Nu pot zice ca am preparat pana acum prea des pui intreg la cuptor, poate si pentru ca nu aveam un timp exact de preparare si ma gandeam daca iese crud, daca e rumen la exterior si in interior crud, daca iese prea sec etc. Ei, situatia s-a schimbat si asta va fi un preparat des pregatit la mine acasa, pentru ca am gasit reteta perfecta, timpul perfect, usor de facut, iar puiul iese senzational, patruns bine, deloc uscat si foarte, foarte gustos!
Ingrediente
- un pui ( cu o medie de 1,5 kg -2 kg) – eu cumpar pui grill de la Lidl-pui crescut cu porumb
- sare
- jumatate lingurita boia
- 50 g unt
- putin cimbru sau alt condiment uscat cu care va place voua sa condimentati puiul
Preparare pui intreg la cuptor.
Secretul acestui pui l-am gasit pe e-retete si consta in sararea puiului, invelirea in folie alimentara si pastrarea lui minim 24 ore la frigider!
Eu l-am sarat sambata seara si l-am pregatit luni. Timpul de asteptare nu trebuie sa constituie o problema, cat timp te organizezi si il pregatesti dinainte.
Inspectezi puiul si ai grija sa fie bine curatat. In caz contrar ii faci o parlire cu un pistol de bucatarie.
Sarezi puiul atat pe exterior cat si pe interior. Il invelesti in folie alimentara si-l dai la frigider.
Inainte de a-l prepara il scoti de la rece cu o ora inainte de coptor.
Pregatesti o pasta din untul moale, amestecat cu boia si cimbru si masezi tot puiul cu aceasta pasta. Treci usor cu mana si pe sub piele, atat cat reusesti fara sa rupi pielea.
Asezi puiul intr-un vas mare, cu capac. Eu am un vas de fonta emailata si va recomand din suflet sa va achizitionati asa ceva!
Il gasiti la CROCK POT – VAS CUPTOR, CAPAC, FONTĂ EMAILATĂ
- M-am gandit mai tarziu ca puteam pune si hartie de copt in vas.
Preincalziti cuptorul la 200 grade.
Introduceti vasul in cuptor si lasati cu capac pentru o ora. Feriti apoi cu grija capacul si mai lasati pentru 35-40 minute sau pana cand puiul e frumos rumenit. In ultimele 5-10 minute puteti porni si ventilatia.
Scoateti de la cuptor, treceti un cub de unt peste toata suprafata puiului si mai lasati pentru 15 minute Inainte de a-l portiona.
Noi am servit acest pui intreg la cuptor cu orez si ardei copt.
Nota – poti adapta reteta si pentru pui de casa, dar cu siguranta timpul de preparare va fi mai lung. Eu as lasa 2 ore cu capac, sau chiar 2:30h (depinde si de marimea puiului), apoi as lua capacul si as lasa pana la rumenire.