Tort cu zmeura si ciocolata - Rețete Papa Bun

Tort cu zmeura si ciocolata

892Vizualizări
Print Friendly, PDF & Email

Un tort din care de la feliere la amintire nu trec decat vreo 10 minute :))))

Straturi care se completeaza PERFECT, arome fine, textura speciala.

Il recomand din suflet!

Am folosit smantana Pilos, ciocolata belgiana si zmeura congelata, obtinand un tort din care toata lumea ar mai fi vrut o felie 🙂

Tortul ajunge pentru 16-20 felii, in functie de cat de groase taiati feliile, insa daca vreti sa mai dati/cereti :))) trebuie mai mare.

Nu am prea multe poze din timpul prepararii, dar veti intelege mai bine modul de preparare vizionand reteta de aici – TORT

tort-cu-zmeura-si-ciocolata

Ingrediente tort cu zmeura si ciocolata

Blat

  • 2 ouă
  • 60 g zahăr
  • 50 g făină
  • 1/4 linguriță sare
  • 10 g praf de cacao

Creme

  • 120 g ciocolata cu 54% cacao
  • 120 g ciocolata cu 33% cacao
  • 120 g piure de zmeura
  • 250 ml lapte
  • 3 galbenusuri
  • 100 g zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 20 g gelatina
  • 600 ml smantana dulce pentru frisca
  • in plus – zahar pudra

Glazura

  • 80 g ciocolata
  • 80 ml smantana pentru frisca
  • o lingura unt

Sirop

  • 60 g piure zmeura
  • 100 ml apa
  • o lingura zahar

ornamente de ciocolat, fistic, bezele – pentru ornat

Mod de preparare tort cu zmeura si ciocolata.

In primul rand voi mentiona cum am obtinut piureul de zmeura.

Am pus 250 g zmeura congelata intr-un bol si am lasat-o 30 min la temperatura camerei, apoi am bagat blenderul si am pasat-o.

Am pus-o intr-o strecuratoare si-am amestecat/apasat cu lingura, sa scap de seminte.

Am obtinut aprox 180 g piure, 120 g am folosit la crema, iar restul la sirop.

Siropul il obtinem fierband 2-3 minute ingredientele, la foc mediu. Lasam la racit.

Incepem cu prepararea blatului pentru tort cu zmeura si ciocolata

Mixam ouale, intregi, pana se omogenizeaza, apoi adaugam zaharul si putina sare. Mixam pentru 5 minute, pana cand amestecul si-a dublat volumul si e foarte pufos.

Adaugam faina amestecata cu cacaua si omogenizam cu o lingura de jos in sus, miscand in acelasi timp, circular vasul. Pregatim o tava rotunda cu diametrul de 20 cm, punem hartie pentru copt, turnam amestecul si nivelam.

Coacem in cuptorul preincalzit, la 170 grade, pentru 15-20 minute sau pana cand e trecut testul cu scobitoarea.

Lasam la racit pe un gratar.

Pregatim un inel reglabil pentru tort.

  • nota: Vom avea nevoie de un inel inalt, de 9-12 cm, dar daca nu aveti, improvizati inaltand laterala formei cu hartie pentru copt pe interior, cu folie de acetat (recomand, e cea mai simplu de folosit) sau carton subtire invelit in folie de aluminiu.

Asezam blatul pe un platou drept, punem inelul, il reglam de jur imprejurul blatului si montam improvizatia aleasa daca nu avem forma inalta.

  • Pentru hartia de copt va ajuta sa puneti cateva puncte de unt in interiorul formei, care vor lipi hartia de inel si vor ajuta la fixare.

Reglam inelul dupa marimea blatului si ne apucam de creme.

Pregatim toate ingredientele la indemana plus 6 boluri:

  1. pentru mixat un  frisca
  2. pentru pus ciocolata alba
  3. pentru pus ciocolata cu lapte
  4. pentru pus piureul de zmeura
  5. pentru mixat galbenusurile
  6.  pentru hidratat gelatina

Apoi s-aveti la indemana cantarul, creion si hartie si o cratita cu fund dublu.

