Cand ai pofta de placinta sarata creata dar n-ai timp de pregatit foi, apeleaza la varianta rapida. Prepararea placintei cu foi fine din comert e foarte rapida, nu necesita prea multe ingrediente, doar coptul dureaza , dar in final te bucuri de un aperitiv tare bun, ce merge DE MINUNE alaturi de-un pahar cu bere 😉
Ingrediente placinta sarata creata
9 foi de placinta
30 ml unt +30 ml ulei
Pentru Umplutura
350 g braza de vaci + 200 g branza telemea sarata – sau doar 550 g telemea sarata
2 oua
2 linguri zahar
o lingurita rasa sare (daca puneti doar telemea, nu mai adaugati sare)
arome dupa preferinte – rom/vanilie/coaja rasa de lamaie
optional – stafide
Pentru finisat placinta
100 ml smantana grasa
un ou
4 linguri apa
Mod de preparare
Totul e foarte simplu!
Pui la foc mic intr-un ibric uleiul impreuna cu untul si amesteci usor pana cand e totul omogen. Lasi la racit.
Intr-un bol amesteci branza de vaci (sa fie o branza uscata, cea umeda lasa mult zer) cu telemeaua faramitata cu mana, ouale, zaharul si sarea plus arome, daca vreti.
Daca folositi telemea, e destul de sarata si omiteti sarea.
Asamblare placinta sarata creata
Preincalziti cuptorul la 185-190 grade, program normal, sus/jos.
Pregatiti o tava de 32 pe 25 cm si o tapetati cu hartie pentru copt.
Impartiti umplutura de branza in 3 parti egale.
Puneti pe blatul de lucru o foaie de placinta (manevrati-le cu grija, sunt foarte subtiri si se mai rup) si o pensulati cu untul topit, nici prea mult nici putin. Asezati deasupra alta foaie si procedati la fel. Acum puneti cea de-a treia foaie si distribuiti prima parte de branza. Indoiti in doua foaia si o incretiti, apoi asezati in tava pregatita.
Procedati la fel cu umplutura si foile ramase. Veti repeta de 3 ori acelasi procedeu.
Cand e totul gata si aranjat in tava, intepati cu furculita pe ici-colo.
Bateti usor oul, cu putina sare, adaugati smantana si omogenizati iar la final adaugati si apa.
Distribuiti uniform deasupra placintei.
Introduceti tava cu placinta sarata creata pe treapta 2 si coaceti pentru 35-40 minute sau pana cand e frumos rumena.
Scoateti tava din cuptor, acoperiti cu-n servet curat, gros, pentru 10 minute, apoi cu-n cutit subtire puteti portiona.
Nu mancati calduta, desi stiu cat de greu poate fi :))), dar mai bine lasati sa se raceasca.
Ati pus berea la rece? Atunci e totul perfect!
Sa va fie bine!


- 9 foi de placinta
- 30 ml unt +30 ml ulei
- Pentru Umplutura
- 350 g braza de vaci + 200 g branza telemea sarata - sau doar 550 g telemea sarata
- 2 oua
- 2 linguri zahar
- o lingurita rasa sare (daca puneti doar telemea, nu mai adaugati sare)
- arome dupa preferinte - rom/vanilie/coaja rasa de lamaie
- optional - stafide
- Pentru finisat placinta
- 100 ml smantana grasa
- un ou
- 4 linguri apa
Pe facebook ma gasesti la – RETETE PAPA BUN