da, pt dieta e :)))))
Bafta.
Eu o sa pot vreodata?:)))
Multumesc, Corina.
super tortu vreau sal incerc si eu, as vrea sa te intreb ceva daca nu te superi cat inseamna 1 1/4 cana faina cat inseamna? 50g sau mai mult? dar 3/4 cana zahar ? 1/3 faina, 1 3/4 cana zahar , 2/4 cana nuca ms fain , o seara placuta 🙂 si astept un raspuns
http://www.culinar.ro/forum/continut/Retete-in-imagini/23754/Prajitura-tort-zebra-cu-brinza/
Buna seara, Anonim.
Nu am scris eu asa ceva in reteta.
O seara buna.
Arcadia, multumesc frumos.
stiu ca nu ai scris in reteta am eu niste retete de prajituri vechi care au cantitatile astea sinu ma pricep la ele daiatiam cerut ajutor mersi mult
Anonim, hai sa stam la discutii:))))
Deci! Eu nu am cantar de bucatarie, de aici e de inteles ca nu cantaresc ceea ce pun la mancaruri/prajituri. Daca e NEAPARAT necesar si e o reteta stricta, iau cantarul de la mama :)).
Deci..ce e greu? Iei o cana (cand citesti”cana” in retete, se refera la o cana obisnuita, de lapte, ceai, etc…
Pai daca scrie 1/2 cana, pui..ochiometric o jumatate, nu?
Sau 3/4.Imparti inaltimea canei in 4 (poti sa mazgalesti c-o carioca :)))))) , ca nu-i cana mea :))) ) si pui 3 sferturi.Daca scrie 1 1/2 e o cana si jumatate si tot asa…
Zau n-am inteles ce nu intelegi.Vin la tine si-ti arat :)))
Daca te mai pot ajuta, sunt aici :D.
inaltimea canii*, scuze
ma grabesc uneori si fac greseli din neatentie
multumesc acum am inteles
minunatie…cu ce scule l-ai ornat???? de ti-a iesit asa precis?
cica scule:))))
l-am ornat cu poshul de la Decorix. zi la Gusti sa-l bage iar in camara, e tare bun.
ia da si matale linkul sau poza la posul ala..ca ma intereseaza asa instrumente :)) ca sa ma exprim mai frumos, nu? :))
http://www.decorix.ro/punga-pentru-umplut-4-varfuri.html
deci chiar e bun? si poti orna cu el si frisca si buttercream? siiti iese asa ca in poza?
intreb pt ca eu am niste chestii din astea de ornat, dar nu is bune de nimic…nu „taie” in crema , frisca…ies niste …fleosc…
mersi tare mult, ca iti pierzi din timp si pt novici ca mine…
😛
Alice, tot ce vezi in cel putin ultimele 50 retete (ce e ornat) e cu ala.
>:D<
Minunat decorat tortul! Ti-a iesit superb! Multumesc pentru ideea de a colora frisca roz cu suc de sfecla. Imi place foarte mult ideea culorilor naturale, si vreau sa te intreb daca s-a simtit gustul de sfecla… Eu am obtinut un mov minunat cu sirop de afine 🙂
Buna, Mihaela.
Am testat intai pe-o cantitate mica de frisca cu putin suc. Am gustat, nu era niciun gust neplacut, dimpotriva. Sucul sfeclei e tare bun si dulce. Am pus la 600-700 gr frisca, exact 3 linguri. E perfect.
Faina ideea cu afinele, abia le astept. Le culeg cu manutza mea >:D<
Excelent!Arata extraordinar.Atît de catifelat!
Sa-ti traiasca Constantinii si Elena. Cam tarziu, dar in ultima vreme m-a molesit caldura asta si n-am mai colindat atata pe coclaurile blogosferice 🙂
Cat despre tort, mai da nu-i cam roz? 😀 Asta asa, ca nu mai pot de invidie la ce frumusete de tort ai facut :))) Pup.
Total Prinzesin like..
super fein
Maya, Brandusa, prietene, multumesc frumos!
cu ce alceva pot colora frisca,frumos tort.
Salut, Anonim.
Dar..de ce altceva?Sfecla e o sursa naturala care nu schimba gustul.
Poti colora cu colorati alimentari sau, am mai gasit ieri o „sursa”. Am strans trandafir pentru dulceata (e un soi special, foarte aromat) si cand l-am stors am obtinut un sirop rosu bestial :D.
Cu altceva nu stiu. Cica de la afine iese un mov/lila beton 😀
Multumesc.
Buna Gaby, numele meu este Mihaela, as vrea sa fac retete ta de tort pentru fetita mea care o sa faca un anisor dar ,nu inteleg ceva ,te rog sa ma lamuresti.A inteles ca pui crema 1 intr-o forma de tort la frigider apoi cand este rece punem primul blat.Urmeaza crema de ciocolata alba si cu lapte , dam la frigider si apoi asezam cel de-al doilea blat. Intrebarea mea este prima crema o sa vina deasupra cand intoarcem tortul? Scuze pare prostesc, dar in poze se vede blat dedesubt si deasupra. Multumesc, o zi frumoasa.
Buna, Mihaela. Hai ca recitesc si vad ce nu intelegi.
Da, Mihaela, crema roz vine prima. Sub stratul de frisca (cu care am ornat) este un strat subtire de crema roz (care completeaza minunat gustul cremei 2).Este subtire pentru ca nu e decat 200 gr (100gr iaurt si 100 gr capsuni). Daca doresti o poti face mai mare, marind cantitatile caz in care pui mai multa gelatina. E crema roz,blat,crema 2, blat; si cand le intorci cea de deasupra e roz.
Exact in a doua poza a postarii este poza fara pic de frisca si se vede deasupra crema roz.
Daca te mai pot ajuta, scrie-mi fara ezitare.
Buna,Gaby, MIhaela sunt si as vrea sa te intreb ce s-a intamplat cu albusurile de la blat, pentru ca ai scris 3 oua si apoi nu mai spui nimic de ele. Multumesc.
FRUMOS TORT SI CRED CA SI FFFF BUN
Buna, Mihaela. Am adaugat acum.Uite ca desi incerc sa daruiesc tot ce pot, tot sunt retete in care mai omit sa scriu cate ceva. Multumesc pentru atentionare. Sa-mi scrii dupa ce-l faci. Multumesc.
Mihaela, multumesc.
E bun pentru cei ce iubesc menta, ciocolata..
Mie mi-a placut foarte mult. Sper ca si celorlalti:)).
Multumesc de vizita.
Buna Gaby, l-am facut.A iesit o minunatie de tort si le-a placut tuturor invitatilor iar sotul mi-a spus ca nu a mancat niciodata un tort asa de bun ,asa ca complimente din partea lui. Multumesc de reteta si o zi frumoasa.
Mihaela, mi-ai facut seara frumoasa!
Ma bucur mult, mult ca v-a placut.
Ma voi stradui sa ofer in continuare retete bunute de care sa se bucure toata lumea.
La multi ani puiutului tau. Sa creasca mare si sanatoasa, inteleapta si sa nu scoata peri albi lui mami :))
Mihaela, te mai astept cu mare drag.
Multumesc si sotului.
Gaaaaabyyy!!! Dar ce tort superb ai facut!!! Pai e minunat si…ce sa mai zic, ca am ramas fara cuvinte!!! Ce fain l-ai ornat, am citit mai sus ce ‘scule’ folosesti, pai daca-as asa bune imi iau si eu 😉 Pupicei si felicitari maxime!!!!!
evident, am zarit tort roz si am intrat
vorbeai de sectiune? asta, da sectiune de pus in rama >:D<