Clatite cu carne la cuptor, o reteta extrem de versatila la care poti modifica umplutura dupa bunul plac.
Poti umple clatitele cu ciuperci, carne tocata de pui, porc sau amestec, asta tine doar de adaptarea ta in functie de ceea ce ai in frigider.
La noi acasa se mananca foarte bine, desi nu fac foarte des.
Poti folosi si amestecuri mai simple, dar eu prefer sosul, preparatul devenind mai suculent.
- Ce recomand eu, e sa pregatiti sosul oricand aveti timp, acesta necesitand timp indelungat de preparare.
- Eu pregatesc cantitate tripla fata de cat am scris in reteta, il pun il caserole si-l congelez. Il folosesc la paste, musaca, paste la cuptor, clatite la cuptor. Il scot cand am nevoie, facand cu ajutorul lui pranzuri rapide. Cand fierb doar paste alaturi de sos nu-mi ia decat 20 de minute sa pregatesc pranzul. Il puteti folosi la orice altceva credeti ca s-ar preta.
Ingrediente Clatite cu carne la cuptor
Ingrediente clatite
- 2 oua
- 250 g faina
- 70 ml ulei
- 500 ml lapte
- sare
Ingrediente sos de carne
- 700-800 g carne tocata amestec
- o ceapa
- un morcov
- o felie de telina
- o cana rosii pasate (nu bulion; daca folosesti bulion pui 2 linguri si le diluezi intr-o cana supa/apa)
- o cana/doua supa de carne sau apa, dar nu va fi la fel de bun
- sare
- piper
- o foaie de dafin
- busuioc
In plus
- felii de cascaval
- 3 oua
- 3 linguri de smantana
- sare dupa gust
Clatite cu carne la cuptor
Preparare clatite
Separa albusurile de galbenusuri.
Amesteca intr-un bol galbenusurile cu faina, uleiul, sarea (putina) si amesteca cu un tel para, adaugand putin cate putin laptele, avand grija sa nu faca cocoloase.
La final bate albusurile spuma si adauga-le in aluatul de clatite amestecand usor.
Lasa bolul la “odihna” timp de 30 minute.
Pregateste o tigaie buna (eu folosesc Tefal) unge-o cu pensula cu ulei (eu ung doar la prima clatita), incinge-o bine si pune cate un polonic din compozitie. Inclina tigaia pentru a intinde compozitia pe tot fundul.
Tine pe foc, la foc mediu spre iute, si cand vezi c-a prins usor-usor culoare pe margine, invarte c-o spatula subtire.
Procedeaza la fel cu toata compozitia.
Preparare sos de carne
Curata ceapa, telina si morcovul. Ceapa tai-o cubulete iar morcovul si telina da-le pe razatoare.
Incinge 3 linguri de ulei si pune legumele. Amesteca timp de 3-4 minute, sa se inmoaie usor. Adauga carnea tocata. Amesteca cand si cand, pana cand nu mai vezi deloc carne rosie/cruda in vas, apoi lasa pana cand scade tot sucul lasat de carne, amestecand usor.
Adauga sucul de rosii si supa, foaia de dafin, sare si piper dupa gust.
Zeama (sucul+supa) trebuie sa cuprinda bine carnea, aceasta va trebui sa fiarba timp de 2 ore. Daca vezi ca scade, suplimenteaza cu supa/apa. Da focul la mic, pune capac pe vas si lasa sa fiarba acoperit. Spre final adaugi busuicul si poti feri usor capacul, sau sa-l iei de tot, pentru ca sosul sa scada bine si sa se ingroase usor.
Il lasi la racit.
Clatite cu carne la cuptor
Pregatesti un vas termorezistent si-l ungi bine cu unt.
Iei cate-o clatita, pui 2 linguri de sos de carne si impaturesti clatita ca-n imagine.
Procedezi la fel cu clatitele si carnea ramase. Imparte ochiometric egal sa-ti ajunga pentru toate clatitele.
Asezi una langa alta in vas.
Bati bine ouale cu putina sare, apoi le amesteci cu smantana.
Torni amestecul in vas, peste clatite. Pui deasupra felii de cascaval.
Introduci vasul in cuptorul preincalzit, la 185 grade pe treapta din mijloc si lasi pentru 25-30 minute, pana cand cascavalul incepe sa se rumeneasca usor.
Preparatul e bun si cald si rece, fie cu o lingura de smantana deasupra, fie simplu.