Detaliile fac diferenta, stiti, asa-i? :)) Crema de zahar ars este unul dintre cele mai iubite deserturi in orice casa.
Dar in plus, dulceata de afine face toti banii in tortul asta :). Odata ce Danut mi-a cerut reteta sa faca si el copiilor lui cand ii va avea :)), Monicuta a papat cu pofta desi ea pana acum a refuzat crema de zahar ars iar sotu mi-a zis un saru’mana clar si raspicat! :)), cred ca nu afirm degeaba, asa-i?
V-am convins?
Daca nu eu, poate poza 😉
Ingrediente Tort cu crema de zahar ars si dulceata de afine
- Crema
- 14 linguri zahar
- 1l lapte
- 8 oua
- vanilie
- o lingura faina
- Blat
- 3 oua
- 4 linguri zahar
- 4 linguri faina cernuta
- 1/2 lingurita praf de copt
in plus
- 4 linguri dulceata de afine
- optional – frisca sau crema de vanilie pentru ornat
Mod de preparare Tort cu crema de zahar ars si dulceata de afine
- Fierbeti laptele si lasat sa se racoreasca, apoi puneti vanilia
- Ouale le bateti cu 8 linguri de zahar, apoi adaugati faina si treptat laptele racit, amestecand usor.
- Intr-o cratita cu diametrul de 20 cm puneti la caramelizat cele 6 linguri de zahar ramase, fara insa a lasa sa se arda.
- Cand zaharul s-a topit invartiti caramelul pe fundul vasului urcand usor pe peretii laterali.
- In vasul cu caramel turnati amestecul de lapte si oua si dati la cuptorul preincalzit, pe baie de apa (cratita o puneti intr-o alta cratita cu apa) pentru cca 30-40 minute. Crema trebuie sa fie bine inchegata.
- Intre timp mixati spuma albusurile pentru blat dupa ce in prealabil le-ati separat de galbenusuri.
- Adaugati treptat zaharul mixand pana nu se mai simt deloc cristale.
- Adaugati galbenusurile, faina cernuta si praful de copt si omogenizati usor.
- Scoateti vasul cu crema de la cuptor, intindeti dulceata de afine peste crema, apoi compozitia pentru blat.Nivelati usor si reintroduceti vasul in cuptor pana ce blatul trece testul cu scobitoarea.
- Lasati sa se raceasca complet apoi bagati la frigider. Eu l-am lasat peste noapte, daca va grabiti sunt suficiente si 3-4 ore.
- Puneti un platou deasupra vasului si cu o miscare ferma rasturnati tortul pe platou. Crema va fi partea superioara iar blatul de la baza se va insiropa cu siropul lasat de crema.
- Ornati….sau nu :))). Este grozav de bun si-asa!
- Eu am facut o budinca de vanilie din 2 oua ( 2 oua, 200 ml lapte, o lingura faina, 2 linguri zahar si vanilie) pe care am amestecat-o cu 3 linguri de frisca de casa, batuta, apoi am intins-o neglijent :))) peste tort.
- Prea bun! Prea ca la tara!
Ma gasesti si pe facebook – Retete Papa Bun
Uuuuuuuuu , ce-mi place … am retinut-o chiar daca eu n-am voie sa ma ating de ea 🙁