Un Tort cu ciocolata si afine care se vrea echilibrat prin adaugarea afinelor intr-una dintre creme. Blat insiropat usor, crema de ciocolata cu lapte, crema de ciocolata alba, cu afine.
Am reusit?
Doar sarbatorita stie!
Cert e ca mie imi era taaaare pofta :)) si trebuie sa-l repet, sa-l incercam si noi 😉
Nota. As pune in ambele creme afine, data viitoare.
Ingrediente Tort cu ciocolata si afine
Blat tort de ciocolata
- 6 oua
- 6 linguri zahar
- 6 linguri faina
- o lingurita praf de copt
- 30 ml ulei
- 2 linguri cacao neagra
- un varf cutit sare
Sirop
- 200 ml apa
- 4 linguri zahar
- 50 ml Amaretto
Crema cu ciocolata cu lapte
- 300 g ciocolata cu lapte (Milka)
- o lingura cacao neagra
- 2 galbenusuri
- 200 ml frisca lichida
- 500 g mascarpone
- o lingurita esenta vanilie
- 2 linguri zahar
Crema de ciocolata alba
- 100 g ciocolata alba
- 200 ml frisca lichida
- zahar dupa gust (doar daca mai este necesar)
In plus
- afine
Mod de preparare Tort cu ciocolata si afine
Separa albusurile de galbenusuri. Mixeaza spuma albusurile cu un varf cutit sare. Adauga treptat zaharul si mixeaza pana ce cristalele sunt diluate. Amesteca galbenusurile cu uleiul, apoi pune-le peste albusuri. Adauga si faina cernuta impreuna cu cacaua si praful de copt si amesteca totul cu o lingura, de jos in sus, pana la omogenizare.
Tapeteaza o forma rotunda (de 20 cm) cu hartie pentru copt, toarna compozitia si niveleaza. Coace blatul la foc mic, pentru aprox 35 minute, pana trece testul cu scobitoarea.
Cand s-a racit (e bine sa-l lasi cat mai mult, eu l-am facut cu o zi inainte) il tai in trei felii egale.
Mod de preparare crema de ciocolata cu lapte
Pune intr-un vas frisca si ciocolata rupta bucatele. Amesteca, fara a lasa sa fiarba, pana la omogenizare, apoi adauga galbenusurile, zaharul, vanilia si cacaua. Mai amesteca un minut si opreste focul.
Lasa sa se raceasca bine apoi adauga mascarpone si mixeaza pana la omogenizare. Da crema la frigider pentru cel putin 4 ore.
Mod de preparare crema de ciocolata alba
Pune 100 ml frisca lichida intr-un vas pe foc si adu-o la punctul de fierbere. Opreste focul, pune ciocolata rupta bucatele si amesteca pana se omogenizeaza totul. Da vasul la rece pentru o ora.
Mixeaza frisca ramasa pana ce capata consistenta.
Scoate de la rece vasul cu ciocolata alba si mixeaza bine. Cand are consistenta pufoasa, adauga lingura cu lingura peste frisca batuta si mixeaza in continuare.
Sirop
Caramelizeaza zaharul. Toarna apa si „stinge” caramelul. Mai lasa pe foc pana cand se topeste complet. Adauga 50 ml Amaretto. Lasa la racit.
Asamblare
Taie blatul in 3 felii egale. Aseaza primul blat pe un platou si monteaza in jurul lui un inel pentru tort. Insiropeaza usor blatul si intinde un sfert din crema de ciocolata cu lapte.
Aseaza a doua felie de blat, insiropeaza si intinde crema alba (opreste o lingura-doua de crema). Presara afine si apasa-le usor cu o lingura. Aseaza a treia felie de blat, insiropeaza si intinde din nou crema de ciocolata cu lapte.
Scoate inelul de tort. Pune in posh crema ramasa (alterneaza culorile, pune cand si cand si din crema alba) si spriteaza peste tort decorandu-l dupa bunul plac.
Da tortul de ciocolata la rece pentru cateva ore, apoi il poti felia.