Ca i-o fi numele Prajitura Regina Sofia sau altul, nu stiu, dar daca asa era scrisa reteta in caietul cu retete al nasei mele de cununie, asa v-o scriu si eu. E atat, dar atat!, de buna! Eu am facut unele foarte mici greseli, care insa nu au schimbat gustul, doar aspectul prajiturii. Am folosit tava un pic cam prea mare si am intrebat-o, abia dupa :))), pe nasa, cat trebuia sa fie tava :)))) Asa ca foile mele au fost un pic mai subtiri, iar voi, folosind tava potrivita, veti obtine foi un pic mai grosute. Bineinteles, poti folosi si tava mai mica decat prevede reteta, insa vei avea o prajitura mai inalta. Eu prefer sa se poata manca usor cu mana. Oricum gustul e divin! Combinatie de cacao, ciocolata, cocos, nuca, ness – desi par multe arome, finalul e bestial de bun!
Folositi ingrediente bune – unt cu 82%, ciocolata buna.
Nu am nici poze intermediare. Momentan v-o scriu asa, iar cand o repet voi atasa poze si foi mai inalte :)))
Ingrediente foi – tava de 25×35 cm – voua va recomand 20×30 cm
Foaie cu cacao
- 3 albusuri mari sau 4 mai mici
- 4 linguri zahar
- un varf cutit praf de copt
- o lingura faina
- 3 linguri cacao
Foaie cu nuca
- 3 albusuri mari sau 4 mai mici
- 4 linguri zahar
- un varf cutit praf de copt
- o lingura faina
- 4 linguri nuca macinata
Foaie cu cocos
- 3 albusuri mari sau 4 mai mici
- 4 linguri zahar
- un varf cutit praf de copt
- o lingura faina
- 4 linguri nuca de cocos
Crema
- galbenusurile ramase de la foi
- 400 ml lapte
- 4 linguri amidon alimentar (AMIDON! NU AMONIAC)
- 7 linguri zahar
- un varf cutit sare
- 250 g unt cu 82% grasime
- 200 g ciocolata cu lapte
- 2 plicuri ness
In plus ciocolata rasa sau cacao sau nuci caramelizate – pentru finisat prajitura
Preparare Prajitura Regina Sofia
Vei proceda la fel la toate cele 3 foi, schimband doar adaosul aromei finale – cacao, nuca, cocos.
Foaia cu cacao
Mixeaza spuma albusurile impreuna cu praful de copt si adauga, treptat, zaharul, mixand continuu, pana cand obtii o bezea ferma. Incorporeaza cacaua si faina, cu miscari usoare, de jos in sus.
Pe fundul tavii pune hartie de copt, unge cu foarte putin ulei si presara un pic de faina.
Pune lingura cu lingura compozitia si niveleaza frumos.
Coace foaia la 180 grade, pentru 10-12 minute. Depinde mult de cuptor. Foaia trebuie sa fie usor ferma, atingi cu degetele suprafata ei, nu trebuie sa se afunde degetele sau sa fie lipicioasa ci uscata bine. Daca e cazul, lasi un pic mai mult Se va combina si inmuia perfect cu crema.
Foaia cu nuca
Mixeaza spuma albusurile impreuna cu praful de copt si adauga, treptat, zaharul, mixand continuu, pana cand obtii o bezea ferma. Incorporeaza nuca si faina, cu miscari usoare, de jos in sus.
Pe fundul tavii pune hartie de copt, unge cu foarte putin ulei si presara un pic de faina.
Pune lingura cu lingura compozitia si niveleaza frumos.
Coace foaia la 180 grade, pentru 10-12 minute. Depinde mult de cuptor. Foaia trebuie sa fie usor ferma, atingi cu degetele suprafata ei, nu trebuie sa se afunde degetele sau sa fie lipicioasa ci uscata bine. Daca e cazul, lasi un pic mai mult. Se va combina si inmuia perfect cu crema.
Foaia cu cocos
Mixeaza spuma albusurile impreuna cu praful de copt si adauga, treptat, zaharul, mixand continuu, pana cand obtii o bezea ferma. Incorporeaza nuca de cocos si faina, cu miscari usoare, de jos in sus.
Pe fundul tavii pune hartie de copt, unge cu foarte putin ulei si presara un pic de faina.
Pune lingura cu lingura compozitia si niveleaza frumos.
Coace foaia la 180 grade, pentru 10-12 minute. Depinde mult de cuptor. Foaia trebuie sa fie usor ferma, atingi cu degetele suprafata ei, nu trebuie sa se afunde degetele sau sa fie lipicioasa ci uscata bine. Daca e cazul, lasi un pic mai mult. Se va combina si inmuia perfect cu crema.
Lasa foile la racit in hartiile de copt si pregateste crema.
Pui intr-o cratita cu fund dublu toate galbenusurile ramase de la foi. Pui si sarea, zahar, amodonul, amesteci usor si adaugi putin cate putin laptele rece, omogenizand cu un tel para.
Pui cratita pe foc, la foc mediu, si amesteci continuu cu telul para, pana cand crema se ingroasa, apoi opresti focul. Pui folie alimentara pe vas si lasi sa se raceasca.
Intre timp mixezi spuma untul. Topesti ciocolata pe baie de abur.
Cand crema e COMPLET rece, pui untul si mixezi usor pana la omogenizare.
Imparti crema in 3 vase. In primul vas pui cu o lingura mai putin decat in celelalte 2.
In primul vas pui ciocolata topita, complet racita si mixezi usor pana cand crema e omogenza.
In al doilea vas pui nesul si mixezi iar cea de-a treia crema va ramane simpla.
Asamblare Prajitura Regina Sofia
Asezi pe un platou foaia de cacao. Intinzi crema de ciocolata si nivelezi usor.
Asezi deasupra foaia cu nuca.
- Mentiune – daca nu poti scoate si manevra usor foaia, o pui cu fata in jos direct peste crema si desprinzi usor hartia. Asta depinde de cat de bine ai uscat foaia la copt.
Intinzi crema de ness.
Asezi foaia cu cocos, apoi intinzi crema simpla.
Deasupra presari ciocolata rasa, apoi dai prajitura la frigider pentru cateva ore. Eu am lasat-o peste noapte.
Bineinteles, poti finisa prajitura cu cacao sau nici caramelizate. Eu am preferat ciocolata.
Portionezi frumos prajitura cu un cutit lung, subtire, pe care-l treci dupa fiecare taiere prin apa si-l stergi cu un servet curat.
E delicioasa!
Ne vedem si pe facebook – Retete Papa Bun
Foarte buna prajiturica !!! 🙂
Ma bucur mult ca-ti place! Ti-a iesit atat de frumos!
Imbratisari!
Am să o fac neapărat, se poate dimensiunea tăvii? Mulțumesc frumos pentru rețetă!
„Ingrediente foi – tava de 25×35 cm – voua va recomand 20×30 cm ”
Eu am facut in 25×35 dar recomand mai micuta 20×30 sau 22×32 cm; eu nu stiam initial cat trebuie sa fie tava 🙂
Excelenta