Tort cu ciocolata si crema cu lapte condensat caramelizat - Rețete Papa Bun

mnb

Tort cu ciocolata si crema cu lapte condensat caramelizat

6.28KVizualizări
5
(1)
Print Friendly, PDF & Email

Prima mea reteta din an, dragostea mea, desertul! 😀 Tort cu ciocolata si crema cu lapte condensat.

Un tort fix pe sufletul meu, care are la baza reteta unui tort care-a cucerit pe toata lumea, adaptata de fiecare data altfel – cu cafea, cu ciocolata alba sau (in cazul de fata) cu crema cu lapte condensat caramelizat.

De fiecare data la fel de bun! Cremos, insiropat, aromat, exact ceea ce-mi place mie :).

Revenind la noul inceput, va doresc un an binecuvantat, cu empatie, intelepciune, sanatate, credinta si rabdare!

La multi ani!

Ingrediente Tort cu ciocolata si crema cu lapte condensat caramelizat

Pentru blat (cu diametrul de 24 cm)

  • 9 oua
  • 9 linguri de zahar
  • 9 linguri faina alba cernuta
  • 3 linguri cacao neagra
  • 5 linguri ulei
  • 4 linguri apa
  • 10 g praf de copt
  • un varf cutit sare

Pentru crema de ciocolata

  • 500 g ciocolata cu lapte Milka
  • 750 g mascarpone
  • 200 ml smantana pentru frisca LaDorna
  • 2 galbenusuri ou
  • 2 linguri cacao neagra
  • 2 linguri zahar
  • 40 ml Amaretto

Pentru crema cu lapte condensat caramelizat

Mentionez ca este o crema GROZAVA! Foarte usor de facut, extrem de buna. Puteti dubla cantitatea de ingrediente si sa folositi crema pentru a umple un tort cu diametrul de 20 cm sau foi de pandispan 😉

Pentru sirop

  • 150 g zahar
  • 350 ml apa
  • 100 ml Amaretto
  • 1/2 sticluta esenta de cafea (optional)

Pentru glazura

  • 200 g ciocolata cu lapte Milka
  • 60 g unt
  • 3 linguri apa

 

Mod de preparare Tort cu ciocolata si crema cu lapte condensat caramelizat

Blat

Separa albusurile de galbenusuri. Mixeaza spuma albusurile cu un varf cutit sare. Adauga treptat zaharul si mixeaza pana ce cristalele sunt diluate.

Amesteca galbenusurile cu uleiul si apa, apoi pune-le peste albusuri.

Adauga si faina cernuta impreuna cu cacaua si praful de copt si amesteca totul cu o lingura, de jos in sus, pana la omogenizare.

Tapeteaza o forma rotunda cu hartie pentru copt, (decupeaza hartie de copt cu latimea mai mare decat inaltimea formei de copt deoarece blatul va creste foarte inalt; daca nu ai forma inalta poti imparti compozitia in doua parti egale si coci doua blaturi pe care le vei taia mai apoi in cate doua felii) toarna compozitia si niveleaza.

Coace blatul la foc mic, pentru aprox 35 minute, pana trece testul cu scobitoarea.

Cand s-a racit (e bine sa-l lasi cat mai mult, eu l-am facut cu o zi inainte) il tai in patru felii egale.

Crema cu ciocolata

Pune intr-un vas smantana si ciocolata rupta bucatele.

Amesteca, fara a lasa sa fiarba, pana la omogenizare, apoi adauga galbenusurile, zaharul, Amaretto si cacaua. Mai amesteca un minut si opreste focul.

Lasa sa se raceasca apoi adauga mascarpone si mixeaza bine.

Da crema la frigider pentru cel putin 4 ore.


Crema cu lapte condensat caramelizat

Pune intr-un bol mascarpone si Laptele condensat caramelizat. Mixeaza timp de 2 minute apoi toarna si frisca si mixeaza in continuare pana ce crema devine ferma si aerata.

Sirop

Caramelizeaza zaharul pana ce capata culoarea chihlimbarului apoi stinge cu apa. Lasa la fiert 3-4 minute.

Opreste focul, adauga Amaretto si esenta de cafea.

Asamblare

Taie in blatul in 4 felii egale/sau in cate 2 felii daca ai copt doua blaturi.

Indiropeaza prima felie de blat si intinde 1/4 din crema de ciocolata. Aseaza a doua felie, insiropeaza si intinde crema cu lapte condensat (eu nu am pus-o pe toata, mi s-a parut cam multa/ puteti folosi restul la ornat).

Aseaza a treia felie de blat, insiropeaza si intinde inca 1/4 crema de ciocolata.

Aseaza ultima felie de blat si insiropeaza.

Cu crema ramasa imbraca tortul si orneaza-l dupa preferinte, glazura este optionala, dar daca alegi sa-l ornezi ca mine obtii glazura prin amestecarea ingredientelor intr-un bol pe baie de abur.

Tortul imbracat in crema il tii jumatate de ora la rece apoi torni deasupra, in mijloc, glazura usor calduta. Inclini platoul cu tortul in toate partile sa se prelinga glazura.

Spritezi moatze din cremele ramase.

Pastrezi tortul la rece pana la servire.

Ma gasesti si pe facebook – Retete Papa Bun

 

 

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Gaby_D
Scris deGaby_D
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.

Comentarii prin Facebook

 

14 comentarii

Lasă un răspuns