mnb

Mucenici de dulce cu ou si unt

178Vizualizări
3
(2)
Print Friendly, PDF & Email

Oricand faceti mucenici si nu suntem in post, asa sa-i faceti! Sunt atat de pufosi si de buni, ceva de vis! N-am niciun aparat foto acasa, mi le-au luat copiii :)), nici telefon performant nu am, dar TREBUIA sa va arat si sa va dau si voua reteta. Sunt prea buni!

Mucenici de dulce cu ou si unt

Ingrediente aluat Mucenici 

  • 600 g faina alba
  • 25 g drojdie proaspata
  • 60 g unt moale
  • 30 ml ulei de masline
  • 2 galbenusuri
  • 4 linguri de zahar
  • 1/4 lingurita sare
  • 300 ml lapte cald
  • coaja rasa de lamaie
  • un plic zahar vanilinat

Sirop

  • 200 g zahar
  • 250 ml apa
  • 3 linguri zeama lime sau lamaie
  • un plic zahar vanilat
  • o lingurita-doua esenta rom

In plus – multa nuca macinata si un ou pentru uns

Mucenici de dulce cu ou si unt

Mucenici de dulce cu ou si unt

Pentru inceput pune drojdia intr-un bol si lichefiaz-o amestecand-o energic impreuna cu o lingurita de zahar. Pune apoi doua linguri cu faina si, putin cate putin, apa calda, pana cand compozitia are consistenta smantanii. Las-o la loc cald pentru 15 minute.

Cerne faina! Pune-o intr-un bol sau in vasul robotului de bucatarie. Fa o gropita si toarna drojdia crescuta. Pune si zaharul, galbenusurile, untul moale, coaja rasa, vanilia si incepe sa framanti, cu mana sau cu ajutorul robotului, adaugand treptat lapte cald. Intre timp adauga si sarea.

Nu pot da un gramaj fix pentru lapte, depinde foarte mult de gradul de absorbtie al fainii, asa ca poate fi necesar mai mult sau mai putin. Aluatul trebuie sa fie ferm dar nu tare, elastic, placut la framantat, dar usor lipicios. Pe masura ce framanti, adaugand si uleiul de masline, aluatul va deveni din ce in ce mai elastic si nu se va mai lipi deloc de maini. La robot framati 5 minute, iar cu mana, 10 minute.

Acoperi si dai la loc cald bolul pentru o ora, timp in care aluatul isi va dubla volumul.

Aluatul crescut se rastoarna pe blatul curat si uscat si se imparte in 15 bucati. Nu necesita uns blatul nici cu ulei, nici presarata faina. Se modeleaza foarte usor!

Acum …forma o decideti voi! Eu am facut suluri pe care le-am indoit in doua, le-am rasucit, apoi am facut S-uri. Voi puteti sa le dati orice forma doriti!

Asezati mucenii in tava tapetata cu hartie pentru copt si-i ungeti cu ou batut. Ii mai lasati in tava 10-15 minute, iar intre timp preincalziti cuptorul la 170 grade, cu ventilatie.

Pregatiti siropul punand toate ingredientele intr-un ibric. Fierbeti pentru aproximativ 4 minute.

Introduceti tava in cuptor, pe treapta din mijloc si coaceti mucenicii pentru aproximativ 10-13 minute, pana cand incep sa se rumeneasca. Scoateti tava din cuptor si pensulati-i rapid de 3 ori cu sirop.

Introduceti inapoi in cuptor si coaceti pana cand se rumenesc frumos.

Scoateti, pensulati din nou cu sirop si presarati nuca din abundenta!

Sunt atat de pufosi, aromati si buni!

Nota: daca cuptorul vostru rumeneste prea repede, puneti deasupra o hartie pentru copt. Mucenicii trebuie sa se coaca o medie de 22-25 minute. La cuptorul meu nu este cazul, i-am copt exact cum am scris.

Mucenici de dulce cu ou si unt

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 3 / 5. Vote count: 2

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Gaby_D
Scris deGaby_D
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.

Leave a Reply

18 + one =