Prajitura asta a fost laudata de toata lumea! C-arata minunat, ca e tare buna. Acu’ credeti pe altu’, sau o pregatiti voi? Delicioasele foi cu miere fac, in combinatie cu fel de fel de creme, un adevarat spectacol de arome. Cu frisca pufoasa, cu alune caramelizate si glazura alba, s-au potrivit de minune! Prajitura cu foi cu miere umplute cu frisca. se topeste in gura si o poti incerca si tu de sarbatori.
Ingrediente foi pentru Prajitura cu foi cu miere umplute cu frisca
- 500-550 g faina alba
- 150 g miere
- 150 g zahar
- 5 g bicarbonat de sodiu
- un varf cutit sare
- 100 g unt cu 82% grasime
- un ou
- un plic zahar vanilat
- lapte sau smantana lichida (eu am pus smantana)
Crema de frisca
- 800 ml smantana pentru frisca, cu 30-32% grasime
- zahar pudra dupa gust – eu am pus 4 linguri si jumatate
- un plic zahar vanilat
- zeama de la jumatate de lime sau lamaie
- 130 g alune caramelizate – astea-s optional; puteti pune si nuci caramelizate sau nimic
Glazura
- 100 g ciocolata alba + 4 linguri frisca lichida + o lingura ulei
- 3 patratele ciocolata cu lapte
Preparare Prajitura cu foi cu miere umplute cu frisca
Intr-o cratita groasa pune mierea, zaharul si untul si pune cratita la foc mediu. Amesteca continuu, pana cand totul e omogen, zahar diluat si amestecul face „bulbuci” la fierbere. Opreste focul si lasa la racit.
Intr-un bol mare cerne faina si amestec-o cu bicarbonatul, zaharul vanilat si sarea. Cand amestecul cu miere s-a racit, toarna-l peste faina, pune si oul usor batut, zaharul vanilat si amesteca usor, apoi incepe sa framanti cu mana pana la omogenizare.
Consistenta aluatului depinde foarte mult de faina folosita si de puterea ei de absorbtie, asa ca nu poate fi data o cantitate exacta. Poate nimeriti consistenta perfecta, poate e necesar sa adaugati lapte/smantana sau poate mai este necesara faina.
PONT
- Aluatul obtinut trebuie sa aiba consistenta plastelinei. Eu rar nimeresc din prima :))) asa ca framant, scot o bucatica din el si intind pe blatul infainat, si asa vad daca se pot sau nu intinde foi. In acest mod decid daca aluatul mai are nevoie de lichid sau de faina.
Cand am terminat cu aluatul, il impart in 4 parti egale.
Pe blatul foarte bine infainat intind cate o foaie de aproximativ 23×35 cm.
Pregatesc 4 hartii pentru copt. Iau usor prima foaie pe sucitor, o transfer in tava, o intep cu furculita si coc foaia pentru 8-9 minute, la 180 grade, pe treapta din mijloc, in cuptorul pe care l-am incalzit din timp.
Procedez la fel cu toate cele 4 foi pentru prajitura cu foi cu miere umplute cu frisca.
Crema de frisca
Cu cel putin 30 de minute inainte, pune un bol mare si paletele mixerului la frigider. Cu cat stau mai mult, cu atat mai bine!
Frisca folosita trebuie sa fie neaparat rece, de la frigider.
Toarna in bol frisca rece, pune si zaharul vanilat si 2 linguri de zahar pudra si monteaza paletele mixerului. Introdu-le in bol si mixeaza pana cand frisca devine pufoasa. In acest moment pune si restul de zahar pudra si zeama de lime si mixeaza in continuare, pana cand frisca devine ferma.
Pune alunele caramelizate si omogenizeaza totul cu miscari usoare.
Pregateste o tava dreptunghiulara si aseaza usor prima foaie. Imparte crema in mod egal in trei parti si intinde prima parte uniform, peste foaie. Aseaza a doua foaie, intinde crema si tota asa pana termini foile si crema.
Acopera prajitura cu foi cu miere umplute cu frisca. cu o bucata de hartie pentru copt, apoi pune peste ea o greutate (un fund de lemn, o carte etc) Nu este necesar sa stea acoperita decat 2-3 ore. Umezeala din frisca este foarte bine absorbita de catre foi, asa ca prajitura se va inmuia repede.
Pe baie de abur omogenizeaza ciocolata alba impreuna cu frisca, toarna glazura obtinuta peste prajitura si intinde-o uniform cu un cutit.
Tot acum traseaza linii de ciocolata cu lapte, topita (cu un pos taiat foarte putin la capat, apoi treci in sens invers liniilor trasate, cu un betisor pentru frigarui, pentru a obtine aspectul pe care-l vezi in imagini.
Pastreaza prajitura cu foi cu miere umplute cu frisca la frigider, acoperita, sa nu prinda gust de la alte alimente.
Sterge cu o laveta umeda cutitul, dupa fiecare taiere.
Pe facebook ne vedem la Retete papa bun, iar pe Instagram Retetepapabun.ro
Buna sa sti ca sint bune retetele tale si am sa incerc si ei.Multumesc pentru tot ce ne informezi.Sarbatori fericite!!! Te urmaresc cu drag,spor in tot ce faci.
Multumesc tare mult!
Sarbatori fericite!