Facem saratele cu branza de sarbatori? Facem!
Si pentru, si inainte, si dupa, da? :)))
Asa c-avem nevoie de o reteta buna, cu gust inconfundabil dat de branza si unt, dupa care merge de minune o bere rece!
Hai doua..:)))
- Ingrediente saratele
- 200 g unt/180 g untura (eu am pus unt)
- 200 g cascaval (poti pune si branza burduf sau telemea uscata)
- 250 g smantana fermentata, cu 20% grasime (am scris grame si nu ml pentru ca am cantarit-o intr-un bol, am cantarit bolul apoi am pus smantana)
- 500 g faina (+/- 50 g)
- 10 g drojdie uscata
- sare - eu am pus doua lingurite dar nu puneti sarea de la inceput, depinde cat de sarata este branza
- pentru presarat deasupra - parmezan, cascaval, mac, susan, chimen - fiecare cu ce-i place; eu am pus parmezan
- In plus - un ou pentru uns saratelele.
Mod de preparare Saratele cu branza
Intr-un bol am pus untul taiat cubulete, cascavalul ras, drojdia, o lingurita de sare si smantana. Am omogenizat putin apoi am pus faina si am inceput sa framant cu mana.
La inceput veti avea impresia ca aluatul nu se va lega dar continuati. Initial va fi nisipos, apoi, treptat, untul se va incalzi de la caldura mainii si usor, usor aluatul se va lega si va fi omogen.
Puterea de absorbtie a tipurilor de faina este diferita, asa ca cele 500 g nu sunt o cantitate fixa pentru reteta. Ideea este s-aveti un aluat destul de tare dar care sa accepte sa fie intins cu sucitorul, nelipicios.
Asa ca daca este cazul fie mai puneti putina faina fie o lingura de smantana. Gospodinutele care fac foi pentru prajituri stiu exact la ce ma refer.
Eu am folosit cantitatile exact cum le-am scris, cantarite toate, dar la voi depinde de faina folosita.
Gustati aluatul sa vedeti daca este cazul sa adaugati si a doua lingurita de sare. Cascavalul meu era foarte foarte putin sarat, asa ca eu am pus-o. Daca alegeti sa folositi branza burduf, aia e sarata asa ca grija la cantitatea de sare.
Daca va place chimenul puteti adauga acum in aluat, daca doriti. Impartiti aluatul in 2 bucati egale si le modelati in forma de bila. Le lasati inr-un bol, acoperite cu un servet curat, pentru 30 minute.
Saratele cu branza
Infainati blatul de lucru si intindeti prima foaie de aluat dandu-i forma de dreptunghi, gros de 3-5 mm.
Bateti bine oul si ungeti toata suprafata foii, Presarati – parmezan, cascaval, mac, susan, chimen – ce vreti voi.
Portionati foaia in bastonase de 1,5 cm latime si 10-15 cm lungime.
Transferati saleurile necoapte pe o tava in care ati pus hartie pentru copt, lasand loc intre ele.
Preinvalziti cuptorul la 160 grade, program cu ventilatie.
Daca nu aveti cuptor electric dati la 180 grade sau foc mediu spre mare.
Introduceti tava in cuptor, pe treapta din mijloc si coaceti pentru 15-20 minute. Eu le-am lasat 18 minute, Daca le doriti mai crocante le rumeniti bine. Cu cat sunt mai rumene, cu atat sunt mai crocante.
Eu am copt in 3 tavi, nu am numarat exact cate bucati au iesit.
Le serveti alaturi de-un pahar cu bere. Cu se pastreaza, nu stiu :)), ca astea nu se pot pastra ca se mananca :))
N-am respectat nicio reteta de pe net intocmai, am combinat si am pus cum am crezut eu, insa m-am inspirat din retetele Laurei Laurentiu.
Multumesc, Laura! <3
Pare tare faina reteta.
Se pot face si cu margarina?
Multumesc, Ancuta!
Da, se pot face si cu margarina.
Am facut saratelele si cu aluat fraged ,dar tot la aluatul cu drojdie am revenit,in cazul saratelelor il prefer pe cel cu drojdie.
La fel si eu <3
Astea aduc tare mult cu un tip de saleuri pe care-l cumparam uneori din comert si care e destul de scump.
Asa m-am bucurat ca s-au apropiat asa mult de textura si gustul acelora.
Tare bine arată! Multumim pt rețetă! 🤗
Si eu multumesc, Maria!
Pupici!
Mi se pare o reteta interesanta, am sa o încerc, multumesc
Eu am făcut reteta aceasta de doua ori prima data cu unt și a doua oara cu untura au iesit foarte bune dar cele cu untura sunt mai bune și mai fragede foarte bune și gustoase va recomand sa o încercați multumesc