Pe gustul meu? Fara doar si poate! N-o sa mai schimb reteta de savarine cu aluat dospit, iese totul perfect! Si nu e greu de facut, grea e doar rabdarea, ca dureaza mult asteptatul, dar treaba pe care o ai sa le pregatesti, nu e cine stie ce de grea 🙂 Nu omite nimic, nu sari peste niciun pas si garantez c-o sa-ti placa!
Cea care mi-a facut o pofta teribila de savarine si cea de la care am preluat reteta – Miruna Lica
Ingrediente pentru 6 savarine mari sau 12 savarine mici
eu am facut in tava de briose, 12 bucati
- 200 g faina
- 100 ml lapte
- 4 g drojdie uscata
- 5 galbenusuri
- 2 linguri zahar
- 1/4 lingurita sare
- 70 g unt topit si racit
- unt pentru uns formele
Frisca
- 400 ml frisca Pilos (la cutiute rosii, mici, de 200 ml, din Lidl)
- 4 linguri zahar pudra
- zeama de la jumatate de lime
Sirop
- 250 g zahar
- 500 ml apa
- 25 ml rom
- 25 ml coniac
- o lingura zeama lime
In plus – gem de zmeura, mure, caise, capsuni
Preparare savarine cu aluat dospit
Intr-un bol larg pune laptele foarte putin caldut, drojdia, galbenusurile, zaharul, untul topit si racit. Amesteca cu un tel.
Pune apoi faina amestecata cu sarea si omogenizeaza bine.
Aluatul obtinut nu va fi unul tare, ferm, dimpotriva. Va fi molicel si lipicios.
Pregateste tava de briose si unge bine cu unt pe fund si laterale fiecare orificiu.
Daca ai tava cu orificii mari, vei obtine 6 bucati, in tava normala, 12 bucati.
Pune cate o lingura de compozitie in fiecare forma. Din compozitia data, daca pui cate o lingura, iti va ajunge perfect impartita in 12.
Unge o bucata de folie alimentara cu ulei, pune-o peste tava si lasa la dospit, intr-un loc usor caldut, pentru 2 ore.
- Intre timp poti pleca la cafea :))), poti dormi sau citi dintr-o carte.
Preincalzeste cuptorul la 170 grade, program cu ventilatie si introdu tava pe treapta din mijloc. Coace savarinele pentru 15-20 minute sau pana se rumenesc frumos – depinde mult de cuptor, asa ca urmareste aceasta etapa. Mie nu imi plac savarinele „palide” :)))
Scoate tava de la cuptor, trece cu cutitul pe laterale sa fii sigura ca nu e prins deloc si invarte savarinele pe laterale, sa se raceasca.
Pregateste siropul.
Pune la foc zaharul cu apa si lasa pana cand s-a infierbantat bine, zaharul s-a topit si amestecul a dat doua clocote. Opreste focul, adauga romul, coniacul si zeama de lime.
Taie savarinele deasupra doar putin, (burtica aia mica :)) ) pentru ca vor fi rasturnate invers fata de cum au fost coapte si trebuie sa aiba stabilitate. Cu un cutit subtire, zimtat, feliaza un capac din fundul savarinei, dar nu mergi cu cutitul pana la capat – vezi foto.
Asamblare savarine cu aluat dospit
Cand siropul e foarte putin caldut, ia fiecare savarina si trece-o de 3 ori prin sirop, pentru cateva secunde, apoi aseaza intr-o tava usor adanca.
Continua insiroparea luand cu lingura din sirop si punand peste fiecare savarina. Eu am mai trecut cu inca 3 linguri de sirop peste fiecare.
O savarina neinsiropata, nu e savarina! :)))
Da tava la rece pentru o ora.
Tine un bol larg si paletele mixerului pentru cel putin 30 minute la frigider.
Scoate, pune frisca rece si zaharul pudra. Mixeaza intai la viteza mica, pana cand frisca creste in volum si devine pufoasa, apoi mareste viteza si mixeaza, adaugand treptat si zeama de lime, pana cand frisca devine ferma.
Scoate tava cu savarine de la rece. Scurge cu grija siropul (surplusul de sirop) din tava. Pune frisca in posh, ridica usor capacelul fiecarei savarine si spriteaza muuuulta frisca :))) Cand ai terminat, unge cu lingurita cu gem capacelele prajiturilor, picura putin sos de fructe peste frisca si da tava cu savarine cu aluat dospit la rece, pentru…pentru cata rabdare ai.
O savarina rece, insiropata, e un deliciu maxim!
Alta reteta de savarine – SAVARINE CU PESMET
1. Nu am înțeles cum rămâne cu zaharul din aluat !!! Când trebuie? Cu albușurile se facem ?
Am adaugat zaharul la modul de preparare, desi era destul de intuitiv ca se pune in compozitie. Multumesc de atentionare!
Am scris la ingrediente ca avem nevoie de 5 galbenusuri, nu de 5 oua.
Albusurile le folositi la altceva.