Servita simpla, ca fel principal, doar cu paine proaspata, sau garnitura langa friptura/gratar, mancarea de vinete in sos de rosii e…altceva 🙂
E ceva ce nu credeam ca poate fi atat de bun!
Preparata cu un sos cu iz grecesc, aceasta mancare a fost primita foarte bine de catre toti cei din casa!
Cu siguranta o s-o mai fac atat in zilele de post cat si pentru garnitura!
Sos de rosii in stil grecesc
- 5 rosii medii (600-700 g)
- 2 catei usturoi
- o foaie de dafin
- jumatate lingurita boia de ardei
- jumatate lingurita scortisoara pudra
- o crenguta mica de cimbru (in reteta era oregano dar eu prefer cimbrul)
- o lingura de zahar
- sare dupa gust
Vinete in sos de rosii
- 600 g vinete (3 vinete de aproximativ 200 g fiecare)
- 120-150 ml ulei de masline
- 2 catei de usturoi
- o lingura zahar
- 200 ml apa
- 1/4 legatura patrunjel verde tocat
- sare
Mod Vinete in sos de rosii
Incepem cu prepararea sosului de rosii in stil grecesc.
Oparim rosiile pentru 20 de secunde in apa fierbinte, apoi le curatam coaja si le trecem prin blender.
Pregatim o cratita in care incingem uleiul si punem usturoiul taiat felioare.
Cand simtim miros puternic de usturoi punem rosiile si condimentele, 50 ml apa si dam amestecul in clocot.
Reducem flacara la mediu spre mic si fierbem sosul pentru 15 minute, amestecand cand si cand.
Scoatem foaia de dafin si crenguta de cimbru.
- Optional bagam blenderul si pasam totul. Eu nu am pasat
Vinete in sos de rosii
Vinetele spalate bine le feliem in felii de aproximativ 1,5 cm.
Pregatim o tigaie larga si inalta si turnam ulei de masline.
Calim feliile de vinete usor pe fiecare parte (aproximativ 3 minute pe fiecare parte)
Le scoatem intr-un vas si trecem la urmatoarea tura de vinete, completand in tigaie cu ulei.
- Stiu ca poate vi se pare mult ulei, dar nu se va simti nimic greu la final, grecii gatesc cu mult ulei si nu se jeneaza de asta :))
Cand am terminat cu vinetele calim cei doi catei de usturoi, striviti, apoi turnam sosul de rosii, zaharul, jumatate din cantitatea de patrunjel tocat si 200 ml apa.
Asezam feliile de vinete in sos, presaram sare si dam in clocot.
Reducem focul, punem capac peste tigaie si fierbem mocnit pentru 20 minute.
Gustam sa vedem daca e suficient de sarat, oprim focul, presaram restul de patrunjel si mai lasam mancarea pentru 10 minute fara capac, apoi putem servi.
Eu am presarat putina telemea pe portia mea. Merge de minune si branza burduf sau nimic 🙂
Pregatite astfel, vinetele se topesc in gura!
Mancarea se poate reincalzi la foc mic dar e buna si rece 😉
Muza mea – Ioana