Daca sotul meu a zis – Nu bun, foarte bun! – apoi ori era rupt de foame :)))) ori chiar e bun. Mie imi place la nebunie cand mananc ceva sanatos, super-sanatos, incat mananc si cu lingura da’ si cu sufletu’ :)), asa ca mie oricum mi-a placut tare mult. Daca stiti ca sunteti fani mancaruri de genul, incercati si voi.
Eu l-am mancat ca atare, sotul cu smantana si ardei iute.
Reteta e simpla si e gata in 30 de minute.
Bors de urzici cu orez si leustean – de post
- 300 g urzici verzi (varfurile)
- un morcov
- o radacina de patrunjel (sau pastarnac)
- o ceapa uscata
- 200 ml suc de rosii (eu am pus de casa, facut de toamna)
- 50 g orez
- 4 linguri ulei
- sare
- piper
- zeama de la o lamaie (sau 200-300 ml bors acru; mie nu imi place, asa ca prefer zeama de lamaie)
- jumatate lingurita leustean uscat
- un catel de usturoi
- daca aveti si leurda e perfect, eu nu am avut 🙂
Bors de urzici cu orez si leustean – de post
Urzicile curatate de insecte si firisoare intruse :))) se spala bine in 3-4 ape.
Se pun aprox 3 l apa la fiert. Cand da in clocot se pun urzicile si se lasa 3-4 minute, nu mai mult.
Se scot rapid cu o spumiera si se trec pe sub un jet de apa rece. Se lasa la scurs. Apa in care s-au oparit nu se arunca!
Se spala bine morcovul si radacina alba, cu o perie aspra si se toaca cubulete mici.
Se pune uleiul la incins si se pun radacinoasele. Se amesteca constant timp de aprox 3-4 minute, apoi se pune ceapa. Se mai inmoaie un minut si se adauga orezul, spalat si scurs bine. Se caleste pentru 2 minute, impreuna cu legumele, apoi se stinge totul cu 2 l-2, 5 l zeama in care au fiert urzicile. Se adauga o lingura cu sare.
Din momentul in care da in clocot, se seteaza focul la mediu si se fierbe timp de 14 minute.
Intre timp se toaca urzicile, dar nu marunt, asa cam de jumatate de deget grosime.
Dupa ce trec cele 14 minute se pun si urzicile si sucul de rosii.
Se fierbe totul pentru inca 5 minute, iar spre final se adauga leusteanul, zeama de lamaie (nu puneti toata de la inceput, puneti treptat si gustati) putin piper si usturoiul ras pe razatoarea cu ochiuri mici. Se potriveste gustul de sare.
Mai lasati 10 minute borsul sa se potoleasca, apoi serviti fie simplu, de post, fie cu smantana.