Pentru aceasta reteta de castraveti bulgaresti – castraveti in otet, m-am inspirat din bucataras.ro si, rasfoind retetele, m-am oprit la cea postata de Bunica. Ce-mi place la aceasta reteta? Nu este fixa in gramaje in ceea ce priveste cantitatea de castraveti pe care doresti s-o pui la conservat, poti pune exact cat ai. Un borcan, doua sau 50. Cat vrei tu. Indicatiile care trebuie respectate, plus cantitatile, gramajele, sunt fixe doar per borcan. Singura diferenta pe care am facut-o fata de reteta sursa, acolo scria o lingurita de zahar per bocan, iar eu am pus 2 linguri rase, pentru ca imi plac usor dulci. La fel am intalnit diferenta si la cei cumparati, mai mult sau mai putin dulce. Asa ca voi adaptati exact cum va place. Eu am pus undeva la peste 4 kg de castraveti si mi-au iesit borcanele din imagini.
Ingrediente pentru un borcan de 800 g
- rondele de morcov – undeva la 5-6 bucati
- fasii de ceapa
- 2 catei de usturoi
- o foaie de dafin, sau jumatate daca e mai mare
- o lingurita mustar boabe
- piper boabe exact cat iei cu varfurile degetelor de la o mana
- o floare de marar
- o lingurita sare mare pentru muraturi
- 2 linguri rase zahar
- 4 linguri otet de 9% (am masurat si e undeva la 35 ml; mi-a fost mult mai usor sa pun in paharul cu masura decat sa tot pun cu lingura)
Preparare Castraveti bulgaresti
Spala bine castravetii in mai multe ape, cu apa rece, si elimina impuritatile . Daca mai au codite, rupe-le.
Pregateste borcane curate, spalate bine si sterilizate. Pe fundul fiecarui borcan pune 2-3 rondele de morcov si cateva fasii de ceapa. Asaza castravetii, incercand sa-i potrivesti dupa marimi incat sa incapa cat mai multi. Pune in borcan cateii de usturoi, foaia de dafin, cateva rondele de morcov si ceapa. Pune apoi mustarul, piperul, sarea si zaharul. Toarna in fiecare cate 35 ml otet.
Umple fiecare borcan cu apa curata (eu am pus apa de izvor) apoi pune capacele si infileteaza bine.
Fierbere castraveti bulgaresti
Intoarce borcanul cu susul in jos de 2 ori, cat sa se imprastie semintele, sarea si zaharul, apoi intr-o cratita mare pune pe fundul ei prosoape curate si asaza borcanele cu castraveti bulgaresti, fara a lipi unul de altul.
Toarna apa calda si porneste aragazul. Lasa la foc mediu pentru 20 minute (din momentul in care ai pornit flacara)
Scoate-le cu grija si transfera-le pe o patura groasa si lasa-le invelite bine pentru 24 ore, apoi du-le in camara/beci.