zurli

Tort cu crema de zahar ars si dulceata de afine

Detaliile fac diferenta, stiti, asa-i? :))

Dap, dulceata de afine face toti banii in tortul asta :). Odata ce Danut mi-a cerut reteta sa faca si el copiilor lui cand ii va avea :)), Monicuta a papat cu pofta desi ea pana acum a refuzat crema de zahar ars iar sotu mi-a zis un saru’mana clar si raspicat! :)), cred ca nu afirm degeaba, asa-i?

V-am convins?

Daca nu eu, poate poza 😉

tort

Ingrediente Tort cu crema de zahar ars si dulceata de afine

  • Crema
  • 14 linguri zahar
  • 1l lapte
  • 8 oua
  • vanilie
  • o lingura faina
  • Blat
  • 3 oua
  • 4 linguri zahar
  • 4 linguri faina cernuta
  • 1/2 lingurita praf de copt

in plus

  • 4 linguri dulceata de afine
  • optional – frisca sau crema de vanilie pentru ornat

Sursa de inspiratie

tort4[preparare title=”Mod de preparare Tort cu crema de zahar ars si dulceata de afine”]

  1. Fierbeti laptele  si  lasat sa se racoreasca, apoi puneti vanilia
  2. Ouale le bateti cu  8 linguri de zahar, apoi adaugati faina si treptat laptele racit, amestecand usor.
  3. Intr-o cratita cu diametrul de 20 cm puneti la caramelizat cele 6 linguri de zahar ramase, fara insa a lasa sa se arda.
  4. Cand zaharul s-a topit invartiti caramelul pe fundul vasului urcand usor pe peretii laterali.
  5. In vasul cu caramel turnati amestecul de lapte si oua si dati la cuptorul preincalzit, pe baie de apa (cratita o puneti intr-o alta cratita cu apa) pentru cca 30-40 minute. Crema trebuie sa fie bine inchegata.
  6. Intre timp mixati spuma albusurile pentru blat dupa ce in prealabil le-ati separat de galbenusuri.
  7. Adaugati treptat zaharul mixand pana nu se mai simt deloc cristale.
  8. Adaugati galbenusurile, faina cernuta si praful de copt si omogenizati usor.
  9. Scoateti vasul cu crema de la cuptor, intindeti dulceata de afine peste crema, apoi compozitia pentru blat.Nivelati usor si reintroduceti vasul in cuptor pana ce blatul trece testul cu scobitoarea.
  10. Lasati sa se raceasca complet apoi bagati la frigider. Eu l-am lasat peste noapte, daca va grabiti sunt suficiente si 3-4 ore.
  11. Puneti un platou deasupra vasului si cu  o miscare ferma rasturnati tortul pe platou. Crema va fi partea superioara iar blatul de la baza se va insiropa cu siropul lasat de crema.
  12. Ornati….sau nu :))). Este grozav de bun si-asa!
  13. Eu am facut o budinca de vanilie din 2 oua ( 2 oua, 200 ml lapte, o lingura faina, 2 linguri zahar si vanilie) pe care am amestecat-o cu 3 linguri de frisca de casa, batuta, apoi am intins-o neglijent :))) peste tort.
  14. Prea bun! Prea ca la tara!

[/preparare]

tort3

Print Friendly, PDF & Email
 
loading...

Comentarii prin FaceBook

Un comentariu


  1. Uuuuuuuuu , ce-mi place … am retinut-o chiar daca eu n-am voie sa ma ating de ea 🙁

Publică un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
 
 
Islere cu ciocolata

Islere cu ciocolata

  Indragite de toata lumea, de la mare la mic, fragede de se topesc in gura, islerele pot fi pregatite atat in week-end, pentru desert sau la cafea, cat si de sarbatori, de servit copiilor […]

Print Friendly, PDF & Email
Lipie cu mac si sare

Lipie cu mac si sare

Pui 25 g drojdie cu putina apa calda (vreo 80 ml), o lingurita-doua de zahar si 2 linguri cu varf de faina, lasi sa creasca sa se dubleze volumul. Tre’ sa fie ca o pasta […]

Print Friendly, PDF & Email
Tort Raffaello

Tort Raffaello

O bunatate de tort cu aroma de cocos si ciocolata alba, pregatit cu ocazia aniversarii celor 13 ani a celui mai marisor copil al meu 🙂 La multi ani, Danut! – si-un tort alb si […]

Print Friendly, PDF & Email
Prajitura turnata cu mere

Prajitura turnata cu mere

Asta-i genul de prajitura din care la mine acasa, intr-o ora-doua ramane doar foaia de copt :)), de asta am ales sa dublez ingredientele retetei initiale (preluata de la Laura Sava) si sa pregatesc in […]

Print Friendly, PDF & Email