Reteta de nuci cu cacao de azi face parte din seria unor retete de nuci testate de mine, care mai de care mai bune. Cu cacao sau fara, cu totii le stiti din copilarie si sigur le si iubiti. Fragede, aromate, crocante, moi, fiecare dupa reteta si gustul lui. Ele devin mai fragede dupa 1-2 zile – la cine tin :))
Ingrediente coji de nuci
- 200 g unt
- un varf cutit sare
- 250 g faina alba
- un varf de lingurita bicarbonat (cam 1/4 de lingurita)
- o lingura cacao neagra
- 70 g nuca macinata sau o lingura cu varf(vezi observatii personale la sfarsitul listei de ingrediente)
- 100 g zahar pudra
Umplutura nuci
- 50 g unt
- resturile ramase de la curatarea cojilor de nuci dupa coacere
- o lingura cacao neagra
- o lingura cu Nutella
- 200 g nuca macinata
- 130 g zahar pudra
- 1/2 esenta rom
- putina sare
- lapte
–observatii personale–
Cand am pregatit reteta, nu aveam multa nuca macinata la dispozitie, asa ca in loc de 70 g la coji, am pus o lingura cu varf si atat, doar atat aveam, dar de scris, am scris reteta corect, asa cum o preluasem.
Cojile au iesit perfect!
Cand am repetat reteta, am pus 70 g cat cerea reteta. Nimic de zis, foarte bune dar mult mai migalos si dificil de copt la aparat. Marginea care era in plus se faramita, murdarind groaznic aparatul.
Cand o sa le mai prepar pun exact cum am pus prima oara.
Reteta de nuci cu cacao
Pentru inceput pregateste reteta de aluat pentru nuci.
Amesteca intr-un bol faina cu bicarbonatul, zaharul, sarea si cacaua. Omogenizeza.
Adauga untul taiat cubulete si amesteca usor aluatul. In cazul in care aluatul e prea tare sau nu se leaga, incepe sa pui lapte, putin cate putin, pana cand obtii un aluat de consistenta plastelinei. Daca aluatul e perfect, nu mai adaugi lapte deloc. Asta depinde de puterea de absorbtie a fainii.
Acoperi aluatul cu folie si il dai la rece pentru o ora.
Dupa ce a trecut o ora, iei din compozitie aluat, si cantaresti cate 4 grame. Formezi din bucatele, bilute.
Infierbanti bine aparatul si distribui rapid bilutele in orificii. Strangi aparatul si coci pentru 2 minute-2:30.
- Eu nu strang complet aparatul de la inceput, il inchid usor, las un minut, abia apoi il strang complet si las pana cand cojile se coc.
- Nu incepeti aceasta etapa pana ce nu testati aparatul cu cateva bilute, sa vedeti cat dureaza si cat aluat trebuie sa puneti.
- Nu lasati cojile sa se innegreasca, vor fi prea tari si amarui. Trebuie doar sa se coaca usor Te ajuti de varful unei furculite sa le scoti usor din forma, apoi continui la fel cu restul de aluat.
- Cand le vei scoate, ele sunt inca moi, le scoti cu grija, dar imediat ce se racesc se vor intari.
In timp ce se coace tura doi, eu incep si „curat” marginile nucilor, indreptandu-le frumos.
Nu aruncati surplusul, adunati-l intr-un bol.
In acelasi bol pregatiti CREMA pentru Reteta de nuci cu cacao
Peste marginile curatate puneti nuca macinata, zaharul, cacaua, untul moale, Nutella, romul si putina sare.
Se amesteca bine ingredientele mentionate mai sus si se adauga treptat, putin cate putin, cat lapte e nevoie pentru a o aduce la consistenta dorita. Nu o faceti excesiv de uscata/legata.
- Umplutura se poate adapta dupa preferinte, alegand crema din reteta sau o crema de ciocolata preferata, gem cu nuca sau orice alta crema va place.
In fiecare jumatate de nuca puneti crema, cu ajutorul unei lingurite si nivelati usor. Lipiti jumatatile, doua cate doua, asezati-le pe platou si pudrati-le cu zahar pudra.
Cat timp tin aceste nuci pregatite dupa reteta de nuci cu cacao? in cat timp se inmoaie? Habar n-am! :)))
Ai mei in 24 de ore le termina si le plac asa, usor crocante.