Prajitura cu visine si nuci poate fi considerata reteta de baza perfecta pentru orice prajitura cu fructe. Compozitia stabila si consistenta a aluatului, fac ca orice fruct sa se aseze perfect in prajitura, fara a se scufunda la fundul tavii. Aromata, pufoasa, cu ingrediente la indemana, fara praf de copt, recomand sa incercati prajitura cu visine, cirese, mere, zmeura, mure, caise etc Nuca este optionala in reteta aceasta de prajitura.
Ingrediente
- 5 oua
- 190 g zahar
- 250 g faina
- 60 ml ulei
- un praf de sare
- 2 plicuri zahar vanilat sau 1 lingura extract de vanilie
- 500 g visine fara sâmburi – daca folositi visine congelate le dezghetati si le lasati sa se scurga foarte bine
- 125 g nuca tocata mare
Mod de preparare prajitura cu visine si nuci – tava de 22×32 cm sau 20×30
Visinele coapte bine le cureti de samburi si le lasi intr-o strecuratoare la scurs.
Nuca o toci mare, cu un cutit, pe un fund de lemn.
Separa albusurile de galbenusuri.
Intr-un bol curat mixeaza albusurile spuma, impreuna cu sarea si zaharul vanilat, apoi adauga, treptat zaharul tos si mixeaza pana cand compozitia e ferma, teapana, formeaza tepi la atingere iar zaharul e diluat.
Adauga apoi treptat uleiul si galbenusurile mentinand viteza mixerului la cea mai mica treapta.
Cerne apoi faina peste compozitie si cu o spatula lata, cu miscari usoare, de jos in sus, incorporeaz-o.
Pregateste tava pentru prajitura cu visine si nuci si tapeteaz-o cu hartie pentru copt.
Toarna jumatate din compozitie, lingura cu lingura si niveleaza usor. Pune jumatate din cantitatea de visine si jumatate din nuca tocata.
Pune si restul de compozitie, lingura cu lingura si distribuie deasupra restul de nuca si visinele ramase.
Baga tava cu prajitura pe treapta 2 si coace prajitura pentru 30-35 minute, la 170 grade, sau pana cand e usor rumenita si trece testul cu scobitoarea.
Portionezi prajitura cand e rece si, optional, o pudrezi cu zahar pudra.