Cantariti si notati pe hartie cat cantareste cratita in care veti fierbe laptele si bolul in care mixati frisca!

Mixam frisca impreuna cu zaharul pudra dupa gust si zaharul vanilat.

  • aceasta trebuie sa fie rece, de la frigider
  • nu necesita mixare completa! se mixeaza doar pe jumatate, hai o idee mai mult, cat sa fie pufoasa, nu ferma, altfel cremele vor iesi tari si nu veti obtine straturi perfecte

O lasam deoparte.

Punem in boluri, separate, ciocolatele rupte bucatele si zmeura. In alt bol punem gelatina.

Punem laptele la fiert. In bol mixam galbenusurile impreuna cu zaharul, pana cand se albesc. Incepem sa turnam usor laptele fierbinte, putin cate putin, amestecand continuu.

  • Trecem amestecul prin strecuratoare, inapoi in vasul in care am fiert laptele pentru a evita sa se regaseasca in crema bucati de galbenus.

Amestecam continuu la foc mic, pana cand se ingroasa usor. 3-4 minute. Amestecul nu va avea consistenta unei budinci, va fi aproximativ cum e laptele condensat.

Acoperim vasul cu folie alimentara si tot acum turnam 120 ml apa rece peste gelatina. Amestecam bine si lasam la hidratat pentru 10 minute, exact cat lasam si crema de galbenusuri la racorit.

Dupa ce trec cele 10 minute punem gelatina in crema si amestecam pana la omogenizare.

In acest moment cantarim crema de galbenusuri. Vom scadea din cifra valoarea notata pentru cratita goala. Amestecul ramas il vom imparti egal in cele trei boluri cu ciocolata si zmeura.

Tort cu zmeura si ciocolata

Lasam un minut apoi amestecam energic sa omogenizam compozitiile de ciocolata.

Lasam sa ajunga amestecurile la temperatura camerei, apoi incepem cu crema de ciocolata cu 54% cacao.

Cantarim bolul cu tot cu frisca, scadem cifra notata pentru greutatea bolului gol si impartim restul exact la 3.

Punem in vas peste ciocolata amaruie una dintre cele 3 parti de frisca si omogenizam cu un tel.

Insiropam blatul, apoi turnam prima crema peste blat. Miscam foarte, foarte usor stanga – dreapta sa se aseze perfect crema apoi dam la congelator pentru 15 minute.

Intre timp procedam la fel cu crema de ciocolata cu lapte. Dupa ce au trecut cele 15 minute turnam usor a doua crema si revenim la congelator pentru 15 minute.

Ultima va fi crema de zmeura, pregatita la fel. In aceasta crema vom adauga zahar pudra dupa gust. Eu am pus 2-3 linguri. Aceasta crema nu e dulce, ca celelalte si de aceasta este necesar adaosul de zahar. De data asta dam la congelator pentru 30 minute, apoi in frigider pentru cateva ore bune sau peste noapte.

  • Pentru a scoate din forma si a obtine un tort cu margini perfecte, inainte de a-l scoate il dam pentru 30 min la congelator, hartia de copt se va desprinde foarte frumos.

Preparam glazura topind pe baie de abur ingredientele. Daca este necesar si glazura este prea groasa, in functie de tipul de ciocolata folosit, mai adaugati frisca pana aduceti amestecul la consistenta potrivita.

Cand s-a racorit, turnati peste tort si nivelati usor, lasand sa se prelinga pe margini.

Decorati dupa bunul plac, apoi il pastrati la frigider pana la servire.

 

 

Tort cu trei feluri de ciocolata

Te-ar putea interesa
Gaby_D
Scris deGaby_D
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.

Comentarii prin Facebook

 

Un comentariu

Lasă un răspuns