Degeaba ajungi pe meleaguri romanesti daca nu gusti o ciulama.
O mancare consistenta, rapida si buna de te lingi pe degete!
Daca mai si culegi ciupercile cu mana ta, legumele le iei din propria gradina, iar smantana din laptele de la vacuta pe care-o ingrijesti cu drag, poti spune ca ai mancat o adevarata ciulama!
In reteta de fata am folosit galbiori, stransi de sotul meu din padurile prin care-a hoinarit si Nica a lui Stefan Apetrii (Ion Creanga), dar tu o poti incerca cu hribi, vinetele sau ciuperci champinion.
Un pranz delicios, alaturi de-o mamaliguta calda, iti vor lasa amintiri frumoase despre gastronomia romaneasca 😉
- 700 g galbiori fierti si scursi bine (sau alt soi de ciuperci, hribi, ghebe)
- o ceapa mare
- 3 catei usturoi
- o lingura faina
- 250-300 ml smantana
- marar verde
- o foaie de dafin
- un cub de unt
- 2 linguri ulei
- sare
- piper
Mod de preparare Ciulama de ciuperci cu smantana
Pregateste o tigaie de fonta sau tuci (daca nu ai, foloseste ce ai la indemana) si pune untul si uleiul.
Cand s-a topit untul pune ceapa tocata si foaia de dafin.
Lasa cateva minute amestecand astfel incat ceapa sa devina translucida, nu sa se rumeneasca.
Adauga ciupercile (daca ai ciuperci mai marisoare toaca-le la marime potrivita; eu galbiorii i-am lasat asa), amesteca si lasa la foc 5 minute.
Adauga apa atat cat sa le cuprinda (sa nu treaca peste nivelul lor, undeva la 100-150 ml) pune capac si lasa sa fiarba inabusit 10-15 minute.
Daca apa a scazut mai adauga putin.
Faina dilueaz-o in 50 ml apa si adaug-o in tigaie omogenizand.
Lasa sa mai dea doua clocote apoi trage tigaia deoparte.
Adauga smantana amestecata cu usturoiul tocat si amesteca. Potriveste gustul de sare si piper.
Mai lasa sa dea un clocot, opreste focul si adauga marar verde tocat.
Serveste ciulamaua cu mamaliguta!
Pofta buna!
Incearca si Ciuperci cu smantana si mamaliguta, in varianta Ia Si Papa
Ingrediente Ciuperci cu smantana si mamaliguta
400 ml smantana
2 linguri rase faina de grau
5-7 catei usturoi
1 kg ciuperci taiate feliute
2 cepe tocate marunt
50 ml ulei
50 g unt
jumatate lingurita sare
piper dupa gust
patrunjel verde
cozi de ceapa verde
Mod de preparare > vezi video.