Detaliile fac diferenta, stiti, asa-i? :)) Crema de zahar ars este unul dintre cele mai iubite deserturi in orice casa.
Dar in plus, dulceata de afine face toti banii in tortul asta :). Odata ce Danut mi-a cerut reteta sa faca si el copiilor lui cand ii va avea :)), Monicuta a papat cu pofta, desi ea pana acum a refuzat crema de zahar ars, iar sotu’ mi-a zis un saru’mana clar si raspicat! :)), cred ca nu afirm degeaba, asa-i?
V-am convins?
Daca nu eu, poate poza 😉
Ingrediente Tort cu crema de zahar ars si dulceata de afine
Crema
14 linguri zahar
1l lapte
8 oua
vanilie
o lingura faina sau amidon alimentar
Blat
3 oua
4 linguri zahar
4 linguri faina cernuta
1/2 lingurita praf de copt
in plus
4 linguri dulceata de afine
optional – frisca sau crema de vanilie pentru ornat
Mod de preparare Tort cu crema de zahar ars si dulceata de afine
Fierbeti laptele si lasati sa se racoreasca, apoi puneti vanilia.
Ouale le bateti cu 8 linguri de zahar, apoi adaugati faina si treptat laptele racit, amestecand usor.
Intr-o cratita cu diametrul de 20 cm puneti la caramelizat cele 6 linguri de zahar ramase, fara insa a lasa sa se arda.
Cand zaharul s-a topit si a capatat culoarea chihlimbarului, invartiti caramelul pe fundul vasului urcand usor pe peretii laterali.
In vasul cu caramel racit turnati amestecul de lapte si oua si dati la cuptorul preincalzit, pe treapta 2, la 170 grade pentru 40 minute.
Intre timp mixati spuma albusurile pentru blat dupa ce in prealabil le-ati separat de galbenusuri.
Adaugati treptat zaharul mixand pana nu se mai simt deloc cristale.
Adaugati galbenusurile, faina cernuta si praful de copt si omogenizati usor.
Scoateti vasul cu crema de la cuptor, intindeti dulceata de afine peste crema, apoi compozitia pentru blat.Nivelati usor si reintroduceti vasul in cuptor pentru 20 minte, coborati temperatura la 160 grade ( trebuie ca blatul sa treaca testul cu scobitoarea)
Lasati sa se raceasca complet apoi bagati la frigider. Eu l-am lasat peste noapte, daca va grabiti sunt suficiente si 3-4 ore minim.
Puneti un platou deasupra vasului si cu o miscare ferma rasturnati tortul pe platou. Crema va fi partea superioara iar blatul de la baza se va insiropa cu siropul lasat de crema.
Ornati….sau nu :))). Este grozav de bun si-asa!
Eu am facut o budinca de vanilie din 2 oua ( 2 oua, 200 ml lapte, o lingura faina, 2 linguri zahar si vanilie) pe care am amestecat-o cu 3 linguri de frisca de casa, batuta, apoi am intins-o neglijent :))) peste tort.
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.
Un comentariu
Uuuuuuuuu , ce-mi place … am retinut-o chiar daca eu n-am voie sa ma ating de ea 🙁
Uuuuuuuuu , ce-mi place … am retinut-o chiar daca eu n-am voie sa ma ating de ea 🙁