Atat de simplu de facut acest tort cu crema caramel, incat e perfect atunci cand nu ai prea mult timp de stat in bucatarie la dispozitie.
Eu am pregatit acest tort cadou, insa garantez c-a fost tare bun, c-am primit si eu o feliuta :))
Pentru acest tort cu crema caramel ai nevoie de un blat de tort cu diametrul de 20 cm
Ingrediente
- 6 oua
- 6 linguri apa
- 11 linguri zahar
- 9 linguri faina
- 2 linguri cacao neagra
- un plic zahar vanilat
- un vf. cutit sare
Mod de preparare blat tort
- Separa albusurile de galbenusuri.
- Mixeaza albusurile spuma, cu un vf cutit sare.
- Cand sunt crescute in volum si compozitia spumoasa incepe sa adaugi, treptat, zaharul. Eu adaug in ploaie care 2 linguri. Dupa fiecare transa mixeaza la cea mai mare treapta a mixerului.
- Dupa ce l-ai adaugat pe tot mixeaza pana nu se mai simt DELOC cristalele de zahar. Va dura putin dar am zis, rabdare ;).
- Cand compozitia e fina, lucioasa, formeaza tepi la atingere, poti opri aceasta etapa.Preincalzeste cuptorul.
- Adauga apa si galbenusurile si cu o lingura amesteca, de jos in sus (nu circular!) omogenizand.
- Cerne faina impreuna cu cacaua deasupra amestecului de albusuri. Adauga si zaharul vanilat.
- Omogenizeaza ca si-n etapa anterioara, amestecand usor, de jos in sus.
- Pregateste o forma de tort cu diametrul de 20 cm punand hartie pentru copt decupata pe masura formei, dupa ce ai uns forma cu unt. Preseaza usor sa se lipeasca.
- Toarna compozitia, niveleaza usor cu o lingura si apoi scutura usor forma sa se aseze drept amestecul.
- Introdu tava in cuptorul preincalzit si coace la 165 grade pana trece testul cu scobitoarea (30 -40 min) .Nu deschide cuptorul in timpul coacerii cel putin in primele 15 minute.
- Lasa-l sa se raceasca si feliaza-l dupa cateva ore.
Pregateste crema caramel
- 500 ml lapte
- 65 gr faina
- 110 gr zahar+ 5 linguri pentru caramelizat
- 200 ml frisca lichida indulcita
- o lingurita concentrat de vanilie
- 3 oua
- 10 g gelatina
- Hidrateaza gelatina in 30-40 ml apa (o pui la inmuiat).
- Pui intr-un vas cu fund dublu zaharul si-l caramelizezi. Cand capata culoarea chihlimbarului torni laptele rece (opresti 100 ml). Lasi la fiert la foc mic avand grija sa nu dea in foc.
- Amesteci bine ouale impreuna cu zaharul si faina. Adaugi laptele ramas, putin cate putin amestecand continuu.
- Dai deoparte vasul cu lapte de pe foc cand a ajuns la punctul de fierbere si torni putin cate putin amestecul cu oua, omogenizand cu un tel.
- Pui vasul pe foc si lasi la fiert amestecand sa nu se prinda de fundul vasului.
- Opresti focul doar atunci cand compozitia s-a ingrosat, a devenit ca o budinca si se desprinde de peretii vasului.
- Adaugi vanilia, gelatina hidratata, omogenizezi, pui o folie alimentara deasupra vasului si lasi la racit. Folia previne formarea unei pojghite la suprafata budincii.
- Atunci cand budinca s-a racit incorporeaza frisca batuta bine in prealabil. Vei obtine o crema pufoasa, excelenta la gust.
- Pregateste un sirop de zahar ars (caramelizezi zahar, pui apa si mai lasi pe foc pana ce da 2-3 clocote). Raceste bine.
- Feliaza blatul in 3.
- Aseaza prima felie de blat, pui inel de tort in jurul lui, insiropeaza si intinde jumatate din crema. Aseaza a doua felie, insiropeaza si toarna crema ramasa. Pune ultima felie, insiropeaza si da tortul la rece pentru cateva ore.
- Scoate inelul de tort si imbraca tortul cu 400 ml frisca batuta bine, indulcita dupa gust.
Tortul cu crema caremel este gata!
Serveste rece.
Facebook: Retete Papa Bun
Instagram: retetepapabun.ro