O portie de rontaiala, o seara de film sau povesti cu prietenii? Saratele cu branza si untura – aliatul vostru! Bere aveti sau aduc eu? :))) Saratelele se fac usor, ai nevoie de unt, untura, branza, smantana, mac si faina, iar prepararea e simpla. O sa le tot repeti! 😉
Ingrediente Saratele cu branza si untura
- 125 g unt cu 82% grasime
- 125 g untura
- 125 ml smantana cu 25-30% grasime
- 150 g branza framantata (e ok si 75 g)(sau orice alt tip de branza uscata, usor sarata, gen telemea, cascaval, Edam etc) daca e o branza cu gust intens, puneti doar jumatate; telemea e ok 150 g.
- 2 oua
- 3 – 4 cani faina alba (cana de 280 ml)
- o lingura sare
- un ou pentru uns aluatul
- mac
Mod de preparare Saratele cu branza si untura
- Recomand sa pregatesti aluatul seara si sa coci saratelele in ziua urmatoare.
Intr-un bol pune untul la temperatura camerei, untura moale, smantana, ouale si branza framantata sau data pe razatoare (depinde ce tip de branza folosesti).
Amesteca pana la omogenizare, apoi adauga doua cani cu faina si sarea si amesteca. Adauga din nou faina, in transe mici, pana cand obtii un aluat ferm, dar destul de moale, nelipicios. Trebuie sa aiba consistenta aluatului de foi pentru prajituri.
Nu pot da cantitatea exacta de faina, aceasta depinde de puterea ei de absorbtie si de branza folosita. Mie mi-au intrat 3 cani + 3 linguri faina.
Aduna aluatul intr-o bila mare, acopera-l cu folie alimentara si da-l la rece peste noapte.
Modelare Saratele cu branza si untura
Scoate aluatul de la rece si lasa-l 20-30 de minute la temperatura camerei.
Taie-l in doua bucati.
- Preincalzeste cuptorul la 180 grade, program cu ventilatie.
Infaineaza masa si sucitorul si intinde una dintre bucati intr-o foaie dreptunghiulara, cu inaltimea de jumatate de centimetru.
Taie marginile foii pana cand obtii dreptunghi cu latimea de 20 cm.
Unge-l cu ou batut, presara mac si taie-l in doua felii egale. Taie apoi saratele de grosimea unul deget. Vei obtine astfel saratele cu lungimea de 10 cm. Pastreaza marginile. Le vei uni cu cele ramase de la cea de-a doua foaie si vei obtine inca o bila (mai mica) de aluat.
Transfera-le intr-o tava in care ai pus hartie pentru copt. Mai poti presara mac, daca doresti.
Introdu tava in cuptor, pe treapta din mijloc si coace pentru 15-20 minute sau pana cand saratelele cu branza si mac sunt usor rumenite. La mine a durat 18 minute.
Cat timp se coc, ocupa-te de restul de aluat, insa nu lasa tava cu saratelele formate la cald ci introdu-o la frigider.
Am obtinut doua tavi mari de aragaz de saratele cu branza si untura si o tava micuta, cu vreo 15 bucati.
Saratelele cresc foarte frumos in inaltime, sunt fragede cand se racesc si sunt delicioase, cu gust de „acasa” ❤️
Pofta buna!
Pe facebook ne vedem la Retete papa bun
EDIT
Aceeasi reteta, doar ca am pus 70 g branza si am intins foaia mai subtire, cam de jumatate de deget (grosime) si am presarat si mai mult mac. Le-am copt timp de 15-17 minute – lasati in functie de cuptorul dumneavoastra.
Mi-au iesit 3 tavi mari de aragaz.