mnb

Prajitura cu ness si ciocolata

3.88KVizualizări
4.3
(9)

Aceeasi Marie, cu alta palarie :))), aceasta reteta de prajitura isi are pornirea de la una dintre favoritele mele – amandina, imbunatatita si adaptata de fiecare data, dupa gusturile si poftele personale. Insiropata abundent, asa cum imi place mie, cu arome discrete – caramel si coniac – care au completat ingredientele de baza. Prajitura cu ness si ciocolata a reusit sa-mi satisfaca pofta de-un desert fix pe placul meu!

prajitura-cu-ness-si-ciocolata-3

Ingrediente blat

  • 7 oua
  • 7 linguri zahar
  • 7 linguri faina
  • 3 linguri cacao
  • jumatate plic praf de copt
  • 40 ml ulei
  • 40 ml apa
  • un varf cutit sare

Crema

  • 250 g unt
  • 200 g zahar pudra
  • 2 linguri cacao neagra
  • 3 plicuri ness
  • 40 ml coniac bun
  • 3 galbenusuri (de casa)
  • +3 linguri lapte – optional

Sirop

  • 250 g zahar
  • 300 ml apa
  • 40 ml coniac

Glazura

  • 100 g ciocolata cu 70-80% cacao
  • 100 g ciocolata cu lapte
  • 5 linguri ulei

Prajitura cu ness si ciocolata

Blat tava 20×30 cm

Separa albusurile de galbenusuri. Mixeaza spuma albusurile, cu putina sare. Adauga in ploaie, treptat, zaharul si mixeaza pana cand compozitia e ferma si zaharul complet topit.

In alt bol amesteca energic galbenusurile, adauga treptat uleiul, apoi apa.

Toarna amestecul peste albusuri si amesteca usor, de jos in sus, doar partial (se va amesteca mai bine cand pui si faina)

Cerne faina impreuna cu cacaua si praful de copt, adauga in bol si amesteca cu un tel para sau cu o spatula, usor, usor, de jos in sus, pana cand compozitia e omogena. Eu uneori amestec tot la mixer, la cea mai mica treapta, mixand doar cateva secunde.

In tava tapetata cu hartie de copt toarna compozitia si niveleaza bine.

Introduci in cuptorul preincalzit in prealabil (cu 10 minute inainte) pe treapta 2 si coci timp la 160-165 grade, timp de 30 – 35 minute sau pana cand trece testul cu scobitoarea.

Il lasi la racit pe un gratar pentru cateva ore.

Sirop

Caramelizeaza zaharul pana cand atinge culoarea chihlimbarului. Stinge cu apa si fierbe la foc mic pentru 3-4 minute. Opreste focul si adauga coniacul. Lasa la racit.

Crema Prajitura cu ness si ciocolata

Mixeaza untul lasat dinainte la temperatura camerei, impreuna cu sarea si zaharul.

Galbenusurile le amesteci cu laptele si le pui la bain – marine pentru 2-3 minute – asta e un pas optional daca nu ai nimic impotriva galbenusurilor crude. Eu avand in 90% din cazuri disponibile  oua de casa, uneori trec peste acest pas si le adaug direct in crema de unt.

Pune amestecul rece peste unt si mixeaza.

Adauga acum si nessul, cacaua si coniacul si mixeaza pana cand compozitia e omogena, pufoasa, aromata si tare buna!

Asamblare

Taie blatul in 2 felii egale.

Insiropeaza prima felie cu jumatate din cantitatea de sirop – nu te sfii :)), blatul accepta mult sirop iar farmecul acestei prajituri este dat de acest lucru in mare parte.

Intinde 3 sferturi din crema, cat mai uniform posibil. Eu pun gramajoare mici de crema si apoi intind; astfel evit sa stric blatul insiropat. Aseaza a doua felie, insiropeaza si intinde crema ramasa, intr-un strat subtire si da prajitura la rece pentru 2-3 ore.

Dupa ce sta la rece, taie drept marginile, daca e cazul, si portioneaz-o cu-n cutit mare cu lama subtire, in portii de dimensiuni asa cum stii ca iti sunt necesare. Eu le-am facut mari, ca la cofetarie, insa le poti taia si mai micute. Mie mi-au iesit 15 bucati.  Cand si cand mai trece cutitul prin  apa rece si steerge-l bine.

Pentru glazura pune ambele tipuri de ciocolata intr-un bol metalic, impreuna cu uleiul si omogenizeaza-le la bain-marine.

Lasa sa se racoreasca si cand e doar foarte  putin calduta, pune cate-o lingura de glazura peste fiecare prajitura niveland-o usor si lasand sa curga putin pe laterale.

Pastreaza prajiturile la rece, in cutie cu capac si scoate-le  pentru servire cu 20 minute inainte.

prajitura-cu-ness-si-ciocolata-5

Pe facebook ne vedem aici – Retete Papa bun 

Prajitura cu ness si ciocolata
 
Autor: 
Tipul retetei: Desert
Bucatarie: Romaneasca
Lista necesare
  • Ingrediente blat
  • 7 oua
  • 7 linguri zahar
  • 7 linguri faina
  • 3 linguri cacao
  • jumatate plic praf de copt
  • 40 ml ulei
  • 40 ml apa
  • un varf cutit sare
  • Crema
  • 250 g unt
  • 200 g zahar pudra
  • 2 linguri cacao neagra
  • 3 plicuri ness
  • 40 ml coniac bun
  • 3 galbenusuri (de casa)
  • +3 linguri lapte - optional
  • Sirop
  • 250 g zahar
  • 300 ml apa
  • 40 ml coniac
  • Glazura
  • 100 g ciocolata cu 70-80% cacao
  • 100 g ciocolata cu lapte
  • 5 linguri ulei

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 4.3 / 5. Vote count: 9

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Gaby_D
Scris deGaby_D
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.

Lasă un răspuns

Voteaza reteta: