Simplificata, cremoasa, usor de facut – asa in stilul meu :)) – Prajitura Tiramisu cu blat la tava. Crema asta-i delicioasa! De minune s-ar completa si la eclere sau pentru umplut un tort. Oricum reteta asta de tiramisu a cucerit pe toti ai casei, asa ca la vreo doua ore dupa ce am scos-o de la rece, tava era goala :))
Ingrediente
Tava de 20×30 cm
Blat
5 oua
5 linguri de apa rece
8 linguri zahar
8 linguri faina
putina sare
un plic zahar vanilat
Crema
300 g mascarpone
350 ml frisca lichida Pilos cu 30-32% grasime
5-6 linguri zahar
2 linguri cafea espresso concentrata, rece
In plus
230 ml cafea espresso
30 ml coniac (eu am pus Zarea)
cacao, pentru pudrat
Preparare Prajitura Tiramisu cu blat la tava
Blat
Separa albusurile de galbenusuri.
Mixeaza albusurile spuma cu putina sare, apoi adauga, treptat, zaharul si zaharul vanilat si mixeaza pentru 5-7 minute, pana cand zaharul e topit si compozitia ferma.
Adauga galbenusurile amestecate cu apa, apoi faina cernuta si incorporeaza totul cu miscari largi, de jos in sos.
Tapeteaza fundul tavii cu hartie pentru copt, unge lateralele cu putin unt si toarna compozitia.
Niveleaza si introdu la cuptor pe treapta 2.
Coace blatul in cuptorul preincalzit in prealabil, la 170 grade, pentru 20 minute.
Cat timp se coace blatul, prepara crema.
Pune intr-un bol frisca, mascarpone, 5 linguri de zahar si un varf cutit sare.
Mixeaza timp de un minut la viteza mica si vezi daca e cazul sa adaugi si ce-a de-a sasea lingura cu zahar – eu am pus 6 linguri
Mixeaza in continuare pana cand crema e ferma, fara a exagera totusi, sa n-o scapi in unt, dar nici sa nu fie moale, ca nu e bine 🙂
Adauga cele 2 linguri de expresso rece si mai mixeaza cateva secunde, pana se incorporeaza.
Da bolul cu crema pentru Prajitura Tiramisu cu blat la tava la frigider.
Cand blatul e copt, desprinde hartia de copt si pune-l inapoi in tava.
Lasa-l la racit si prepara espresso (sau cafea la ibric, strecurata apoi). Combina cu cele 30 ml coniac. Eu nu am pus zahar, e destul de dulce blatul.
Cand blatul e complet rece, il intepi cu un bat de frigaruie pe toata suprafata (sau cu o furculita)
Cu ajutorul unei pensule de bucatarie insiropezi blatul cu cafea. Eu am trecut cu pensula de 2 ori pe toata suprafata prajiturii si nu mi-a ramas cafea deloc.
Am intins crema rece peste blatul insiropat si am nivelat, apoi am dat la rece pentru 2-3 ore.
Am pudrat Prajitura Tiramisu cu cacao si-am portionat.
Ne vedem si pe facebook – Retete papa bun
M-a inspirat – https://www.lifemadedelicious.ca/


- Lista de cumparaturi
- Blat
- 5 oua
- 5 linguri de apa rece
- 8 linguri zahar
- 8 linguri faina
- putina sare
- un plic zahar vanilat
- Crema
- 300 g mascarpone
- 350 ml frisca lichida Pilos cu 30-32% grasime
- 5-6 linguri zahar
- 2 linguri cafea espresso concentrata, rece
- In plus
- 230 ml cafea espresso
- 30 ml coniac (eu am pus Zarea)
- cacao, pentru pudrat