Nu! O felie nu e de ajuns! – E cel mai bun tort cu ciocolata!
Atat de bine merge tortul asta, ca uns! :)) Cremele de ciocolata se completeaza atat de bine cu siropul caramel cu Amaretto, incat, cu toata rusinea :)), tot mai ceri o felie! :))
Da! Va ramane, ca si Amandina, printre preferatelele mele, printre deserturile care-mi merg la suflet 🙂
Ingrediente Tort cu ciocolata
- Blat – diametrul de 22 cm
- 7 oua
- 7 linguri zahar
- 7 linguri faina
- o lingurita praf de copt
- 3 linguri cacao
- 30 ml ulei
- 30 ml Amaretto
- un varf cutit sare
- Crema 1
- 500 g mascarpone
- 200 ml smantana pentru frisca LaDorna
- 2 linguri zahar pudra
- 2 galbenusuri de ou
- 200 g ciocolata cu lapte
- 100 g ciocolata amaruie
- o lingura cacao neagra
- Crema 2
- 200 g ciocolata alba
- 200 ml frisca lichida
- un plic intaritor pentru frisca
- un plic zahar vanilat
- Sirop
- 200 gr zahar
- 250 ml apa
- 60 ml Amaretto
eu folosesc doar ciocolata Milka
Cel mai bun tort cu ciocolata
Mod de preparare
Blat
Separa albusurile de galbenusuri. Mixeaza spuma albusurile cu un varf cutit sare. Adauga treptat zaharul si mixeaza pana ce cristalele sunt diluate.
Amesteca galbenusurile cu uleiul si Amaretto, apoi pune-le peste albusuri.
Adauga si faina cernuta impreuna cu cacaua si praful de copt si amesteca totul cu o lingura, de jos in sus, pana la omogenizare.
Tapeteaza o forma rotunda cu hartie pentru copt, toarna compozitia si niveleaza.
Coace blatul la foc mic, pentru aprox 35 minute, pana trece testul cu scobitoarea.
Cand s-a racit (e bine sa-l lasi cat mai mult, eu l-am facut cu o zi inainte) il tai in trei felii egale.
Crema 1
Pune intr-un vas smantana si ciocolata rupta bucatele.
Amesteca, fara a lasa sa fiarba, pana la omogenizare, apoi adauga galbenusurile, zaharul si cacaua. Mai amesteca un minut si opreste focul.
Lasa sa se raceasca apoi adauga mascarpone si mixeaza bine.
Da crema la frigider pentru cel putin 4 ore.
Crema 2
Pune intr-un vas smantana si ciocolata rupta bucatele.
Amesteca, fara a lasa sa fiarba, pana la omogenizare. Opreste focul, adauga zaharul vanilat, raceste si da vasul la frigider pentru cateva ore.
Pregateste siropul
Caramelizeaza zaharul apoi adauga apa si lasa la fiert pentru 5 minute. Opreste focul, adauga Amaretto si lasa sa se raceasca.
Scoate crema 2 de la rece si mixeaz-o pana incepe sa capete consistenta. Adauga praful intaritor si mixeaza pana ce crema e bine legata.
Asamblare
Aseaza pe un platou prima felie de blat, insiropeaza si intinde 1/3 din crema 1.
Aseaza a doua felie de blat, insiropeaza si intinde crema 2.
Aseaza a treia felie de blat si insiropeaza, apoi da tortul la rece pentru o ora.
Intinde apoi inca 1/3 din crema 1 peste ultima felie de blat iar cu restul imbraca tortul si spriteaza cateva „moatze” cu ajutorul unui pos.
Decoreaza cu nuca sau ciocolata rasa apoi pastreaza tortul la rece.
Ma gasesti si pe facebook – Retete Papa Bun
Incercat de Daniela Oana Botas
Îţi cam subapreciezi cititorii, ce înseamnă aia „mai ceri o felie”, adică ce, crezi că mi-e îmi e ruşine să cer două sau trei? 😀
Altfel, nu comentez, a ieşit (şi de data asta) cum te-am învăţat. :)))))
Padre, una am cerut eu, ca imi fac altu’ acasa :))), cititorii…fara numar…:)))
Buna ziua ce este amareto si cu ce putem inlocui multumesc
Buna! Este un lichior aromat, de migdale, cu un gust fin. Daca nu aveti, puteti pune Jagermeister, e un lichior de plante, sau un coniac bun.